Malakoff-austriacki tort migdałowy.doc

(100 KB) Pobierz
Malakoff - austriacki tort migdałowy

Malakoff - austriacki tort migdałowy

Składniki:

·         podłużne biszkopty na podwójne wyłożenie tortownicy - około 300g

·         4 duże żółtka

·         10 dag cukru pudru

·         10 dag miękkiego masła

·         150 g zmielonych migdałów

·         2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)

·         300 ml śmietany kremówki, ubitej

Poncz:

·         świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

·         świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny

·         50 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą i puszystą masę (ja to robię mikserem na najwyższych obrotach). Stopniowo, po łyżeczce dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Wlewać likier, stopniowo, miksując. Wsypać migdały, wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej kremówkę, delikatnie mieszając, by masa się nie zważyła.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową (sam spód). Składniki na poncz wymieszać. Na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów maczanych krótko w ponczu (nie powinny być jednak rozmoczone). Na nie wyłożyć połowę masy kremowej, następnie znów warstwę biszkoptów (nasączonych ponczem) i resztę masy. Tort można zakończyć również warstwą biszkoptów (ja tego nie zrobiłam, za to na wierzch starłam kilka biszkoptów na tarce, ale dopiero przed podaniem).

Tort schłodzić przez 12 godzin, przed podaniem udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów.

Smacznego :)

malakoff

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin