Carpaccio z łososia.rtf

(6 KB) Pobierz
Carpaccio z ³ososia

Carpaccio z łososia

 

Składniki:

25 dag wędzonego łososia w cienkich plastrach

awokado

łka soku z cytryny

pomarańcza

limonka (lub cytryna)

2 łki posiekanego szczypiorku

sos:

3 łki oleju

sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny)

łka czystej wódki

l

pieprz

 

Umyte awokado przekrój na pół i po wyrzuceniu pestki obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

 

Cytrusy bardzo dokładnie wyszoruj. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Limonkę pokrój na cienkie plasterki.

 

Teraz przygotuj sos: soki cytrusowe przecedź, dodaj wódkę, pieprz i sól, całość roztrzep z olejem, i odstaw.

 

Na 4 talerzykach lub półmisku ułóż plastry łososia, cząstki pomarańczy, plasterki cytryny i kostki awokado, polej sosem, posyp szczypiorkiem. Zanim podasz, wstaw na 15 minut do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin