Kneidlech (knedle)Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.3 mace,szklanka maczki z macy,1 cebula,1 jajo,2 lyzki tluszczu kurzego lub oleju,sol, pieprz, imbir.1. Rozmiekczyc mace w zimnej wodzie, odsaczyc, wlozyc do misy, ubic widelcem.2. Posiekana cebule zarumienic na zloty kolor i wraz z tluszczem dodac do macy.3. Dodac sol, pieprz, imbir, wlac roztrzepane jajko. Ugniesc dosypujac make azdo powstania sztywnej, elastycznej masy.4. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac je maka.5. Klasc knedle na gotujacy sie bulion lub osolona wode. Gotowac 30 min na malym ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa.6. Podawac w zupie lub do dan miesnych.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 20.
pmm3