Kluseczki solo
3 porcje
20 dag mąki,
proszek do pieczenia na czubek noża,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
1 jajko,
woda - wcale nie gorąca tym razem.
Przesiać mąkę do miski i wymieszać z proszkiem i muszkatem. W kubku rozbełtać jajko z 2 łyżkami wody i wlać do mąki. Zagnieść miękkie ciasto, dolewając przy okazji małymi porcjami wodę (im twardsze ciasto, tym twardsze kluseczki). Ciasto nie powinno się jednak kleić, więc w razie potrzeby oprószyć je mąką. Pozostawić w misce pod przykryciem na około 30 minut.
W dużym rondlu zagotować osoloną wodę. Zanurzyć we wrzątku łyżeczkę i wykrawać nią z ciasta kluseczki, za każdym razem wrzucając do gotującej się wody. Po wrzuceniu ostatniej porcji gotować chwilkę i przecedzić przez sito, przelewając gorącą wodą. Odsączyć dokładnie i podawać. Świetnie się nadają do każdego rodzaju mięsa w sosie. Z Duetem tworzą naprawdę niezłe Trio.
Duet z bajecznym sosem
2 filety z piersi kurczaka,
2 polędwiczki wieprzowe,
500 ml kwaśnej śmietany,
50 dag malutkich pieczarek,
sól, pieprz,
estragon,
masło,
oliwa.
Mięsa umyć, osuszyć i pokroić - filety w grube paski, polędwiczki w plastry grubości 2 cm, które należy rozpłaszczyć palcami. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zrumienić każdy kawałek mięsa z obu stron, przekładając gotowe do rondla.
Pieczarki oczyścić, większe można przekroić na pół - ale zdecydowanie najcudniej wyglądają w całości. Zrumienić je na pozostałym na patelni tłuszczu (ew. dodać odrobinę) i przełożyć do mięsa. Całość posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać mięso. Dodać ok. 1 łyżeczkę estragonu (to moja ilość, bo z tego co pamiętam Mika daje więcej) i dusić 15-20 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.
EmJasiek