Śledzie korzenne.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie korzenne

Śledzie korzenne

 

Składniki na 8 porcji:

50 dag filetów śledziowych

2 łeczki cukru pudru

zmielony cynamon i goździki

zmielone ziele angielskie i pieprz

4-5 pokruszonych liści laurowych

drobno posiekany świeży korzeń imbiru (wielkości orzecha włoskiego)

3-4 cebule

3-4 łki koncentratu pomidorowego

2-3 łki oleju

l, pieprz, cukier

 

Cukier puder dokładnie utrzyj z posiekanym korzeniem imbiru. Filety śledziowe umyj, osusz, ułóż w salaterce i posyp przygotowaną mieszanką korzenną. Na koniec przykryj folią i zostaw na noc w lodówce.

 

Obrane cebule pokrój w cienkie plasterki, zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i pieprz, dokładnie wymieszaj, po czym przestudź. Na półmisku ułóż warst pokrojonych na porcje śledzi, przykryj przygotowaną cebulą, udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin