PRZETWORY.doc

(102 KB) Pobierz

Dżem brzoskwiniowy


Duszenie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Trudność: łatwe

SKLADNIKI:

Składniki

  • 3 kg brzoskwiń
  • 40-50 dkg cukru
  • 1-2 cytryny

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Brzoskwinie zanurzyć we wrzątku,zdjąć skórkę,pozbawić pestki,podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać cukrem.Odstawić na noc w chłodne miejsce. Dodać sok z cytryn,zagotować.Wymieszać.Gotować na wolnym ogniu około 15 min.Napełnić sloiki.Pasteryzować 20 min.



Śliwki w occie

 

SKLADNIKI:

Składniki

  • 2 kg węgierek twardych
  • ocet 6%
  • 1 kg cukru

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      1. 2 kg śliwek węgierek wydrelować i zalać octem na dobę
2. Po dobie odlać ocet, a śliwki wymieszać z 1/2 kg cukru przełożyć do słoja i zasypać pozostałym cukrem.
3. W okresie zimowym wybierać z zalewy

ogórki po kaszubsku


Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 10 min
Trudność: łatwa

SKLADNIKI:

Składniki

  • 6szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 duża łyżka soli
  • 8-10 łyżeczek cukru
  • 1 -2 plasterków papryki kolorowej
  • 1-2 plastrów cebuli na słoik
  • słupek chrzanu
  • kilka krążków marchewki
  • koper-kwiat
  • 2 ząbki czosnku na słoik litrowy
  • gorczyca
  • ogórki

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.       Wodę, ocet, sól, cukier zagotować.
2. Ogórki oczyścić obciąć końcówki i układać w słoikach najlepiej litrowych dodać paprykę,cebulę, chrzan, marchew, koper, czosnek, gorczycę i zalac to goracą zalewą.
3. Słoiki pasteryzować 10 min od zagotowania wody.Bardzo smaczne polecam

 


Sok malinowy


Oczekiwanie: 1 dzień
Trudność: bardzo łatwy

SKLADNIKI:

Składniki

  • 3 kg malin
  • 2 l przegotowanej wody
  • 5 dkg kwasku cytrynowego
  • 5 kg cukru

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      Maliny zalac przestudzoną wodą i zasypać kwaskiem cytrynowym. Delikatnie wymieszać.
2. Na drugi dzień odcedzić i wsypać do soku cukier. Mieszać co jakiś czas do chwili rozpuszczenia cukru.
3. Nalać sok w butelki. Przykryc nakrętkami i po paru dniach dopiero dokręcić. Soku nie gotować przechowuje się znakomicie.

 


Leczo na zimę


Trudność: dosyć pracochłonne

SKLADNIKI:

Składniki

  • Równa ilość wagowa pomidorów, papryki i cukini.
  • ZALEWA - 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru.

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

2.      1. Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić, przełożyć do zimnej wody.
2. Paprykę sparzyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
4. Składniki zalewy zagotować. Do słoika wlewać szklankę zalewy, następnie układać warzywa warstwami (pomidory na końcu). Uzupełnić zalewą. Pasteryzować 20 minut.

 

Cukiniowa sałatka na zimę – pasteryzowana

 

Cukinię pokroić w palsterki jak na mizerię i zasypać całą ilością soli, pozpstawić na
2 i pół do 3 godziny.
Po upływie tego czasu wypłukać cukinię pod bieżącą wodą i dobrze osączyć.

Cebulę pokroić w grube kostki, papryczki chili w cieniutkie paseczki.
Uwaga! chili obrabiać  w rękawiczkach, pestki wyrzucić.
Czerwoną i żółtą paprykę pokroić również w kostkę.
Całość wymieszać z cukinią, gorczycą, cukrem o octem winnym.
Dobrze wymieszać i ponakładać do słoiczków, dobrze upychając.

Słoiczki poukładać w dużym garnku na dnie, wyłożonym sciereczką.
Zalać wodą tak aby były do polowy przykryte.
Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i pogotować tak z 20 minut.
Przestudzić w tym garnku gdzie się gotowały.
Dobrze zamknięte słoiczki mają wklęśnięte nakrętki.
Taką sałatkę można przechowywać 12 miesięcy.

Sałatka zachowuje jędrność, tzn. nie smakuje jakby wszystko było
ugotowane.
 

Składniki

1 kg cukinii
50g soli (to nie pomyłka)
2 duże cebule
2 małe papryczki chili
1 żółta i 1 czerwona papryka
łyżeczka od herbaty gorczycy
100g cukru
125ml octu z białego wina

 

cukinia lub ogórki w curry - na zimę

 

Na dno słoika kładziemy gruby plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy, potem układamy płaty cukini lub ogórka, na wierzch liść selera. Zalewamy ostudzoną zalewą i pasteryzujemy 10-15 minut.

 

Składniki

2,5 kg płatów z cukini lub ogórka
7 szkl. wody
1,5 szkl. octu 10%
3 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
2-3 cebule
liście selera
gorczyca

 

Cukinia na zimę z kurkumą i papryką

 

Składniki

4 cukinie
1 żółta papryka
szklanka cukru lub w proporcji 1:4 (cukier:miód)
szklanka octu 10%
sól wg upodobań
kurkuma
ewentualnie świeże chili

 

Cukinie po wycięciu nasion pokroić w słupki (jak młoda nie obierać). Posypać solą i zostawić na kilka godzin (można na noc). Odcedzić, posypać kurkumą.
Zrobić zalewę i wrzącą zalać cukinię. Nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.
Opcjonalnie można dodać po pasku chili, co spowoduje, że cukinia będzie pikantna.
Przepis ten otrzymałam od znajomej.
Smacznego

 

Ogorki krolewskie

Składniki

2 kg ogorkow  /Alidab zwazyla/
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 lyzka miodu
do sloikow:
koper
czosnek
gorczyca

 

Zagotowac zalewe. Ostudzic.
Ogorki podzielic na 4 czesci wzdluz. Posolic. Odstawic na 3 godz.
Odcedzic, wlozyc do sloika,zalac zalewa, do sloika dodac koper,czosnek i gorczyce.
Pasteryzowac krotko

 

Ogórki watykańskie

 

Składniki

5 kg ogórków
2 łyżki soli

zalewa:
kg cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody

przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.400g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
koper-nasionka

 

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasionka (pokroić tak jak na płaty, najlepsze są małe ogórki), posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.
Składniki na zalewę zagotować.
Do słoiczków powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, pasteryzować ok.5 minut.

przepis pochodzi od mojej siostry
 

 

Pomidory na szybko do słoików

 

Składniki

dowolna ilość pomidorów
sól, cukier, pieprz - do smaku
czosnek
listki bazylii (niekoniecznie)
 

Pomidory sparzyć i obrać skórkę, kroić na dość duże cząstki, odrzucając "twardy środek". Włożyć do garnka, posolić, popieprzyć, dodać cukier - do smaku, dodać pokrojoną bazylię i czosnek.(Można bazylii i czosnku nie dodawać). Gotować od momentu wrzenia ok. 20-30 min., co jakiś czas mieszając.
Gorące wkładać do słoików, zakręcać...i już.
Zjadamy zimą albo tak ze słoika (smakują prawie jak świeże) albo miksuję po otwarciu zawartość słoika blenderem i używam do sosów, zup itp.
Jest to szybki sposób na przerobienie małych i dużych ilości pomidorów. Robię tak od lat.

 

Prosty przepis na Marynowaną Dynie

 

Składniki

Dynia w całości
0,5 l octu
1 kg cukru
gożdziki ( z 7-8 gożdzików)
cynamon ( 2 płaskie łyżeczki)
woda
Słoiki

Dynię obieramy i kroimy w kostkę ( mniej wiecej 2cm na 2cm)
W dużym garnku gotujemy wodę i jak już będzie gorąca wrzucamy pokrojoną dynie ale tylko na chwilę by była lekko miękka i wyciągamy ją.

Do przygotowanych słoików wkładamy dynię ( nie wciskamy na siłę by nie zrobiła się ciapa).

Zalewa:
do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy cukier i wlewamy ocet.
Wrzucany gozdziki i cynamon.
Doprowadzamy do wrzenia, nastepnie gotujemy jeszcze chwile tak by wywar zrobił sie z białego przeżroczysty.
Wywar ma być w smaku bardzo słodki i bardzo kwaśny.
Zalewamy dynie zakręcamy słoiki i odstawiamy na mniej wiecej 2 dni.

 

Sałatka 5-cio składnikowa na zimę

 

Składniki

Składniki:

1kg buraków
1kg marchwi
1kg kapusty białej
1kg cebuli
1kg papryki
 

  Zalewa:

6 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2,5 łyżki soli
liść laurowy
ziele angielskie

 

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować. Zetrzeć na wiórki (nie drobniej), marchew surową również. Kapustę posztkować, cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paseczki. W międzyczasie gotujemy zalewę. Do zalewy wrzucamy po kolei warzywa w odstępach 10 minutowych (zaczynamy od buraków, po 10 minutach wrzucamy marchew...itd, czyli gotujemy sałatkę 50 minut). Zdjąć z ognia. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok.15 minut.

Sałatka jest pyszna i kolorystycznie ciekawa. Przepis mam od mojej dobrej koleżanki. Robię ją od lat. Aby usprawnić sobie pracę buraki gotuję wieczorem dzień wcześniej i wtedy na drugi dzień idzie sprawnie.

 

Sałatka wielowarzywna na zimę Beti

 

Składniki

- 1 kg kapusty białej,
- 1 kg cebuli białej,
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg ogórków,
- 1 kg papryki czerwonej,
- 1 kg marchwi,


PRZYPRAWY:
- 10 płaskich łyżeczek soli,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. octu 10% spirytusowego,
- pieprz do smaku

 

Wszystkie warzywa rozdrobnić:
- kapustę poszatkować,
- cebulę pokroić w półkrążki,
- pomidory pokroić na półplasterki i jeszcze na pół,
- ogórki również na półplasterki.
- paprykę w drobne paseczki,
- marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.


Wszystko razem wymieszać, wrzucić przyprawy, jeszcze raz wymieszać i pozostawić w tym naczyniu na 2 godziny.       Po upływie 2 godzin sałatkę nałożyć do słoików i gotować 10 minut na bardzo wolnym ogniu licząc od zawrzenia wody w garnku.

Z tej proporcji wychodzi około 10 słoików 0,5l sałatki..

 

Wyjątkowa konfitura z moreli

 

 

Składniki

1 kg dojrzałych moreli bez pestek
1 kg cukru żelującego
1 łyżka soku jabłkowego
5 łyżek likieru morelowego.

 

Morele umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w kawałki. Dodać cukier żelujący i sok jabłkowy. Zagotować, cały czas mieszając.
Gotować na dużym ogniu 5 minut, odstawić i dodać likier.
Konfiturę wymieszać i gorącą przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć.
Smacznego!

 

Zimowa sałatka z kurkumą

 

Składniki

4 kg ogórków,
4 papryki,
4 cebule,
4 marchewki,
2 płaskie łyżeczki przyprawy KURKUMA,
10 liści laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego


ZALEWA:
300 ml octu 10%
200 ml wody,
2 szkl. cukru,
2 łyżki soli
Zalewę zagotować i gorącą zalac pokrojone warzywa.

 

Przygotować większą miskę. Ogórki z łupką zeszatkować na szatkowniczce na cienkie plasterki; obraną marchew również zeszatkować.Cebulę pokroić na pół-księżyce a paprykę w paseczki. Zalać zalewą, dać kurkumę, ziele i liście.wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 3-4 godziny. Następnie nakładać do słoików i pasteryzować 20-25 min.

Sałatkę nakładac lużno do słoików do wysokości gwintu.

Tyle mi wyszło w róznej wielkości słoiczkacch.

I gotowa po pasteryzacji...smacznego!

Sałatka jest chrupiąca, jeśli chcemy miększą to przedłużyć pasteryzację do 30 minut.
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin