Pstragi z nawarryPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.4 pstragi (po ok. 200 g),3 plastry szynki serrano lub westfalskiej,100 ml oleju,2 lyzki maki,1 cytryna,sol, bialy pieprz.1. Pstragi wypatroszyc, glowy i ogony zachowac. Umyc dokladnie w zimnej wodziei osuszyc. Natrzec w srodku sola i lekko posypac bialym pieprzem. Odstawicna 10 min.2. Do srodka kazdego pstraga wlozyc plasterek szynki. Brzegi pstragow moznaspiac wykalaczkami, aby szynka nie wypadla podczas smazenia. Pstragi obtoczyc w mace.3. Na duzej, glebokiej patelni rozgrzac dobrze olej, polozyc pstragi i smazycpo 4-5 min z kazdej strony.4. Zaroodporne naczynie wysmarowac olejem. Wlozyc pstragi i wstawic naczynie dobardzo goracego piekarnika na 7-10 min.5. Cytryne umyc i pokroic na 4 czesci. Pstragi przelozyc na polmisek i przybraccwiartkami cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 44.
mrufczak