Anzac Biscuits.doc

(94 KB) Pobierz
Anzac Biscuits

Anzac Biscuits

Składniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:

·         85 g płatków owsianych

·         85 g wiórków kokosowych

·         100 g mąki

·         70 g cukru pudru

·         100 g rozpuszczonego masła

·         1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)

·         1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).

Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.

Smacznego :)

Ciasteczka Anzac

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin