20 min dla 1 osoby przygotowanie: trudne
· 4-5 łyżek oliwy
· 1 ząbek czosnku
· 400 g makaronu spaghetti
· 100 g wędzonego boczku
· sól
· pieprz
· 4 żółtka
· 4 jajka
· 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
· nóż
· patelnia
Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietanę.
dj.mysta