tort makowy.doc

(22 KB) Pobierz

Tort Makowy

 

Składniki:

Na tortownicę o śr. 24 cm.

Ciasto:

- 25 dkg maku,

- 1/2 litra mleka,

- 7 jajek,

- 20 dkg cukru,

- 7 łyżek tartej bułki,

- 2 łyżki skórki pomarańczowej,

- 3 dkg migdałów,

- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),

- pół laski waniliowej.

 

Masa 1 (alternatywnie):

- 30 dkg orzechów laskowych,

- 25 dkg masła,

- 6 żółtek,

- 20 dkg cukru,

- wanilia,

- pół kieliszka brandy.

 

Masa 2 (alternatywnie):

- 25 dkg masła,

- 6 żółtek,

- 20 dkg cukru,

- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),

- wanilia.

 

Lukier:

- kilka łyżek cukru pudru,

- sok z cytryny,

- 2-3 krople olejku np. mi

 

Jak przyrządzić?

Ciasto:

1) Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.

 

2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

 

3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

 

Masa:

1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.

 

2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).

 

3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

 

Lukier:

1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

 

Jak podawać?

Jak wszystkie torty. Najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu. Powinien być przechowywany w chłodnym mie

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin