Nektar.doc

(1249 KB) Pobierz
Nektar z rokitnika

Nektar z rokitnika



1kg owoców rokitnika, 15-20 dag cukru

 

Owoce oczyścić z szypułek, umyć i osączyć na sicie. Wsypać do emaliowanego rondla, dodać cukier i podgrzewać pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy owoce wydzielą sok, przetrzeć je przez wyparzone sito i jeszcze raz podgrzać na małym ogniu. Gorący przecier nałożyć do wyprażonych słoików i zakręcić je. Pasteryzować 15 min w temperaturze 90°C. Nektaru z rokitnika można używać do przyrządzania kisieli, napojów, a także do polewania budyniu i innych deserów.

 

 

 

Niby nutella

 



2 kg jabłek, 70 dag cukru, 3 cukry waniliowe, budyń czekoladowy, 10 dag kakao, 10 dag orzechów laskowych, puszka skondensowanego słodkiego mleka

 

Jabłka umyj, obierz ze skó­ry, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Zalej 200 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i powoli go­tuj, aż jabłka się rozgotują. Przestudź i zmiksuj. Dodaj cukier, kakao, zmielone orzechy, budyń czekoladowy, mleko i zmiksuj raz jesz­cze. Przełóż do rondla, za­gotuj. Stale mieszając, gotuj na małym ogniu około 5 min. Przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj 20 min. Zna­komite do pieczywa, do przekładania ciast i tortów.

 

Niskosłodki dżem z truskawek (20% cukru)

 

1 kg cukru na 4 kg truskawek

 

Truskawki umyć i wyszypułkować. Przełożyć do ciężkiego garnka o dużym dnie i przesypać warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg truskawek. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo małym gazie doprowadzić do wrzenia (może trwać ponad godzinę), i gotować na malutkim gazie przez 1 godzinę. Zostawić na 24 godziny, gotować 2 godziny. Na następny dzien. 3 godziny albo aż dżem "dojdzie". Zawsze na najmniejszym gazie. Dżemu nie należy mieszać aż dopiero pod koniec, w czasie ostatniej godziny. Dżem testuje się następująco: kapnąć pół łyżeczki dżemu na talerzyk i obserwować brzegi tego dżemowego kleksa. Jeśli sok izoluje się przy brzegu, i wygląda, jakby kleks pochodził woda, dżem jeszcze nie jest gotowy. Jeśli całość kleksa trzyma się jak kapnięta, i brzegi wyglądają tak samo, jak reszta, dżem jest gotowy. Gorący dżem przekładać do gorących słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić na ścierkę do góry dnem do wystygnięcia. Wskazówki i uwagi: Tak samo można robić dżem ze śliwek, moreli albo brzoskwiń, przeciętych i wypestkowanych.

 

Nutella ze śliwek węgierek



2,5 kg śliwek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Moreno


Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem. Powinno sporo odparować. Dodać cukry waniliowe i kakao. Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin