Węgorz po wrocławsku.doc

(20 KB) Pobierz
Węgorz po wrocławsku

Węgorz po wrocławsku
1 kg węgorza,
80 ml śmietany,
tłuszcz,
20 dag selera,
2 dag masła,
2 dag mąki,
1 szklanka rosołu,
20 dag pieczarek,
zielenina,
żółtko,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Węgorza uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona. Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 6-8 cm. Selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obłożyć węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Następnie oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości. Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin