Wigilijna zupa rybna1,5 kg różnych ryb słodkowodnych, 1 szklanka oleju, 2 szklanki białego wina, 1 porcja włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, szcźypta szafranu, 1 pomidor,1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu,sól, 5 dag startego parmezanu lub sera tylżycżiego. Ryby sprawić, oczyścić, opłukać, pokroić na dzwonka. W rondlu rozgrzać olej, wrźucić obraną, pokrojoną cebulę oraz obrany i zmiażdżony czosnek. Podsmażyć nie rumieniąc, dodać ryby i dusić 15 minut, mieszając drewnianą łyżką. Włoszczyznę obrać, umyć, rozdrobnić, zalać 2 litrami wody i ugotować wywar. Do garnka z rybami wlać wino, 2 litry wywaru z warzyw, dodać przyprawy korzenne, tymianek i gotować wszystko na małym ogniu 1 godzinę. Następnie zupę przecedzić, a ryby przetrźeć przez sito. Doprawić szafranem, solą i pieprzem. Podawać w filiżankach, z dodatkiem grzanek. Ser do posypania zupy podać w osobnym naczyniu. Jeżeli po wigilii zostanie jej trochę, można ją zaprawić śmietaną, posypać siekaną pietruszką i podać z łazankami lub drobnym makaronem.
MM
mrufczak