Śledzie z fasolą.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie z fasol¹

Śledzie z fasolą

 

Składniki na 8 porcji:

8 filetów śledziowych w oleju (najlepiej matiasy)

2 puszki białej fasoli

czek dymki

4 duże pomidory

2 ząbki czosnku

4 łki octu winnego

6 łek oliwy

cukier

l

pieprz

 

bki czosnku obierz, drobno posiekaj lub zmiaż w prasce i rozetrzyj go z octem winnym, szczyptą soli, pieprzu i cukru, jednocześnie wlewając oliwę, nie przestając mieszać.

 

Fasolę osącz z zalewy, zalej sosem i odstaw na pół godziny do lodówki.

 

Filety osącz z oleju i pokrój na nieduże kawałki. Dymkę oczyść i razem ze szczypiorem potnij w krążki. Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę.

 

Pokrojone śledzie wymieszaj w salaterce z fasolą, dymką oraz pomidorami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin