Kluseczki solo, duet z bajecznym sosem.doc

(26 KB) Pobierz
Kluseczki solo

Kluseczki solo

 

3 porcje

 

20 dag mąki,

proszek do pieczenia na czubek noża,

szczypta startej gałki muszkatołowej,

1 jajko,

woda - wcale nie gorąca tym razem.

 

  Przesiać mąkę do miski i wymieszać z proszkiem i muszkatem. W kubku rozbełtać jajko z 2 łyżkami wody i wlać do mąki. Zagnieść miękkie ciasto, dolewając przy okazji małymi porcjami wodę (im twardsze ciasto, tym twardsze kluseczki). Ciasto nie powinno się jednak kleić, więc w razie potrzeby oprószyć je mąką. Pozostawić w misce pod przykryciem na około 30 minut.

   W dużym rondlu zagotować osoloną wodę. Zanurzyć we wrzątku łyżeczkę i wykrawać nią z ciasta kluseczki, za każdym razem wrzucając do gotującej się wody. Po wrzuceniu ostatniej porcji gotować chwilkę i przecedzić przez sito, przelewając gorącą wodą. Odsączyć dokładnie i podawać. Świetnie się nadają do każdego rodzaju mięsa w sosie. Z Duetem tworzą naprawdę niezłe Trio.

 

 

Duet z bajecznym sosem

 

2 filety z piersi kurczaka,

2 polędwiczki wieprzowe,

500 ml kwaśnej śmietany,

50 dag malutkich pieczarek,

sól, pieprz,

estragon,

masło,

oliwa.

 

   Mięsa umyć, osuszyć i pokroić - filety w grube paski, polędwiczki w plastry grubości 2 cm, które należy rozpłaszczyć palcami. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zrumienić każdy kawałek mięsa z obu stron, przekładając gotowe do rondla.

   Pieczarki oczyścić, większe można przekroić na pół - ale zdecydowanie najcudniej wyglądają w całości. Zrumienić je na pozostałym na patelni tłuszczu (ew. dodać odrobinę) i przełożyć do mięsa. Całość posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać mięso. Dodać ok. 1 łyżeczkę estragonu (to moja ilość, bo z tego co pamiętam Mika daje więcej) i dusić 15-20 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin