Ozorki w galarecie i sosem chrzanowo-różowy
Składniki:
3-4 ozorki wieprzowe,
15 dkg warzyw: marchew, seler, pietruszka, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól.
Wykonanie:
Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, wypłukać, dać do wrzącego wywaru i ugotować. Następnie wyjąć z wywaru, obrać ze skóry. Włożyć ponownie do wywaru, zagotować, ostudzić. Pokrojone w skośne plastry ułożyć na półmisku.
Galaretka:
1 litr wywaru rozmieszać z 5-6 łyżek żelatyny. Kiedy stężeje, poukładać ozorki i zalać stężoną żelatyną.
Sos chrzanowo-różowy:
½ szklanki kwaśnej śmietany,
4 łyżki majonezu,
1 słoik chrzanu,
½ słoika buraków (zetrzeć),
1 ogórek konserwowy (zetrzeć),
1 cebula drobno skrojona,
2 ząbki czosnku (zetrzeć).
Wszystko razem wymieszać.
Placek drożdżowy „Sernik po meszniańsku”
50 dkg mąki wrocławskiej,
2 jajka,
½ kostki margaryny (palma),
2-3 łyżki oleju,
5-6 łyżek cukru,
5 dkg drożdży,
½ szklanki mleka,
szczypta soli.
Sporządzić rozczyn z drożdży i mleka z odrobiną cukru. Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn, a jajka i roztopiony tłuszcz dodać na końcu. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego,
20 dkg cukru,
10 dkg masła,
5 dkg rodzynek,
6 żółtek,
aromat pomarańczowy do smaku.
Ser zmielić, dodać składniki i wyrobić masę.
Wszystko razem upiec.
Nalewka Kukułkówka – Grzesio
100 g cukierków kukułek,
½ l wody,
½ l spirytusu (95%).
Do słoika włożyć kukułki, zalać spirytusem, zostawić na 2 tygodnie. Cukierki powinny się rozpuścić.
Gęsty, brązowy syrop zlać delikatnie znad osadu. Przecedzić przez bibułkowy filtr i wymieszać z przegotowaną wodą. Odstawić na jeden miesiąc do klarowania.
Pić na zdrowie!
Karczek wykwintny
1 kg karczku bez kości,
5 średnich ogórków konserwowych,
5 średnich cebul,
½ kg pieczarek świeżych,
½ szklanki zalewy z ogórków,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
3 łyżki keczupu pikantnego,
mąka,
olej, sól, pieprz.
Karczek pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Cebulę i pieczarki pokroić w pół plastry – podsmażyć, a ogórki pokroić na plasterki. Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dać na górę ogórki, pieczarki i cebulę, zalać zalewą z ogórków, przecierem i keczupem. Piec około godziny do miękkości. Podawać z ryżem.
Chłodnik „Kasi”
2 pęczki młodych buraków,
1-2 łyżki koncentratu burakowego,
2 szklanki odtłuszczonego rosołu (z drobiu lub cielęciny),
1 szklanka śmietany,
1 szklanka kefiru,
1 pęczek rzodkiewek,
1 mały świeży ogórek,
2 łyżeczki koperku, pęczek szczypiorku,
3 jajka,
chude mięso z rosołu,
sól, cukier, kwasek.
Buraczki z liśćmi, pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody około 10 minut. Rosół połączyć ze śmietaną i z kefirem, a dalej zmiksować. Dodać pozostałe składniki, drobno pokrojone jarzyny i zieleninę. Na talerzach rozłożyć pokrojone w kostkę mięso oraz ćwiartki jaja. Zalać oziębionym chłodnikiem.
Wilkowice
Chłodnik pomidorowy – wiosenny
3 szklanki śmietany 18%,
1 l soku pomidorowego,
4 duże pomidory,
1 duży świeży ogórek,
3 ząbki czosnku,
2 małe cebule,
4 kopiaste łyżki koperku posiekanego,
4 jajka gotowane na twardo,
biały pieprz mielony.
Cebulkę drobno pokroić, przelać wrzątkiem. Ogórek i pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wlać do wazy sok pomidorowy i śmietanę i ubijać. Gdy się spieni dodać pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i koperkiem do smaku. Podawać z połówkami jajka lub grzankami czosnkowymi.
Meszna
Agrestówka
½ l spirytusu,
½ l soku – syropu z agrestu,
1 ½ l wody przegotowanej.
Wszystko wymieszać razem, wlać do słoja i odstawić na 1 miesiąc. Po miesiącu zlać, przecedzić i rozlać do butelek.
Pieczeń jagnięca
1 udziec jagnięcia bez kości,
duży seler i marchew,
zaprawa: 2 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, łyżka miodu, pieprz, ostra papryka, sól, majeranek.
Mięso dokładnie natrzeć zaprawą – pozostawić do drugiego dnia. Przygotowane mięso opiec ze wszystkich stron na tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody. Zetrzeć duży seler i marchew, nałożyć na mięso i dalej dusić, aż jarzyny się rozgotują. Przetrzeć sos, dodać śmietanę kwaśną i trochę soku z cytryny.
Mięso pokroić w ukośne plastry, obłożyć na półmisku smażoną cebulką, korniszonami, marynowaną papryką, śliwkami z octu.
Sos podawać osobno. Pieczeń bardzo smaczna z kluskami scykanymi.
Kluski scykane
Pół kilo ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, odcisnąć sok, zmieszać razem, dodać mąkę ziemniaczaną (około 2 łyżek), uklepać, kłaść małą łyżeczką kluseczki na wrzątek. Po ugotowaniu polać stopioną słoninką ze skwarkami i cebulką, posypać pieprzem.
Pieczeń z polędwiczkami
50 dkg mielonego mięsa,
2 cebule,
½ szklanki bułki tartej,
1 szklanka rosołu (może być z kostki),
1 polędwiczka wieprzowa,
pieprz, mielona papryka,
majeranek, czosnek,
plastry tłustego wędzonego boczku.
Tartą bułkę zalać rosołem, mięso zmielić, przyprawić, polędwiczkę obtoczyć majerankiem i przyprawami. Połowę mięsa wyłożyć i do środka włożyć polędwiczki. Z góry przyłożyć resztą masy mięsnej, tworząc zgrabny rulon.
Tak przygotowane mięso ułożyć z ułożonym boczkiem w naczyniu do zapiekania. Wierzch pieczeni posmarować olejem. Wstawić na 1 godzinę do gorącego piekarnika (200 stopni C).
Gdy pieczeń się zarumieni polać rosołkiem i wytworzonym sosem.
Gotową, przestudzoną pieczeń pokroić w plastry, podawać z sosem chrzanowym, tatarskim lub pomidorowym (pikantnym).
Sos tatarski:
Korniszony, grzybki marynowane (drobno krojone), majonez, jajka.
Ciasto firmowe z owocami
...
kawowaKawiarenka