Jak podawać rum.pdf
(
227 KB
)
Pobierz
225628760 UNPDF
Jak podawać rum ?
*
Cuba
Libre
*
Mojito
*
Daiquiri
* Pina Colada
Oznakowanie etykiet rumu
Rodzaje rumu zależą w dużej mierze od miejsca, w którym został on wyprodukowany. Istnieje jednak pewien
kanon często używanych określeń:
Rumy typu LIGHT
- nazywane również
WHITE
lub
SILVER
. Poza słodkością nie ciężko doszukać się tutaj innych
smaków. Generalnie używane są one do koktajli.
Rumy typu GOLD
nazywane również
AMBER
(bursztynowe). Ciemna barwa pochodzi z leżakowania w beczkach.
Rumy typu SPICED
- ch smak bierze się z dodatku przypraw i karmelu. Bazują one głównie na rumach typu
GOLD. Najtańsze wersje powstają przez doprawienie i zabarwienie karmelem rumów typu LIGHT
Rumy typu DARK
- znane też jako
BLACK,
jest jeszcze ciemniejszy od rumu GOLD w wyniku dłuższego
leżakowania. Często używany do drinków, aby nadać i aromat i barwę. Jest to typ rumu najczęściej stosowany w
gotowaniu.
Rumy typu FLAVORED
- niektóre wytwórnie zaczęły produkować rumy smakowe (np. mango pomarańcze i
kokos). Wykorzystuje je się do drinków o podobnych smakach lub serwuje na lodzie.
Rumy typu OVERPROOF
- to rumy, w których zawartość alkoholu znacznie przekracza 40%. Często sięga ona 75-
80% (Bacardi 151)
Rumy typu PREMIUM
- to rumy, w których szczególną uwagę przykłada się do procesu produkcyjnego alkoholu i
bardzo uważnie dobierne są składniki i parametry produkcji. Są to bardzo drogie trunki, które często leżakują
latami podobnie jak
whisky
i
koniak.
Plik z chomika:
Harnasiowe1
Inne pliki z tego folderu:
Rum.pdf
(184 KB)
Proces produkcji rumu.pdf
(188 KB)
Jak podawać rum.pdf
(227 KB)
Drinki z rumem.pdf
(220 KB)
Inne foldery tego chomika:
Armaniak
Calvados
Drinki galeria
Piwo
Sake
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin