Śledzie korzenne
Składniki na 8 porcji:
50 dag filetów śledziowych
2 łyżeczki cukru pudru
zmielony cynamon i goździki
zmielone ziele angielskie i pieprz
4-5 pokruszonych liści laurowych
drobno posiekany świeży korzeń imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
3-4 cebule
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
Cukier puder dokładnie utrzyj z posiekanym korzeniem imbiru. Filety śledziowe umyj, osusz, ułóż w salaterce i posyp przygotowaną mieszanką korzenną. Na koniec przykryj folią i zostaw na noc w lodówce.
Obrane cebule pokrój w cienkie plasterki, zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i pieprz, dokładnie wymieszaj, po czym przestudź. Na półmisku ułóż warstwę pokrojonych na porcje śledzi, przykryj przygotowaną cebulą, udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.
mrufczak