Uszka z Grzybami.doc

(27 KB) Pobierz
Uszka z Grzybami

Uszka z Grzybami


Przepis #1 -

CIASTO :
20 dag. mąki,
1 jajko,
sól.

FARSZ :
8 dag. suszonych grzybów,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej,
szczypta soli,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
PRZYGOTOWANIE CIASTA :
z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieść ciasto.

PRZYGOTOWANIE FARSZU :
grzyby (ugotowane w wywarze na barszcz) posiekać. Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć. Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Farsz dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na kwadraciki 4 x 4 cm. Na każdy kawałek ciasta kłaść łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiać brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-5 min. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.

Przepis # 2 -

15 dag maki, 1 jajko, woda, sól, 7 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 mała bułka bez skórki, 100 ml mleka, sól, pieprz
Namoczyć grzyby, ugotować i zmielić. Zachować wywar z gotowania. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Odciśniętą wymieszać z cebulą i grzybami, podlać dużą łyżką wywaru, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Zagnieść ciasto, pokroić w kwadraty, położyć farsz i zagnieść uszka. Gotować w posolonej wodzie aż wypłyną.

Przepis #3 -

nadzienie: - łyżka masła,100 g ugotowanych suszonych grzybów ,1-2 łyżki tartej bułki,sól,pieprz
ciasto : mąka,jajko,troszke gorącej wody ,sól
cebule posiekana smaże na maśle.Później mieszam ją zmielonymi grzybkami i bułka tartą.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.Z mąki,jaja ,wody i szczypty soli wyrabiam ciasto.Rozwałkowac na cieńki pasek.Z placka wykrywac kwadraty ok 4 cm.Na każdym nakładam troszke farszu i składam po przekątnej dociskając brzegi,zlepiając przeciwkległe końce uszka

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin