Ogórki małosolne.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
4942490 UNPDF
Ogórki małosolne
Składniki:
Sposób wykonania:
Weź ogórki świeże, małe, proste i jędrne, o barwie zielonej. Mocz je w zimnej wodzie
kilka godzin (sprzyja to usunięciu goryczki). Następnie starannie umyj. Na dnie dużego
słoja lub glinianego garnka, starannie wyparzonego, ułóż obrane ząbki czosnku, koper w
całości, obrany i pokrojony liść laurowy oraz ziarna gorczycy. Do słoja włóż ogórki.
Każdą warstwę przekładaj koprem, czosnkiem, chrzanem i zalewaj przegotowaną wodą
z solą (na litr wody łyżka soli). Jeśli chcesz mieć ogórki szybko, zalej je gorącą solanką,
jeżeli nie zależy Ci na czasie - zimną. Ułożone i zalane ogórki przykryj talerzem i obciąż
czystym talerzem. Przepis ze starej książki kucharskiej z 1897 r.
Plik z chomika:
t500
Inne pliki z tego folderu:
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(73 KB)
Żurek po kielecku.pdf
(85 KB)
Żurek na skrzydełku.pdf
(43 KB)
Żurek.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
330 Ciast
Balerony
Boczki
Ewa Wachowicz-przepisy
Kawa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin