SERNIKI.doc

(770 KB) Pobierz
SERNIK DOMOWY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SERNIK PO KRÓLEWSKU

 



Ciasto:

375 g mąki

40 g kakao

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g cukru

1 op. cukru waniliowego

1 jajko

200 g margaryny

 

Masa serowa:

750 g sera

5 żółtek

150 g cukru pudru

1/2 op. aromatu cytrynowego

1 op. cukru waniliowego

Budyń śmietankowy lub sernix

250 ml mleka

Wymieszać składniki na ciasto, podzielić na pół.

Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę, druga pozostawić do starcia na tarce (po 30 min. w zamrażalniku). Wszystkie składniki masy serowej dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite białka z 1 łyżką cukru pudru. Na tortownicę wyłożona ½ ciasta wylewamy masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) druga połowę ciasta.



Wyłożyć do tortownicy o Ø 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec 60 min. w temp. 180ºC. Upieczony sernik pozostawić na ok. 10 min. w piekarniku

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin