Pieczarki z makaronem w sosie ziołowo-śmietanowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczarki z makaronem w sosie zio³owo-œmietanowym

Pieczarki z makaronem w sosie ziołowo-śmietanowym

 

Składniki na 8 porcji:

1 kg małych pieczarek

por

po pęczku pietruszki i trybuli

30 g masła

2 łki stołowe oleju

l

pieprz

1/8 l białego wina

250 g serka śmietankowego

20-25 dag ugotowanego makaronu

 

Pieczarki wytrzyj (tylko jeśli są bardzo brudne, umyj pod bieżą wodą), trzonki odetnij, a większe kapelusze pokrój na dwie lub cztery części. Zioła umyj, grubsze łodygi usuń i posiekaj listki.

 

Masło i olej rozgrzej na średnim ogniu. Usmaż pieczarki, dopraw je solą i pieprzem. Smaż, dopóki sos nie odparuje. Potem dodaj pora, smaż 7 minut i podlej winem.

 

Zestaw z ognia, wymieszaj warzywa z serkiem śmietankowym i posiekanymi ziołami, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej makaron.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin