Dżem brzoskwiniowy
Duszenie: 15 minGotowanie: 20 minTrudność: łatwe
SKLADNIKI:
Składniki
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Brzoskwinie zanurzyć we wrzątku,zdjąć skórkę,pozbawić pestki,podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać cukrem.Odstawić na noc w chłodne miejsce. Dodać sok z cytryn,zagotować.Wymieszać.Gotować na wolnym ogniu około 15 min.Napełnić sloiki.Pasteryzować 20 min. Śliwki w occie
1. 1. 2 kg śliwek węgierek wydrelować i zalać octem na dobę 2. Po dobie odlać ocet, a śliwki wymieszać z 1/2 kg cukru przełożyć do słoja i zasypać pozostałym cukrem. 3. W okresie zimowym wybierać z zalewy
ogórki po kaszubsku
Przygotowanie: 1 godz.Gotowanie: 10 minTrudność: łatwa
1. Wodę, ocet, sól, cukier zagotować. 2. Ogórki oczyścić obciąć końcówki i układać w słoikach najlepiej litrowych dodać paprykę,cebulę, chrzan, marchew, koper, czosnek, gorczycę i zalac to goracą zalewą. 3. Słoiki pasteryzować 10 min od zagotowania wody.Bardzo smaczne polecam
Sok malinowy
Oczekiwanie: 1 dzieńTrudność: bardzo łatwy
1. Maliny zalac przestudzoną wodą i zasypać kwaskiem cytrynowym. Delikatnie wymieszać. 2. Na drugi dzień odcedzić i wsypać do soku cukier. Mieszać co jakiś czas do chwili rozpuszczenia cukru. 3. Nalać sok w butelki. Przykryc nakrętkami i po paru dniach dopiero dokręcić. Soku nie gotować przechowuje się znakomicie.
Leczo na zimę
Trudność: dosyć pracochłonne
2. 1. Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić, przełożyć do zimnej wody. 2. Paprykę sparzyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę. 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. 4. Składniki zalewy zagotować. Do słoika wlewać szklankę zalewy, następnie układać warzywa warstwami (pomidory na końcu). Uzupełnić zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Cukiniowa sałatka na zimę – pasteryzowana
Cukinię pokroić w palsterki jak na mizerię i zasypać całą ilością soli, pozpstawić na2 i pół do 3 godziny.Po upływie tego czasu wypłukać cukinię pod bieżącą wodą i dobrze osączyć.Cebulę pokroić w grube kostki, papryczki chili w cieniutkie paseczki.Uwaga! chili obrabiać w rękawiczkach, pestki wyrzucić. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić również w kostkę.Całość wymieszać z cukinią, gorczycą, cukrem o octem winnym.Dobrze wymieszać i ponakładać do słoiczków, dobrze upychając.Słoiczki poukładać w dużym garnku na dnie, wyłożonym sciereczką.Zalać wodą tak aby były do polowy przykryte.Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i pogotować tak z 20 minut.Przestudzić w tym garnku gdzie się gotowały. Dobrze zamknięte słoiczki mają wklęśnięte nakrętki.Taką sałatkę można przechowywać 12 miesięcy.Sałatka zachowuje jędrność, tzn. nie smakuje jakby wszystko byłougotowane.
1 kg cukinii50g soli (to nie pomyłka)2 duże cebule2 małe papryczki chili1 żółta i 1 czerwona paprykałyżeczka od herbaty gorczycy100g cukru125ml octu z białego wina
cukinia lub ogórki w curry - na zimę
Na dno słoika kładziemy gruby plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy, potem układamy płaty cukini lub ogórka, na wierzch liść selera. Zalewamy ostudzoną zalewą i pasteryzujemy 10-15 minut.
2,5 kg płatów z cukini lub ogórka7 szkl. wody1,5 szkl. octu 10%3 szkl. cukru1,5 łyżki soli1 czubata łyżka curry2-3 cebuleliście seleragorczyca
Cukinia na zimę z kurkumą i papryką
4 cukinie1 żółta paprykaszklanka cukru lub w proporcji 1:4 (cukier:miód)szklanka octu 10%sól wg upodobańkurkumaewentualnie świeże chili
Cukinie po wycięciu nasion pokroić w słupki (jak młoda nie obierać). Posypać solą i zostawić na kilka godzin (można na noc). Odcedzić, posypać kurkumą.Zrobić zalewę i wrzącą zalać cukinię. Nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.Opcjonalnie można dodać po pasku chili, co spowoduje, że cukinia będzie pikantna.Przepis ten otrzymałam od znajomej.Smacznego
Ogorki krolewskie
2 kg ogorkow /Alidab zwazyla/zalewa:2 szklanki wody1 szklanka octu 10%2 szklanki cukru1 lyzka miodudo sloikow:koperczosnekgorczyca
Zagotowac zalewe. Ostudzic.Ogorki podzielic na 4 czesci wzdluz. Posolic. Odstawic na 3 godz.Odcedzic, wlozyc do sloika,zalac zalewa, do sloika dodac koper,czosnek i gorczyce.Pasteryzowac krotko
Ogórki watykańskie
5 kg ogórków2 łyżki solizalewa:kg cukru0,5 litra octu1,5 szklanki wodyprzyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.400g):15 rodzynek10 ziarenek pieprzuząbek czosnkukoper-nasionka
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasionka (pokroić tak jak na płaty, najlepsze są małe ogórki), posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.Składniki na zalewę zagotować.Do słoiczków powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, pasteryzować ok.5 minut.przepis pochodzi od mojej siostry
Pomidory na szybko do słoików
dowolna ilość pomidorówsól, cukier, pieprz - do smakuczosneklistki bazylii (niekoniecznie)
Pomidory sparzyć i obrać skórkę, kroić na dość duże cząstki, odrzucając "twardy środek". Włożyć do garnka, posolić, popieprzyć, dodać cukier - do smaku, dodać pokrojoną bazylię i czosnek.(Można bazylii i czosnku nie dodawać). Gotować od momentu wrzenia ok. 20-30 min., co jakiś czas mieszając.Gorące wkładać do słoików, zakręcać...i już.Zjadamy zimą albo tak ze słoika (smakują prawie jak świeże) albo miksuję po otwarciu zawartość słoika blenderem i używam do sosów, zup itp.Jest to szybki sposób na przerobienie małych i dużych ilości pomidorów. Robię tak od lat.
Prosty przepis na Marynowaną Dynie
Dynia w całości 0,5 l octu1 kg cukrugożdziki ( z 7-8 gożdzików)cynamon ( 2 płaskie łyżeczki)wodaSłoiki
Dynię obieramy i kroimy w kostkę ( mniej wiecej 2cm na 2cm)W dużym garnku gotujemy wodę i jak już będzie gorąca wrzucamy pokrojoną dynie ale tylko na chwilę by była lekko miękka i wyciągamy ją.Do przygotowanych słoików wkładamy dynię ( nie wciskamy na siłę by nie zrobiła się ciapa).Zalewa:do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy cukier i wlewamy ocet.Wrzucany gozdziki i cynamon.Doprowadzamy do wrzenia, nastepnie gotujemy jeszcze chwile tak by wywar zrobił sie z białego przeżroczysty.Wywar ma być w smaku bardzo słodki i bardzo kwaśny.Zalewamy dynie zakręcamy słoiki i odstawiamy na mniej wiecej 2 dni.
Sałatka 5-cio składnikowa na zimę
Składniki:1kg buraków1kg marchwi1kg kapusty białej1kg cebuli1kg papryki Zalewa:6 szkl. wody1 szkl. octu1 szkl. cukru2,5 łyżki soliliść laurowyziele angielskie
Wykonanie:Buraki umyć i ugotować. Zetrzeć na wiórki (nie drobniej), marchew surową również. Kapustę posztkować, cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paseczki. W międzyczasie gotujemy zalewę. Do zalewy wrzucamy po kolei warzywa w odstępach 10 minutowych (zaczynamy od buraków, po 10 minutach wrzucamy marchew...itd, czyli gotujemy sałatkę 50 minut). Zdjąć z ognia. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok.15 minut.Sałatka jest pyszna i kolorystycznie ciekawa. Przepis mam od mojej dobrej koleżanki. Robię ją od lat. Aby usprawnić sobie pracę buraki gotuję wieczorem dzień wcześniej i wtedy na drugi dzień idzie sprawnie.
Sałatka wielowarzywna na zimę Beti
- 1 kg kapusty białej,- 1 kg cebuli białej,- 1 kg pomidorów,- 1 kg ogórków,- 1 kg papryki czerwonej,- 1 kg marchwi,PRZYPRAWY:- 10 płaskich łyżeczek soli,- 1 szkl. cukru,- 1 szkl. oleju,- 1 szkl. octu 10% spirytusowego,- pieprz do smaku
Wszystkie warzywa rozdrobnić: - kapustę poszatkować,- cebulę pokroić w półkrążki,- pomidory pokroić na półplasterki i jeszcze na pół,- ogórki również na półplasterki.- paprykę w drobne paseczki,- marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Wszystko razem wymieszać, wrzucić przyprawy, jeszcze raz wymieszać i pozostawić w tym naczyniu na 2 godziny. Po upływie 2 godzin sałatkę nałożyć do słoików i gotować 10 minut na bardzo wolnym ogniu licząc od zawrzenia wody w garnku.Z tej proporcji wychodzi około 10 słoików 0,5l sałatki..
Wyjątkowa konfitura z moreli
1 kg dojrzałych moreli bez pestek1 kg cukru żelującego1 łyżka soku jabłkowego5 łyżek likieru morelowego.
Morele umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w kawałki. Dodać cukier żelujący i sok jabłkowy. Zagotować, cały czas mieszając.Gotować na dużym ogniu 5 minut, odstawić i dodać likier.Konfiturę wymieszać i gorącą przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć.Smacznego!
Zimowa sałatka z kurkumą
4 kg ogórków,4 papryki,4 cebule,4 marchewki,2 płaskie łyżeczki przyprawy KURKUMA,10 liści laurowych,10 ziaren ziela angielskiegoZALEWA: 300 ml octu 10%200 ml wody,2 szkl. cukru,2 łyżki soliZalewę zagotować i gorącą zalac pokrojone warzywa.
Przygotować większą miskę. Ogórki z łupką zeszatkować na szatkowniczce na cienkie plasterki; obraną marchew również zeszatkować.Cebulę pokroić na pół-księżyce a paprykę w paseczki. Zalać zalewą, dać kurkumę, ziele i liście.wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 3-4 godziny. Następnie nakładać do słoików i pasteryzować 20-25 min.Sałatkę nakładac lużno do słoików do wysokości gwintu. Tyle mi wyszło w róznej wielkości słoiczkacch. I gotowa po pasteryzacji...smacznego!Sałatka jest chrupiąca, jeśli chcemy miększą to przedłużyć pasteryzację do 30 minut....
Cesiooo