Kneidlech.doc

(19 KB) Pobierz
Kneidlech (knedle)

Kneidlech (knedle)
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
3 mace,
szklanka maczki z macy,
1 cebula,
1 jajo,
2 lyzki tluszczu kurzego lub oleju,
sol, pieprz, imbir.

1. Rozmiekczyc mace w zimnej wodzie, odsaczyc, wlozyc do misy, ubic widelcem.
2. Posiekana cebule zarumienic na zloty kolor i wraz z tluszczem dodac do macy.
3. Dodac sol, pieprz, imbir, wlac roztrzepane jajko. Ugniesc dosypujac make az
do powstania sztywnej, elastycznej masy.
4. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac je maka.
5. Klasc knedle na gotujacy sie bulion lub osolona wode. Gotowac 30 min na malym ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa.
6. Podawac w zupie lub do dan miesnych.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 20.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin