Ciasto drożdżowe na pizzę.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto drożdżowe na pizzę

Ciasto drożdżowe na pizzę

§         30 dag mąki

§         2 dag drożdży

§         ¾ szklanki niegazowanej wody mineralnej

§         1-2 łyżki oliwy

§         łyżeczka cukru

§         pot łyżeczki soli

©   Połowę przygotowanej wody mineralnej lekko podgrzać i dokładnie wymieszać w garnusz­ku z rozkruszonymi drożdżami i cukrem.

©   Z mąki usypać kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, wymie­szać. Wlać resztę wody, oliwę i wyrobić gładkie ciasto.

©   Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

©   Gdy cia­sto podwoi swoją objętość, roz­wałkować je lub rozciągnąć na okrągły placek o średnicy 30 cm.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin