PIRG z MISEM.doc

(20 KB) Pobierz
PIRÓG z MIĘSEM

PIRÓG z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

CIASTO (jak a makaron)

½ kg mąki

2 jajka

szczypta soli

woda

 

FARSZ:

1kg mięsa do wyboru wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny

3 posiekane cebule

ostra papryka w proszku

sól, pieprz do smaku

1 ½ kostki masła do smarowania ciasta

 

Po zarobieniu ciasta rozdzielić na 4 równe części.

Rozwałkować na placki, każdy placek przykrywać ścierką

by nie wyschły.

Mięso pokroić w drobną kostkę dodać cebulę drobno pokrojoną

Paprykę, pieprz, sól wszystko wymieszać.

Roztopione masło 1 ½ kostki smarujemy każdy placek kładąc

Jeden na drugi. Na ostatni placek kładziemy farsz i zawijamy

W rulon. Kładziemy do prodiża. Ciasto smarujemy resztą

Roztopionego masła. Piec 2-2 ½ godziny.

 

MOŻE   BYĆ   TAKŻE   Z   JABŁKAMI   I   RODZYNKAMI

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin