Składniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:
· 85 g płatków owsianych
· 85 g wiórków kokosowych
· 100 g mąki
· 70 g cukru pudru
· 100 g rozpuszczonego masła
· 1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
· 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Smacznego :)
basik-54