POMARAŃCZOWY PIASKOWIEC.docx

(12 KB) Pobierz

POMARAŃCZOWY PIASKOWIEC

 

SKŁADNIKI:

·         1 szkl cukru

·         1 niecała kostka masła lub margaryny

·         Po 6 czubatych łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej

·         4 jajka

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         20 dag gorzkiej czekolady

·         15-20 dag marmolady pomarańczowej

·         Otarta skórka z 1 cytryny

·         3-4 kandyzowane plasterki pomarańczy (mogą być także świeże lub zasuszone J).

·         2 łyżki  pokrojonych orzechów włoskich do dekoracji

Masło utrzeć ze skórką z cytryny. Ciągle ucierając + jajka i cukier. Mąki połączyć ze sobą + proszek do pieczenia. Posiekać 5 dag czekolady. Do masy wsypać mąkę z czekoladą. Keksową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 1, 5 godziny w temp. 175’C. po 15 minutach naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm. Podgrzać marmoladę pomarańczową. Wystudzony piaskowiec wyjąć z formy i przekroić na 3 warstwy. Dwa dolne kawałki posmarować marmoladą, zlepić. Ciasto polać roztopioną czekoladą i ozdobić pomarańczami i orzechami.

Ciasto idealnie nadaje się na Święta Bożego Narodzenia!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin