Losos w ryzuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 czarki ugotowanego ryzu,1 filet z lososia ugotowany w lekko osolonej wodzie, osaczonyi ostudzony (moze byc puszka lososia we wlasnym sosie),2 jaja,5-6 lodyzek szczypiorku lub dymki,lyzka sosu sojowego,szczypta pieprzu,2 lyzki oleju do smazenia.1. Jajka rozbic w naczyniu, dokladnie rozbeltac.2. Szczypiorek pokroic drobno.3. Filet z lososia rozdrobnic na male kawaleczki.4. Olej rozgrzac w glebokiej patelni. Na olej wlewac rozbeltane jaja, sciac jestale mieszajac, aby powstala bardzo rozdrobniona scieta jajecznica.5. Dodac lososia, smazyc dalej przez chwile.6. Wsypac ryz, wymieszac, smazyc na malym ogniu, przerwac mieszanie i pozwolic,aby dolna warstwa ryzu lekko sie ozlocila, wsypac szczypiorek i wymieszacjeszcze raz.7. Przelozyc na polmisek, podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 40.
pmm3