Ciasto jasne:
· 3 jaja
· 15 dag cukru
· opakowanie cukru waniiliowego
· 10 dag maki pszennej
· 5 dag mąki ziemniaczanej
· łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto ciemne:
· składniki jak na ciasto jasne + 3 dag kakao
Do dekoracji rolad:
· po 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich i płatki migdałowe
Krem malinowy:
· 25 dag twarogu na sernik
· 7,5 dag cukru
· opakowanie cukru waniliowego
· sok z 1/2 cytryny
· 2 łyżeczki żelatyny
· 50 dag malin
· 250 ml śmietanki kremówki
Krem czekoladowy:
· 400 ml śmietany kremówki
· 2 opakowania cukru waniuowego
· 3/4 rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady
· 2 łyżki koniaku
Sposób przyrządzania:Ciasto jasne: białka ubić, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać, dodać do białek. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i upiec w 180°c na złoto (15-30 min). Przełożyć je na wilgotną ściereczkę, zwinąć wraz z nią w rulon, a gdy przestygnie, rozwinąć i posmarować kremem. Ciasto ciemne robi się identycznie (mąkę najpierw wymieszać z kakao, potem dodać do białek). Krem malinowy: twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w paru łyżkach ciepłej wody. Wymieszać twaróg z żelatyną i malinami. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć ze ścinającą się masą serowo - owocową. Kremem wypełnić jasną roladę. Zrobić krem czekoladowy: śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Część wymieszać ze schłodzoną czekoladą z koniakiem i resztą śmietany. Rozsmarować po ciemnym cieście (odrobinę zostawić). Ciemną roladę posmarować pozostawionym kremem i udekorować orzechami. Jasną roladę posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem roladę schłodzić w lodówce.
mala_25_82