whiskey.txt

(4 KB) Pobierz
	Wiadomoć
radius	
 Tytuł: DOMOWA WHISKY - PRZEPISYNapisane: sobota, 31 gru 2011, 10:37 

Posty: 1052
Tematy: 41

 Pokaż szczegóły
Drodzy koledzy i koleżanki.
Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywicie te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne"   jednostki żebycie nie dostali kur...cy czytajšc np. że trzeba wzišć pół buszla kukurydzy  albo 1 cup drożdży  
A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę.
Nazwy nastawów - jak w oryginale.

CORN WHISKEY

20l wody
8kg ruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 740C wsypać kukurydzę i mieszajšc czekać aż temp. spadnie do 670C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszajšc nastaw, następnie schłodzić do temp. 300C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

HEAD WHISKEY

1,5kg mški kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony)
5l wody
drożdże Turbo 48

Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 300C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni.

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY

1l syropu kukurydzianego
150ml miodu
5l wody
50g drożdży

Wymieszać syrop i miód z wodš o temp. 25-300C i dodać uwodnione drożdże.
Fermentacja 7-14 dni.

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (ruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-640C i mieszajšc utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 250C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesšczyć przez węgiel drzewny (nie aktywny  ) najlepiej klonowy i leżakować ze rednio pieczonym dębem przez 3 miesišce. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l ródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłš wodš i przenieć do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotnoć ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczš kiełki długoci ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielajšc kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzštkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurkš fermentacyjnš :!: 

KILL ME QUICK

35l wody
5kg cukru
1,5kg ruty kukurydzianej
1,5kg żyta
0,5kg rodzynek
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodš, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.

RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 250C i mieszajšc podgrzać do temp. 700C. Szybkoć podgrzewania powinna wynosić 20C na minutę. Utrzymywać temp. 700C przez 2h.
Następnie odsšczyć płyn, schłodzić do ok. 20-250C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

Życzę powodzenia w produkcji i smacznego   

______________________________________________________________________
SPIRITUS FLAT UBI VULT 


WHISKEY

CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)

6 kg ruty kukurydzianej lub mški grubo mielonej
3 kg mški żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody

Wodę podgrzać do 770C, wsypać mškę kukurydzianš i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mškę żytniš i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całoć i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zacznš pęcznieć, rozpoczšć mieszanie całoci do momentu aż zacier osišgnie temp. 300C.
W niewielkiej iloci zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin