dwie rolady jasna i ciemna.doc

(26 KB) Pobierz

Ciasto jasne:

·         3 jaja

·         15 dag cukru

·         opakowanie cukru waniiliowego

·         10 dag maki pszennej

·         5 dag mąki ziemniaczanej

·         łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto ciemne:

·         składniki jak na ciasto jasne + 3 dag kakao

Do dekoracji rolad:

·         po 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich i płatki migdałowe

Krem malinowy:

·         25 dag twarogu na sernik

·         7,5 dag cukru

·         opakowanie cukru waniliowego

·         sok z 1/2 cytryny

·         2 łyżeczki żelatyny

·         50 dag malin

·         250 ml śmietanki kremówki

Krem czekoladowy:

·         400 ml śmietany kremówki

·         2 opakowania cukru waniuowego

·         3/4 rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady

·         2 łyżki koniaku

Sposób przyrządzania:
Ciasto jasne: białka ubić, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać, dodać do białek. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i upiec w 180°c na złoto (15-30 min). Przełożyć je na wilgotną ściereczkę, zwinąć wraz z nią w rulon, a gdy przestygnie, rozwinąć i posmarować kremem. Ciasto ciemne robi się identycznie (mąkę najpierw wymieszać z kakao, potem dodać do białek). Krem malinowy: twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w paru łyżkach ciepłej wody. Wymieszać twaróg z żelatyną i malinami. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć ze ścinającą się masą serowo - owocową. Kremem wypełnić jasną roladę. Zrobić krem czekoladowy: śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Część wymieszać ze schłodzoną czekoladą z koniakiem i resztą śmietany. Rozsmarować po ciemnym cieście (odrobinę zostawić). Ciemną roladę posmarować pozostawionym kremem i udekorować orzechami. Jasną roladę posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem roladę schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin