Zapiekanka bolońska, zrazy zawijane.doc

(25 KB) Pobierz
Zapiekanka bolońska

Zapiekanka bolońska  

 

1 szt. Fix do spaghetti po bolońsku WINIARY

250 g makaronu -świderki

1 szt. cebuli

1/2 szt. papryki czerwonej

1 szt. marchewki

3 łyżki oliwy z oliwek

250 g mięsa mielonego

50 g sera startego żółtego

sól, pieprz 

 

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć. Warzywa oczyścić. Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić na oliwie, dodać mięso i smażyć przez 10 minut. Wlać 300 ml wody i wsypać Fix. Zagotować Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny, ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać15 minut pod przykryciem. Można też dodać pieczarki – ok. 40 dkg.

 

Zrazy zawijane czyli śląskie rolady  

 

70 dag wołowiny bez kości

2 szt. ogórków kiszonych

10 dag boczku chudego wędzonego

1 szt. cebuli

3 łyżki musztardy

3 łyżki oliwy

1 łyżka mąki pszennej

2 ząbki czosnku

1 szt. kostki rosołowej

1/2 szklanki śmietany -  min. 22%

2 szt. liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu czarnego

1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego

sól, pieprz

  

Mięso opłukać, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Płaty mięsa zbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą. Ogórki i cebulę obrać. Cebulę pokroić w piórka, a boczek i ogórki w słupki. Na każdym płacie ułożyć po kawałku ogórka, boczku i po kilka piórek cebuli. Płaty zwinąć ciasno w rulon i spiąć kuchenną szpilką lub obwiązać białą bawełnianą nitką. Zrazy obrumienić na tłuszczu i przełożyć do rondla. Czosnek obrać, posiekać i dodać do mięsa. Włożyć kostkę bulionową, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie, wsypać przyprawę do mięsa duszonego, wlać 1 szklankę wody i dusić 30 minut pod przykryciem.

(Zamiast wody można wlać 1 szklankę białego wina, wtedy mięso będzie bardziej kruche). Wyparowany płyn (sos) uzupełnić przegotowaną wodą i dusić zrazy jeszcze około 15 minut (aż będą miękkie). Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do rondla ze zrazami i zagotować. Zrazy podawać z kaszą gryczaną i dowolną surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin