Pstrąg po żydowsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Pstr¹g po ¿ydowsku

Pstrąg po żydowsku

 

Składniki:

4 pstrągi

4 cytryny

2 duże cebule

2 twarde mięsiste pomidory

2 łeczki cukru

liść laurowy

mały kieliszek białego wytrawnego wina

2 łki oleju

łka masła

łeczka soli

pół łeczki pieprzu

do dekoracji:

gałązka zielonej pietruszki

plasterki cytryny

 

Sprawione ryby umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. W dużym płaskim rondlu usmaż na rozgrzanym oleju pokrojoną na plasterki cebulę, a gdy nabierze złocistego koloru, włóż pstgi, skrop je winem i sokiem z jednej cytryny, przykryj i duś na małym ogniu

 

Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dokładnie umyte i również sparzone wrzątkiem cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuwając pestki. Pomidory, plasterki cytryn, pokruszony liść laurowy i cukier dodaj do pstrąw, i duś je dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

 

Po 30 minutach ryby delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, polej przetartym przez sito sosem oraz udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin