Bagietka na ciepło
Składniki na 4 porcje:
bagietka
4 małe pomidorki
20 dag szynki w plasterkach
krążek sera camembert
15 dag pieczarek
pół pęczka szczypiorku
4 listki sałaty
łyżka oleju
łyżeczka masła
pół łyżeczki musztardy
Zacznij od przygotowania pieczarek - umyj je, osącz i pokrój w cienkie plasterki. Teraz lekko zrumień je na oleju.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Sałatę i szczypiorek umyj, osusz, szczypiorek drobno posiekaj, a sałatę porwij na kawałki.
Przekrój bułkę. Masło rozetrzyj z musztardą i cienko posmaruj nim bułkę. Spód obłóż szynką, serem i pieczarkami, po czym przykryj wierzchnią częścią. Bagietkę wstaw do nagrzanego piekarnia. Gdy ser się zacznie topić, kanapkę wyjmij z piekarnika.
Ciepłą bagietkę udekoruj sałatą i pomidorami, posyp posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem podziel na mniejsze porcje.
Bagietkę możesz zastąpić czterema małymi podłużnymi bułeczkami, tzw. paluszkami.
pmm3