Ślimak Elegancki.doc

(26 KB) Pobierz
Ślimak Elegancki

                                    Ślimak Elegancki

Placek orzechowy: 4 jaja, 10 dag orzechów mielonych, 2 łyżki mąki, 5 dag cukru

                                      ( puder), pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić jak biszkopt, dodać cukier, orzechy, mąkę. Upiec.

 

Dwie rolady: 6 jaj, 6 łyżek cukru (puder), 6 łyżek orzechów włoskich mielonych

                         (10 dag), 4 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić j. w. Upiec 2 placki na rolady.

 

Krem do rolad: 4 jaja ubić ze szklanką cukru, dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki

                             ziemniaczanej. Osobno zagotować szklankę mleka z wanilią i połączyć

                             z ubitymi jajkami. Ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać 1,5 kostki

                             masła i zmiksować. Dodać spirytus (do smaku).

 

                 Rolady posmarować i w środek włożyć powidła śliwkowe, krem i zwinąć. Placek posmarować kremem. Na placku rozłożyć rolady wzdłuż dłuższych boków placka. Przez środek placka, między roladami ułożyć w dwóch rzędach brzoskwinie z syropu ( lub dowolne owoce).

                 Między brzoskwiniami posypać rodzynki. Rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe w połowie ilości wody. Zalać brzoskwinie tężejącą galaretką (boki placka zastawić papierem). Resztą kremu posmarować rolady. Po środku rolady posypać grubo siekane orzechy. Kroić plastry przez środek placka. Udekorować po przekrojeniu dwoma małymi słonymi paluszkami.

                    

                                 Ślimak Elegancki

Placek orzechowy: 4 jaja, 10 dag orzechów mielonych, 2 łyżki mąki, 5 dag cukru

                                      ( puder), pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić jak biszkopt, dodać cukier, orzechy, mąkę. Upiec.

 

Dwie rolady: 6 jaj, 6 łyżek cukru (puder), 6 łyżek orzechów włoskich mielonych

                         (10 dag), 4 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić j. w. Upiec 2 placki na rolady.

 

Krem do rolad: 4 jaja ubić ze szklanką cukru, dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki

                             ziemniaczanej. Osobno zagotować szklankę mleka z wanilią i połączyć

                             z ubitymi jajkami. Ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać 1,5 kostki

                             masła i zmiksować. Dodać spirytus (do smaku).

 

                 Rolady posmarować i w środek włożyć powidła śliwkowe, krem i zwinąć. Placek posmarować kremem. Na placku rozłożyć rolady wzdłuż dłuższych boków placka. Przez środek placka, między roladami ułożyć w dwóch rzędach brzoskwinie z syropu ( lub dowolne owoce).

                 Między brzoskwiniami posypać rodzynki. Rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe w połowie ilości wody. Zalać brzoskwinie tężejącą galaretką (boki placka zastawić papierem). Resztą kremu posmarować rolady. Po środku rolady posypać grubo siekane orzechy. Kroić plastry przez środek placka. Udekorować po przekrojeniu dwoma małymi słonymi paluszkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin