Menopauza - dieta II.txt

(6 KB) Pobierz
Dzien I
Sniadanie � 460kcal
Kanapka z serem brie (2 kromki chleba mieszanego z soja (80g), 2 plaski lyzeczki margaryny do smarowania kanapek, 60g sera brie pelnotlustego, maly pomidor, (50g), maly og�rek swiezy (50g), lyzeczka szczypiorku (5g)


II sniadanie � (203kcal)
    * szklanka soku marchew � banan � jablko (250ml)
    * srednia nektarynka (150g)

Obiad � (693kcal)
Pieczony filet z kurczaka w ziolach, ziemniaki, sur�wka
(filet z piersi kurczaka (120g), 4 srednie ziemniaki (400g), 5 duzych lisci kapusty pekinskiej (60g), lyzeczka koperku (5g), lyzeczka oliwy z oliwek (5g), zabek czosnku (7g), lyzeczka oleju slonecznikowego (5g), 2 lyzki kukurydzy konserwowej (30g), tymianek, bazylia, pieprz, szczypta soli, woda mineralna niegazowana z sokiem z polowy cytryny)
   1. mieso umyc i osuszyc
   2. natrzec mieszanka zi�l, soli, posiekanego czosnku i oleju slonecznikowego
   3. zawinac w folie aluminiowa i piec az do uzyskania pozadanej miekkosci i aromatu
4. kapuste pekinska umyc i pokroic w paseczki
   5. dodac posiekany koperek i kukurydze konserwowa
   6. calosc wymieszac z oliwa z oliwek

Podwieczorek � (190kcal)
Krem z kaszki manny (lyzka kaszy manny (15g), 175ml mleka 2% tl., lyzeczka cukru (6g), p�l jajka (30g), 1/4 pomaranczy (60g)
   1. Zagotowac mleko z cukrem i sk�rka otarta z pomaranczy i sokiem z niej wycisnietym.
   2. Kasze manna powoli wsypywac do mleka tak, aby nie powstaly grudki.
   3. Calosc gotowac okolo 10 minut mieszajac od czasu do czasu by nie przywarlo do dna.
   4. Oddzielic bialka od z�ltek.
   5. Z�ltka dodac do kaszy, bialka ubic na sztywna piane i tez dodac do kaszy.
   6. Calosc przelac do miseczki i wstawic do lod�wki do zastygniecia.

Kolacja � (403kcal)
Kanapki z serkiem homogenizowanym i awokado
(2 kanapki pieczywa tostowego Graham (70g), 2 lyzeczki margaryny do smarowania pieczywa (10g), 50g serka twarogowego homogenizowanego, 40g awokado, lyzeczka koperku (5g), sok z polowy malej cytryny (15g), szczypta pieprzu)
Wartosc energetyczna jadlospisu - 1995kcal

Dzien II
Sniadanie � 493kcal
Platki z jogurtem, miodem i mandarynka (p�l szklanki platk�w owsianych (25g), p�l szklanki platk�w pszennych (25g), p�l szklanki platk�w zytnich (25g), opakowanie jogurtu naturalnego 2% tl.(175g), lyzeczka miodu pszczelego (5g), lyzka nasion slonecznika (13g), 1 mandarynka (80g)

II sniadanie � 219kcal
Pieczywo chrupkie z pasta pomidorowa (3 kromki chleba chrupkiego (30g), 2 lyzeczki oliwy z oliwek (10g), sredni pomidor (100g), zabek czosnku (7g), bazylia swieza lub suszona, szczypta pieprzu)
   1. pomidora sparzyc i obrac ze sk�rki, pokroic w drobna kostke
   2. czosnek przecisnac przez praske
   3. dodac posiekana bazylie i oliwe z oliwek
   4. doprawic do smaku pieprzem

Obiad � 698kcal
Ryba duszona w warzywach z brazowym ryzem (filet ze swiezej fladry (120g), polowa malej cytryny (25g), mala cebula (55g), zabek czosnku (7g),2 lyzeczki oliwy z oliwek (10g), polowa czerwonej papryki (100g), 150g cukini, sredni pomidor (100g), 60g czarnych oliwek marynowanych, 70g brazowego ryzu, szczypta soli i pieprzu, 150ml soku z czerwonych pomaranczy)
   1. rybe umyc i skropic sokiem wycisnietym z cytryny
   2. warzywa umyc i osuszyc, pokroic w plastry
   3. naczynie zaroodporne wysmarowac oliwa z oliwek
   4. przelozyc do niego warzywa, posypac posiekanym czosnkiem, pieprzem i szczypta soli
   5. wstawic pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika
   6. gdy puszcza sok, ulozyc w nich rybe i dusic okolo 15-20minut

Podwieczorek � 244kcal
Galaretka z owocami lesnymi (80g czarnych jag�d, 80g malin, 80g jezyn, lyzka zelatyny (13g), lyzka cukru (12g), p�l malej cytryny (25g)
   1. umyc owoce
   2. zelatyne rozrobic z goraca woda i cukrem
   3. gdy przestygnie, zalac nia owoce

Kolacja � 385kcal
Tosty hawajskie (2 kromki pieczywa tostowego Graham (70g), 2 plastry ananasa z zalewy (70g), 2 plasterki sera Edamskiego (40g), lyzeczka margaryny do smarowania pieczywa (5g)
Wartosc energetyczna dziennego jadlospisu -2040kcal

Dzien III
Sniadanie � (403kcal)
Jajecznica ze szczypiorkiem (jajko (60g), bialko jaja (35g), maly pomidor (50g), lyzeczka szczypiorku (5g), duza bulka Grahamka (100g), 2 lyzeczki margaryny do smarowania pieczywa (10g), szklanka soku jablkowego (250ml)

II sniadanie � (207kcal)
Porzeczkowy nap�j mleczny (150g czarnych porzeczek, 300ml kefiru 2% tl.)
   1. owoce zmiksowac z kefirem

Obiad � (690kcal)
Spagetti z sosem pomidorowo pieczarkowym (100g makaronu dwujajecznego, puszka pomidor�w bez sk�rki (400g), zabek czosnku (7g), srednia cebula (100g), 100g pieczarek, lyzka oleju rzepakowego o obnizonej zawartosci kwasu erukowego (13g), p�l papryki czerwonej (100g), p�l papryki zielonej (100g), lyzeczka parmezanu (5g)

   1. na patelni rozgrzac olej
   2. zeszklic na nim posiekana cebulke i czosnek
   3. dodac pieczarki pokrojone w plasterki i papryke
   4. gdy zmiekna wlac do nich pomidory wraz z zalewa
   5. dusic przez chwile
   6. podawac z makaronem ugotowanym na p�ltwardo, posypane parmezanem

Podwieczorek � (172kcal)
    * 330ml soku z marchwi, jablek i owoc�w tropikalnych

Kolacja � (403kcal)
Kanapki z pasta z tunczyka (2 kromki chleba zytniego razowego z soja i slonecznikiem (80g), 2 lyzeczki margaryny do smarowania pieczywa (10g), 60g tunczyka a sosie wlasnym, 2 lyzeczki koperku (10g), lyzka majonezu (12g)

   1. odsaczyc wode z tunczyka
   2. wymieszac z majonezem i posiekanym koperkiem
Wartosc odzywcza jadlospisu - 1875kcal

Dzien VII
Sniadanie � (499kcal)
Ryz na mleku z jablkiem i cynamonem (4 lyzki bialego ryzu (60g), duze jablko (200g), lyzeczka cynamonu (5g), szklanka mleka (250ml)
Kawa zbozowa z mlekiem (lyzeczka kawy zbozowej (5g), 50ml mleka, 200ml wody)

II sniadanie � (176kcal)
    * 30g orzech�w pistacjowych

Obiad � (717kcal)
Pierogi z soja (4 lyzki nasion soi (60g), 150g pieczarek, mala cebula (60g), zabek czosnku (7g), 30g papryki czerwonej, 100g maki pszennej, jajko (60g), szczypta soli, pieprz, papryka slodka w proszku)
   1. soje namoczyc na 12 godzin
   2. po tym czasie ugotowac ja z dodatkiem papryki w proszku
   3. pod koniec gotowania dodac pieczarki i papryke, cebule i czosnek
   4. wszystkie skladniki zmielic ze soba
   5. dodac polowe jajka i wymieszac
   6. z maki, wody, reszty jajka i szczypty soli zagniesc ciasto
   7. rozwalkowac je i powykrajac k�lka
   8. farsz ukladac na ciescie, zlepiac i gotowac we wrzacej wodzie

Podwieczorek � (218kcal)
Salatka owocowa (p�l brzoskwini (80g), 50g winogron (8 kulek), kiwi (100g), mandarynka (80g), 1/3 banana (60g)

Kolacja � (413kcal)
Salatka grecka (3 duze liscie salaty lodowej (30g), maly pomidor (50g), maly og�rek (50g), plaster sera feta (40g), 2 lyzki posiekanych oliwek zielonych (30g), 2 lyzki kukurydzy konserwowej (30g), lyzeczka oliwy z oliwek (5g), p�l malej cytryny (25g), tymianek, kromka chleba zytniego pelnoziarnistego (40g), szklanka napoju jablkowo � brzoskwiniowego (250ml)
Wartosc odzywcza jadlospisu - 2024kcal
Zgłoś jeśli naruszono regulamin