Ambasador 1Ciasto biszkoptowe:3 (5) jaja3 (5) łyżki cukru3 (5) łyżki krupczatkiZależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.Masa budyniowa:2 budynie śmietankowe1l mleka4 całe jaja1,5 szklanki cukru4-5 łyżek mąki2 kostki masłaZ 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła. Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.
mrufczak