SKŁADNIKI:
CIASTO (jak a makaron)
½ kg mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
FARSZ:
1kg mięsa do wyboru wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny
3 posiekane cebule
ostra papryka w proszku
sól, pieprz do smaku
1 ½ kostki masła do smarowania ciasta
Po zarobieniu ciasta rozdzielić na 4 równe części.
Rozwałkować na placki, każdy placek przykrywać ścierką
by nie wyschły.
Mięso pokroić w drobną kostkę dodać cebulę drobno pokrojoną
Paprykę, pieprz, sól wszystko wymieszać.
Roztopione masło 1 ½ kostki smarujemy każdy placek kładąc
Jeden na drugi. Na ostatni placek kładziemy farsz i zawijamy
W rulon. Kładziemy do prodiża. Ciasto smarujemy resztą
Roztopionego masła. Piec 2-2 ½ godziny.
MOŻE BYĆ TAKŻE Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
SMACZNEGO!!!
Anitra_