CANNELLONI
SOS BESZAMELOWY
1łyżka mąki
1 łyżka masła
½ litra mleka
100g sera parmezanu
FARSZ:
600g mielonej wołowiny
3 gałązki selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 puszka pomidorów -4-5 pomidorów
2 łyżki oliwy
½ szklanki czerwonego wina
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200g sera mozzarelli
Na rozgrzaną patelnie nalać oliwy dać drobno posiekaną cebule
Czosnek oraz mięso –smażyć. Do usmażonego mięsa dać posiekane
drobno pomidory bez skórki. Posiekać drobno seler dać na patelnie
wszystko dobrze wymieszać dolać wina dodać liść laurowy, sól,
pieprz dusić aż całość odparuje i zrobi się gęsty sos.
NALEŚNIKI.
Do garnka dać mąki jajko dolać wody gazowanej wymieszać UPIEC.
SOS
Do garnka dać masło, mąkę i zrobić białą zasmażkę. Zdjąć garnek
z ognia wlać zimne mleko cały czas mieszać. Dać garnek na gaz
dodać starty ser parmezanowy i zrobić gęsty sos .
Do ostudzonego farszu wbić całe jajko dobrze wymieszać.
Farsz nakładać do naleśników i zawijać jak krokieta.
Na wysmarowaną blaszkę ułożyć naleśniki polać sosem
Beszamelowym ułożyć na tym ser mozzarelli.
Dać do piekarnika i piec do zarumienienia.
SMACZNEGO!!!
Anitra_