Podstawy odżywiania dojelitowego.pdf

(294 KB) Pobierz
434999798 UNPDF
Podstawy od¿ywiania dojelitowego.
Wch³anianie podstawowych sk³adników od¿ywczych
Principles of enteral nutrition. Absorption of basic nutrients
Miko³aj Spodaryk
Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Polsko-Amerykańskiego Instytutu Pediatrii
Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
  StreSzczenie. W pracy przedstawiono podstawy fizjologii przewodu pokarmowego – procesy trawienia i wchłaniania składników
odżywczych. Podkreślone zostało znaczenie znajomości zjawisk fizjologicznych w doborze właściwej diety w konstrukcji enteralnej interwencji
żywieniowej.
Słowa kluczowe: wchłanianie, składniki odżywcze, fizjologia przewodu pokarmowego
  Summary. The author presents the principles of GI tract physiology – the processes of digestion and absorption of nutrients. The report
stresses the importance of the knowledge of physiological phenomena in selecting an appropriate diet while undertaking an enteral nutritional
support.
Key words: absorption, nutrients, physiology of digestive tract
Leczenie żywieniowe jest wiedzą kliniczną, w której obowiązują
standardy postępowania. Identyfikacja problemu klinicznego
leżącego u podstaw zaburzenia odżywiania jest częścią diagno-
zy i podstawą właściwego do sytuacji klinicznej konstruowania
interwencji żywieniowej. Wydaje się, że leczenie żywieniowe
drogą przewodu pokarmowego jest zjawiskiem prostszym niż
całkowite odżywianie dożylne, jednak dowolność stosowania
diet kuchenkowych lub przygotowywanych przemysłowo
często prowadzi do braku oczekiwanego efektu terapeutycz-
nego. Dlatego w każdej sytuacji klinicznej, gdy uszkodzenie
przewodu pokarmowego jest faktem, należy racjonalnie
podejść do problemu żywienia, a decyzji o wyborze diety
nie należy pozostawiać dietetyczce, pielęgniarce lub rodzinie
chorego. Możliwość wykorzystania przewodu pokarmowego
do realizacji potrzeb metabolicznych pacjenta będzie zależała
od adekwatności diety do możliwości trawienia, wchłaniania
i sprawności motorycznej przewodu pokarmowego.
Podstawą doboru diety i warunkiem jej skuteczności kli-
nicznej jest właściwe rozumienie procesów fizjologicznych
zachodzących w przewodzie pokarmowym.
Wch³anianie elektrolitów
Wch³anianie sodu to stały ruch jonów przez błonę śluzową
jelita. Przewaga jednego z procesów transportowych decyduje
o wchłanianiu lub wydzielaniu tego elektrolitu. Transport
jelitowy to z jednej strony ułatwiona dyfuzja sodu zgodnie
z gradientem elektrochemicznym, zachodząca przez błonę
rąbka szczoteczkowego, a z drugiej strony transport aktywny
przeciwko gradientowi elektrochemicznemu, z wykorzysta-
niem pompy sodowej i wydatkiem energetycznym. Proces ten
zachodzi w błonie bocznej i przypodstawnej enterocyta.
Wch³anianie potasu odbywa się na drodze biernej, zgodnie
z gradientem elektrochemicznym, w górnym odcinku jelita
cienkiego. Przewaga stężenia potasu w treści jelita czczego
nad stężeniem tego jonu w surowicy warunkuje wchłanianie,
mniejsza jego koncentracja w świetle dolnych odcinków
jelita krętego i w jelicie grubym decyduje o wydzielaniu
tego jonu.
Wch³anianie wapnia jest procesem złożonym, odbywa się
na drodze czynnego transportu do światła enterocyta, co
prowadzi do wzrostu jego stężenia w tej przestrzeni, w następ-
nym etapie na drodze dyfuzji prostej wapń przemieszczany
jest do bocznych przestrzeni międzykomórkowych. Proces
ten zachodzi na całej długości jelita cienkiego i jest zależny
od stężenia wapnia w świetle jelita oraz postaci chemicznej
związku, w jakiej występuje. Nierozpuszczalne sole wap-
niowe, takie jak węglany, fosforany czy związki z kwasami
tłuszczowymi nie ulegają wchłanianiu ze światła przewodu
pokarmowego. Oba mechanizmy transportu przezbłonowego
wapnia kontrolowane są przez obecność aktywnej postaci
witaminy D oraz parathormon i kalcytoninę. Witamina D
zwiększa wchłanianie jelitowe wapnia za pośrednictwem
stymulacji syntezy białek transportujących wapń.
Wch³anianie chloru jest procesem czynnym zależnym
od funkcji mechanizmów transportu z wykorzystaniem
specyficznych nośników działających równolegle do systemu
transportującego sód. Transport chloru do światła enterocyta
odbywa się na drodze czynnej z wydatkowaniem energii,
dalsze etapy przechodzenia chloru przez błonę przypod-
stawną i boczną odbywają się na zasadzie transportu
biernego. Na uwagę zasługuje fakt ustawania wchłaniania
Wch³anianie wody
Wchłanianie wody jest zjawiskiem dynamicznym, wynikającym
z dwóch zjawisk zachodzących nieustannie w błonie śluzowej
jelita – wchłaniania i wydzielania. Jest to proces bierny zacho-
dzący na całej długości jelit, uzależniony od wielkości kanałów
wodnych znajdujących się w błonie komórkowej enterocytów
oraz połączeń pomiędzy sąsiadującymi ze sobą komórkami.
Zgodnie z trójprzedziałowym modelem wchłaniania Currana,
bierne wchłanianie wody odbywające się przeciwko gradien-
towi stężeń jest warunkowane przez czynny transport elektro-
litów (jelito kręte – transport sodu) i związków organicznych,
takich jak aminokwasy i cukry proste (jelito czcze), pomiędzy
poszczególnymi przedziałami. Tak więc środowisko jelitowe,
zawierające cukry proste i aminokwasy, zwiększa wchłanianie
wody w górnym odcinku jelita cienkiego, natomiast sodu
wzmaga wchłanianie w odcinkach dalszych. W przypadkach
gdy treść jelitowa przekracza 400 mOsm/l, wchłanianie ustaje
i obserwuje się przewagę wydzielania wody do światła
jelita.
5
 
434999798.016.png 434999798.017.png
 
Postępy Żywienia Klinicznego
chloru przy braku sodu w świetle jelita i wchłanianie sodu
tylko w obecności jonów chlorkowych, co jest zjawiskiem nie
do końca wyjaśnionym.
Wch³anianie ¿elaza odbywa się głównie w górnej części
jelita cienkiego i zależy od formy chemicznej, w jakiej
występuje jon żelaza oraz odczynu kwasowo-zasadowego
treści jelitowej. Sole żelazawe wchłaniają się łatwiej niż
sole żelazowe, które w alkalicznej treści jelitowej tworzą
niewchłanialne kompleksy. Sól żelazawa po wniknięciu do
enterocyta ulega utlenieniu do soli żelazowej i w tej postaci
po uwolnieniu jonu żelazowego łączy się z apoferrytyną
w ferrytynę. Na poprawę wchłaniania żelaza wpływa obecność
kwasu solnego i czynników zawartych w soku żołądkowym,
zapobiegających przechodzeniu soli żelazawych w żelazowe,
a także witaminy C, aminokwasów i cukrów prostych.
fruktozy odbywa się na drodze dyfuzji prostej, wynikającej
z różnicy stężeń. Disacharydy: sacharoza (glukoza + fruktoza),
laktoza (galaktoza + glukoza), maltoza (glukoza + glukoza)
są hydrolizowane przez enzymy rąbka szczoteczkowego
do monocukrów i dopiero wtedy wchłaniane na drodze
transportu biernego lub aktywnego. Podobnie dzieje się
z oligosacharydami, które są hydrolizowane do mono-
cukrów i następnie wchłaniane. Cząsteczki niestrawione
w jelicie cienkim nie mogą być wchłonięte, wykazują dzia-
łanie prebiotyczne, podlegając hydrolizie pod wpływem flory
bakteryjnej jelita grubego, stymulując wzrost bifidobakterii.
Polisacharydy to grupa cukrów zawierająca takie związki,
jak skrobia, celuloza, hemicelulozy, pektyny i gumy. Poza
celulozą są hydrolizowane przez amylazy śliny i trzustkowe
do oligosacharydów, a te z kolei do cukrów prostych na
powierzchni rąbka szczoteczkowego.
Wch³anianie aminokwasów i peptydów
Wch³anianie t³uszczu
Trawienie białka pokarmowego jest procesem wstępnym
umożliwiającym wchłanianie tej grupy składników pokar-
mowych. Rozpoczyna się w kwaśnym środowisku żołądka,
dalsze etapy hydrolizy przebiegają w świetle dwunastnicy przy
udziale trzustkowych enzymów proteolitycznych. W wyniku
tych procesów powstają wolne aminokwasy i oligopeptydy
zbudowane z 2–6 aminokwasów. Kolejny etap trawienia
enzymatycznego odbywa się na powierzchni rąbka szczotecz-
kowego, prowadząc do powstania wolnych aminokwasów
oraz peptydów o zawartości 2–3 aminokwasów.
Aminokwasy ulegają wchłanianiu na drodze transportu aktyw-
nego przeciwko gradientowi stężeń, bezpośrednio po uwol-
nieniu na drodze enzymatycznej z łańcuchów peptydowych.
Prowadzi to do znacznego zwiększenia stężenia aminokwasów
w cytoplazmie enterocyta, skąd transportowane są dalej na
zasadzie dyfuzji biernej. Wchłanianie form L-izomerycznych
jest znacznie skuteczniejsze niż form D. Poznane i opisane
zostały cztery podstawowe mechanizmy transportu: system
transportowy dla aminokwasów obojętnych (metionina,
izoleucyna, leucyna, walina, fenyloalanina, treonina, tryptofan),
którego aktywność rośnie w obecności jonów sodowych,
system transportu aminokwasów zasadowych (lizyna, argi-
nina, cystyna, ornityna), stymulowany przez obecność sodu,
a hamowany przez aminokwasy obojętne, oraz system
transportu aminokwasów kwaśnych (kw. glutaminowy, kw.
asparaginowy), którego aktywność tylko częściowo zależy od
jonów sodowych, a także oddzielny tor wchłaniania proliny,
hydroksyproliny i pochodnych glicyny, dla przebiegu którego
niezbędna jest obecność sodu. Wchłanianie aminokwasów
i oligopeptydów o cząsteczce nie większej niż 5 aminokwasów
odbywa się w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Trawienie poprzedzające wchłanianie jelitowe rozpoczyna
się od emulsyfikacji spożytego tłuszczu w obecności kwasów
żółciowych, co prowadzi do zwiększenia powierzchni fazowej
woda – tłuszcz. Efektem tego zjawiska jest zwiększenie
powierzchni kontaktu pomiędzy fazą tłuszczową a błoną
mikrokosmka. Proces enzymatycznego trawienia zależy
od zawartości wodorowęglanów w soku trzustkowym, co
warunkuje odczyn alkaliczny w świetle jelita, niezbędny do
uzyskania pełnej aktywności lipaz – żołądkowej i trzustkowej.
Hydroliza tłuszczu prowadzi do rozszczepienia zewnętrznych
wiązań estrowych trójglicerydów, uwalniając wolne kwasy
tłuszczowe i monoglicerydy. Aktywność lipazy zależy od
stopnia emulsyfikacji tłuszczu i maleje wraz ze wzrastaniem
stężenia produktów lipolizy, które po rozpuszczeniu w micelach
żółciowych przedostają się na powierzchnię kosmka i po roz-
padzie miceli dyfundują do wnętrza enterocyta. Wchłanianie
więc zmniejsza stężenie produktów lipolizy w świetle jelita,
prowadząc do całkowitej hydrolizy podanego tłuszczu.
Dalsze etapy przemian toczą się w retikulum endoplazmatycz-
nym enterocyta i polegają na ponownym łączeniu się monogli-
cerydów z kwasami tłuszczowymi do trójglicerydów. Do powsta-
łych de novo trójglicerydów zostają przyłączone dodatkowo
cząsteczki cholesterolu, fosfolipidów, kwasów tłuszczowych
i białka, tworząc struktury kompleksowe, zwane chylomikro-
nami. Chylomikrony wydzielone zostają przez boczną ścianę
enterocyta do płynu śródmiąższowego, skąd dostają się do
naczyń limfatycznych i przewodu piersiowego, a następnie
do układu krwionośnego. W ten sposób transportowane
jest 95% tłuszczu zawierającego długołańcuchowe kwasy
tłuszczowe. Trójglicerydy zawierające średniołańcuchowe
kwasy tłuszczowe hydrolizowane są i wchłaniane bez fazy
micelarnej, a transportowane w postaci całych cząsteczek
trójglicerydów lub wolnych kwasów tłuszczowych. W przy-
padku wchłaniania całej cząsteczki trójglicerydu zawierającego
MCT do jej hydrolizy dochodzi w cytoplazmie enterocyta pod
wpływem cytoplazmatycznych esteraz, następnie po reestryfi-
kacji dalszy transport odbywa się naczyniami krwionośnymi, co
pozwala na lepsze ich wykorzystanie w przypadkach niedoboru
kwasów żółciowych i zaburzeń krążenia chłonki.
Wch³anianie wêglowodanów
Węglowodany to niejednorodna grupa składników odżyw-
czych. Węglowodany o wzorze podstawowym C n H 2n O n
stanowią monosacharydy i są składowymi wchodzącymi
w związki złożone o różnym stopniu polimeryzacji. Dwie
cząsteczki monocukrów tworzą disacharydy, 3–9 cząsteczek
w postaci polimeru to grupa oligosacharydów, natomiast
polimery zawierające 10 i więcej cząsteczek opisanych
wzorem C n H 2n O n to polisacharydy.
Wchłanianie cukrów prostych: glukozy i galaktozy odbywa
się na drodze transportu aktywnego i jest uwarunkowane
obecnością wody i jonów sodowych, natomiast wchłanianie
Wch³anianie witamin
Witaminy A, D, E, K jako nierozpuszczalne w wodzie mogą
być wchłonięte wyłącznie w trakcie przemian związanych
z ich rozpuszczaniem w fazie micelarnej. Proces wchłaniania
odbywa się zgodnie z mechanizmami przedstawionymi
6
 
434999798.001.png
 
Podstawy odżywiania dojelitowego. Wchłanianie podstawowych składników odżywczych
powyżej. Zaburzenia wchłaniania tej grupy witamin obserwo-
wane są w upośledzonym wydzielaniu żółci lub upośledzeniu
tworzenia miceli kwasów żółciowych.
Większość witamin rozpuszczalnych w wodzie wchłania się
na zasadzie dyfuzji zgodnie z różnicą stężeń i odbywa się to
na długości całego jelita cienkiego. Miejscem o największej
aktywności dyfuzyjnej jest dwunastnica i początkowy odcinek
jelita czczego. Wyjątkiem od tego sposobu wchłaniania są:
witamina B 1 , która z uwagi na dużą, zasadową cząsteczkę
jest wchłaniana na zasadzie transportu biernego przy użyciu
nośnika, kwas foliowy, występujący w pokarmach w postaci
polimerów, które przed wchłanianiem muszą ulec rozszczepie-
niu (w przypadku niewielkiego stężenia monomerów nastę-
puje transport bierny, a w przypadku dużych stężeń – dyfuzja
prosta), witamina B 12 , której wchłanianie odbywa się w kilku
etapach: po uwolnieniu z białka pokarmowego w żołądku
następuje wiązanie wolnej witaminy z czynnikiem wewnętrz-
nym w trwały kompleks wit. B 12 -IF, przechodzący przez całe
jelito czcze, w następnym etapie dochodzi do połączenia
z błoną śluzową jelita krętego w miejscu receptorów
błonowych; w trakcie przechodzenia przez błonę następuje
odłączenie czynnika wewnętrznego. Uwolniona w tym pro-
cesie witamina jest transportowana do wątroby po związaniu
z transkobalaminami I i II.
Przedstawione podstawy fizjologii przewodu pokarmowego
znalazły zastosowanie w leczeniu żywieniowym drogą prze-
wodu pokarmowego. Z uwagi na wspólny układ nośników,
istnieje silne sprzężenie transportu sodu z transportem
aminokwasów i cukrów prostych. Obecność tych związków
wzmaga wchłanianie sodu w dwunastnicy i jelicie czczym,
pozostając bez wpływu na wchłanianie w jelicie krętym, gdzie
transport sodu jest związany z wydzielaniem wodoru do
światła jelita. Zjawisko to jest wykorzystywane w konstrukcji
płynów do nawadniania doustnego lub diet przemysłowych
w celu ułatwiania wchłaniania sodu. Hydroliza enzymatyczna
oligo- i polisacharydów wykazuje większą szybkość, niż
możliwości wchłaniania cukrów prostych, co stanowi meta-
boliczną podstawę stosowania polimerów glukozy w dietach
przemysłowych. Wchłanianie oligopeptydów zawierających
w swojej cząsteczce 2–3 aminokwasy jest szybsze niż 4–5-
-aminokwasowych oraz większe od mieszanin zawierających
wyłącznie wolne aminokwasy.
Piœmiennictwo
1. Arnold WC, Kalen RJ: Fluid and electrolyte therapy. The Pediatric
Clinics of North America 1990, 37; 2.
4. Jolliet P, Pichard C, Biolo G i wsp.: Enteral nutrition in intensive
care patients: a practical approach. Clin Nutrition 1999, 18; 47.
5. Konturek S: Fizjologia układu trawiennego. PZWL, Warszawa 1976.
6. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w chirurgii, pod red. B Szczygła
i J Sochy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1994.
7. Spodaryk M: Podstawy leczenia żywieniowego u dzieci. Wydaw-
nictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kraków 2001.
8. Żywienie dzieci zdrowych i chorych, pod red. J Sochy. Wydaw-
nictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998.
2. Heimburger DC, Geels WJ, Bilbrey J i wsp.: Effects of small-
peptide and whole-protein enteral feedings on serum proteins
and diarrhoea in the critically ill patient – a randomized trial.
JPEN 1997, 21; 162.
3. Jolliet P, Pichard C, Biolo G i wsp.: Enteral nutrition in intensive
care patients: a practical approach. Intensive Care Med 1998,
24; 848.
 
 
434999798.002.png 434999798.003.png 434999798.004.png 434999798.005.png 434999798.006.png 434999798.007.png 434999798.008.png 434999798.009.png 434999798.010.png 434999798.011.png 434999798.012.png 434999798.013.png 434999798.014.png 434999798.015.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin