Wiadomoć radius Tytuł: DOMOWA WHISKY - PRZEPISYNapisane: sobota, 31 gru 2011, 10:37 Posty: 1052 Tematy: 41 Pokaż szczegóły Drodzy koledzy i koleżanki. Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywicie te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne" jednostki żebycie nie dostali kur...cy czytajšc np. że trzeba wzišć pół buszla kukurydzy albo 1 cup drożdży A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę. Nazwy nastawów - jak w oryginale. CORN WHISKEY 20l wody 8kg ruty kukurydzianej 1,5kg słodu jęczmiennego Do wody o temp. 740C wsypać kukurydzę i mieszajšc czekać aż temp. spadnie do 670C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszajšc nastaw, następnie schłodzić do temp. 300C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale). HEAD WHISKEY 1,5kg mški kukurydzianej 1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony) 5l wody drożdże Turbo 48 Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 300C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni. STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY 1l syropu kukurydzianego 150ml miodu 5l wody 50g drożdży Wymieszać syrop i miód z wodš o temp. 25-300C i dodać uwodnione drożdże. Fermentacja 7-14 dni. JACK DANIELS BLACK LABEL Skład: 80% skruszonej kukurydzy (ruta) 12% żyta 8% słodu jęczmiennego Drożdże Whisky 5l wody na każdy kilogram składników Składniki wsypać do wody o temp. 62-640C i mieszajšc utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 250C i dodać drożdże. Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesšczyć przez węgiel drzewny (nie aktywny ) najlepiej klonowy i leżakować ze rednio pieczonym dębem przez 3 miesišce. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak). Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu. WHISKEY 5kg kukurydzy (całe ziarna) 20 l ródlanej wody 100g drożdży gorzelnianych (nie turbo) Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłš wodš i przenieć do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotnoć ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczš kiełki długoci ok. 10mm. Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielajšc kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzštkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże. Fermentować z rurkš fermentacyjnš :!: KILL ME QUICK 35l wody 5kg cukru 1,5kg ruty kukurydzianej 1,5kg żyta 0,5kg rodzynek 100g drożdży gorzelnianych Wymieszać cukier z wodš, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże. Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować. RYE WHISKEY 22l wody 3,5kg żyta 1kg jęczmienia 0,5kg słodu jęczmiennego 30g drożdży gorzelniczych kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu) Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 250C i mieszajšc podgrzać do temp. 700C. Szybkoć podgrzewania powinna wynosić 20C na minutę. Utrzymywać temp. 700C przez 2h. Następnie odsšczyć płyn, schłodzić do ok. 20-250C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz). Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować. Życzę powodzenia w produkcji i smacznego ______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT WHISKEY CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY) 6 kg ruty kukurydzianej lub mški grubo mielonej 3 kg mški żytniej (typ 1200 lub 720) 1,5 kg słodu jęczmiennego 50 g drożdży gorzelniczych 30 litrów wody Wodę podgrzać do 770C, wsypać mškę kukurydzianš i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mškę żytniš i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całoć i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zacznš pęcznieć, rozpoczšć mieszanie całoci do momentu aż zacier osišgnie temp. 300C. W niewielkiej iloci zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C. Fermentacja trwa od 3-5 dni.
makacaka