ksiązka.doc

(2327 KB) Pobierz

 

 

 

Ozorki w galarecie i sosem chrzanowo-różowy

 

Składniki:

3-4 ozorki wieprzowe,

15 dkg warzyw: marchew, seler, pietruszka, cebula,
pieprz czarny, liść laurowy, sól.

Wykonanie:

Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, wypłukać, dać do wrzącego wywaru i ugotować. Następnie wyjąć
z wywaru, obrać ze skóry. Włożyć ponownie do wywaru, zagotować, ostudzić. Pokrojone w skośne plastry ułożyć na półmisku.

Galaretka:

1 litr wywaru rozmieszać z 5-6 łyżek żelatyny.
Kiedy stężeje, poukładać ozorki i zalać stężoną żelatyną.

Sos chrzanowo-różowy:

½ szklanki kwaśnej śmietany,

4 łyżki majonezu,

1 słoik chrzanu,

½ słoika buraków (zetrzeć),

1 ogórek konserwowy (zetrzeć),

1 cebula drobno skrojona,

2 ząbki czosnku (zetrzeć).

Wszystko razem wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

Placek drożdżowy „Sernik po meszniańsku”

 

Składniki:

50 dkg mąki wrocławskiej,

2 jajka,

½ kostki margaryny (palma),

2-3 łyżki oleju,

5-6 łyżek cukru,

5 dkg drożdży,

½ szklanki mleka,

szczypta soli.

Wykonanie:

Sporządzić rozczyn z drożdży i mleka z odrobiną cukru. Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn, a jajka
i roztopiony tłuszcz dodać na końcu. Dobrze wyrobić
i pozostawić do wyrośnięcia.

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego,

20 dkg cukru,

10 dkg masła,

5 dkg rodzynek,

6 żółtek,

aromat pomarańczowy do smaku.

Wykonanie:

Ser zmielić, dodać składniki i wyrobić masę.

 

Wszystko razem upiec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nalewka Kukułkówka – Grzesio

 

Składniki:

100 g cukierków kukułek,

½ l wody,

½ l spirytusu (95%).

Wykonanie:

Do słoika włożyć kukułki, zalać spirytusem, zostawić
na 2 tygodnie. Cukierki powinny się rozpuścić.

Gęsty, brązowy syrop zlać delikatnie znad osadu. Przecedzić przez bibułkowy filtr i wymieszać
z przegotowaną wodą. Odstawić na jeden miesiąc do klarowania.

Pić na zdrowie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karczek wykwintny

 

Składniki:

1 kg karczku bez kości,

5 średnich ogórków konserwowych,

5 średnich cebul,

½ kg pieczarek świeżych,

½ szklanki zalewy z ogórków,

3 łyżki przecieru pomidorowego,

3 łyżki keczupu pikantnego,

mąka,

olej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Karczek pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, obtoczyć
w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Cebulę i pieczarki pokroić w pół plastry – podsmażyć, a ogórki pokroić na plasterki. Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dać na górę ogórki, pieczarki i cebulę, zalać zalewą z ogórków, przecierem i keczupem. Piec około godziny do miękkości. Podawać z ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chłodnik „Kasi”

 

Składniki:

2 pęczki młodych buraków,

1-2 łyżki koncentratu burakowego,

2 szklanki odtłuszczonego rosołu (z drobiu lub cielęciny),

1 szklanka śmietany,

1 szklanka kefiru,

1 pęczek rzodkiewek,

1 mały świeży ogórek,

2 łyżeczki koperku, pęczek szczypiorku,

3 jajka,

chude mięso z rosołu,

sól, cukier, kwasek.

Wykonanie:

Buraczki z liśćmi, pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody około 10 minut. Rosół połączyć ze śmietaną i z kefirem, a dalej zmiksować. Dodać pozostałe składniki, drobno pokrojone jarzyny i zieleninę. Na talerzach rozłożyć pokrojone w kostkę mięso oraz ćwiartki jaja. Zalać oziębionym chłodnikiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Wilkowice

 

 


C:\Users\OLA\Desktop\wilkowice.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chłodnik pomidorowy – wiosenny

 

Składniki:

3 szklanki śmietany 18%,

1 l soku pomidorowego,

4 duże pomidory,

1 duży świeży ogórek,

3 ząbki czosnku,

2 małe cebule,

4 kopiaste łyżki koperku posiekanego,

4 jajka gotowane na twardo,

biały pieprz mielony.

Wykonanie:

Cebulkę drobno pokroić, przelać wrzątkiem. Ogórek
i pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wlać do wazy sok pomidorowy i śmietanę i ubijać. Gdy się spieni dodać pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem
i koperkiem do smaku. Podawać z połówkami jajka lub grzankami czosnkowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Meszna

 

 


C:\Users\OLA\Desktop\meszna.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agrestówka

 

Składniki:

½ l spirytusu,

½ l soku – syropu z agrestu,

1 ½ l wody przegotowanej.

Wykonanie:

Wszystko wymieszać razem, wlać do słoja i odstawić na
1 miesiąc. Po miesiącu zlać, przecedzić i rozlać do butelek.

Pić na zdrowie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczeń jagnięca

 

Składniki:

1 udziec jagnięcia bez kości,

duży seler i marchew,

zaprawa: 2 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, łyżka miodu, pieprz, ostra papryka, sól, majeranek.

Wykonanie:

Mięso dokładnie natrzeć zaprawą – pozostawić do drugiego dnia. Przygotowane mięso opiec ze wszystkich stron na tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody. Zetrzeć duży seler i marchew, nałożyć na mięso i dalej dusić, aż jarzyny się rozgotują. Przetrzeć sos, dodać śmietanę kwaśną i trochę soku z cytryny.

Mięso pokroić w ukośne plastry, obłożyć na półmisku smażoną cebulką, korniszonami, marynowaną papryką, śliwkami z octu.

Sos podawać osobno. Pieczeń bardzo smaczna z kluskami scykanymi.

 

Kluski scykane

Pół kilo ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, odcisnąć sok, zmieszać razem, dodać mąkę ziemniaczaną (około 2 łyżek), uklepać, kłaść małą łyżeczką kluseczki na wrzątek. Po ugotowaniu polać stopioną słoninką ze skwarkami i cebulką, posypać pieprzem.

 

 

 

 

 

Pieczeń z polędwiczkami

 

Składniki:

50 dkg mielonego mięsa,

2 cebule,

2 jajka,

½ szklanki bułki tartej,

1 szklanka rosołu (może być z kostki),

1 polędwiczka wieprzowa,

pieprz, mielona papryka,

majeranek, czosnek,

plastry tłustego wędzonego boczku.

Wykonanie:

Tartą bułkę zalać rosołem, mięso zmielić, przyprawić, polędwiczkę obtoczyć majerankiem i przyprawami. Połowę mięsa wyłożyć i do środka włożyć polędwiczki. Z góry przyłożyć resztą masy mięsnej, tworząc zgrabny rulon.

Tak przygotowane mięso ułożyć z ułożonym boczkiem
w naczyniu do zapiekania. Wierzch pieczeni posmarować olejem. Wstawić na 1 godzinę do gorącego piekarnika (200 stopni C).

Gdy pieczeń się zarumieni polać rosołkiem i wytworzonym sosem.

Gotową, przestudzoną pieczeń  pokroić w plastry, podawać z sosem chrzanowym, tatarskim lub pomidorowym (pikantnym).

Sos tatarski:

Korniszony, grzybki marynowane (drobno krojone), majonez, jajka.

 

 

 

 

Ciasto firmowe z owocami

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin