wody i wskaźniki MŚ.doc

(38 KB) Pobierz
OCHRONA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ:

Klasyfikacja wód powierzchniowych Polski + Grupy wskaźników jakości wody

 

Ustawa Prawo Wodne (18.07.2001):

Ustawa reguluje gospodarowanie wodami związane z zasadą zrównoważonego rozwoju, kształtowanie i ochronę zasobów, korzystanie w wód oraz zarządzanie zasobami wodnymi.

Zarządzanie zasobami wodnymi służy zaspokajaniu potrzeb ludności, gospodarki, ochronie wód i środowiska związanego z tymi zasobami, w szczególności w zakresie: zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości wody dla ludności; ochrony zasobów wodnych przed zanieczyszczeniami oraz niewłaściwą lub nadmierną eksploatacją; utrzymania lub poprawy stanu ekosystemów wodnych i od wody zależnych; ochrony przed powodzią oraz suszą; zapewnienia wody na potrzeby rolnictwa oraz przemysłu; zaspokojenia potrzeb związanych z turystyką, sportem oraz rekreacją; tworzenia warunków dla energetycznego, transportowego oraz rybackiego wykorzystania wód.

 

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 11.02.2004 w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpelacji wyników i prezentacji stanu tych wód:

 

KLASA I: wody o bardzo dobrej jakości

- spełniają wymagania określone dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A1;

- wartości wskaźników jakości wody nie wskazują na żadne oddziaływanie antropogeniczne.

 

KLASA II – wody dobrej jakości

- spełniają w odniesieniu do większości wskaźników jakości wody wymagania określone dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatnienia sposobem właściwym dla kategorii A2;

- wartości biologicznych wskaźników jakości wody wykazują niewielki wpływ oddziaływań antropogenicznych.

 

KLASA III – wody zadowalającej jakości

- spełniają wymagania określone dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatnienia sposobem właściwym dla kategorii A2;

- wartości biologicznych wskaźników jakości wody wykazują umiarkowany wpływ oddziaływań antropogenicznych.

 

KLASA IV – wody niezadowalającej jakości

- spełniają wymagania określone dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A3;

- wartości biologicznych wskaźników jakości wody wykazują, na skutek oddziaływań antropogenicznych, zmiany ilościowe i jakościowe w populacjach biologicznych.

 

KLASA V – wody złej jakości

- nie spełniają wymagań dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia;

- wartości biologicznych wskaźników jakości wody wykazują, na skutek oddziaływań antropogenicznych, zmiany polegające na zaniku znacznej części populacji biologicznych.

 

Podstawę określenia klas jakości wód powierzchniowych stanową wartości graniczne wskaźników jakości wody w klasach jakości wód powierzchniowych określone z załączniku nr 1 do rozporządzenia.

 

Wody kategorii:

A1 – to wody wymagające prostego uzdatnienia fizycznego w szczególności filtracji oraz dezynfekcji.

A2 – uzdatnianie fizyczne oraz chemiczne (utl. Wstępne, koagulacja, flokulacja, dekantacja, dezynfekcja)

A3 – uzdatnianie fizyczne i chemiczne, dezynfekcja + absorpcja na węglu aktywnym.

 

 

Grupy wskaźników:

- FIZYCZNE

Temperatura, Zapach, Barwa, Zawiesiny ogólne, Odczyn

 

- TLENOWE

Tlen rozpuszczony, BZT5, ChZT – Mn, ChZT – Cr, OWO

 

- BIOLOGICZNE

Amoniak, Azot Kjeldahla, Azotany (III, V), Azot ogólny, Fosforany, Fosfor ogólny

 

- ZASOLENIA

Przewodność w temp. 20°C, Substancje rozpuszczone, Zasadowość ogólna, Siarczany, Chlorki, Wapń, Magnez , Fluorki

 

- METALE

Arsen, Bar, Bor, Cr, Cr (V), Zn, Al, Cd, Mn, Cu, Ni, Pb, Hg, Se, Fe

 

- MIKROBIOLOGICZNE

Cyjanki wodne, Pestycydy, Substancje powierzchniowo czynne anionowe, Oleje mineralne, WWA

 

- BIOLOGICZNE

Saprobowość fitoplanktonu, Saprobowość peryfitonu, Makrobezkręgowce bentosowe, Chlorofil a

 

- ZANIECZYSZCZEŃ PRZEMYSŁOWYCH

Liczba bakterii grupy coli typu kałowego, Liczba bakterii typu coli

 

Wskaźniki dla wód podziemnych:

Temperatura, przewodność, odczyn, tlen rozpuszczony, OWO, amoniak, azotany (III, V), fosforany, fluorki, chlorki, cyjanki wolne, wodorowęglany, siarczany, krzemionka, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, arsen, bar, chrom, cynk, glin, kadm, mangan, rtęć, nikiel, ołów itp.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin