Śledzie po królewsku
Składniki na 6 porcji:
50 dag filetów śledziowych
2 duże cebule
cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag rodzynek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki przegotowanej wody
po 1-2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
cukier, goździk
sól
Zagotuj wino z wodą, dodając sól, cukier, goździk, pieprz i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem kilka minut, po czym przecedź. Pokrojoną w paski cebulę umieść na sicie i przelej wrzątkiem. Natomiast cytrynę wyszoruj, sparz, pokrój w kostkę, usuwając pestki. Rodzynki umyj, zalej wrzątkiem i po chwili odsącz.
Umyte i osuszone filety śledziowe potnij na duże kawałki i poukładaj w słoiku warstwami, każdą przekładając cytryną, cebulą i rodzynkami. Teraz już zalej śledzie przygotowaną marynatą i pozostaw na 2-3 dni w lodówce.
mrufczak