PIERNIK BABCI TERESY.doc

(20 KB) Pobierz
PIERNIK BABCI TERESY

Piernik na miodzie sztucznym

·         75 dkg mąki

·         szklanka cukru

·         szklanka miodu sztucznego

·         1 jajo

·         1/3 szklanki oleju

·         1/3 szklanki śmietany lub kwaśnego mleka

·         łyżeczka sody oczyszczonej

·         porcja przyprawy do piernika

·         1 łyżka kawy zbożowej (z fusami)

 

Z jednej szklanki wody i kawy zbożowej sporządzić mocny napar. Dodać miód (płynny), cukier, olej, śmietanę (mleko kawśne), jajo, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i mąkę (stopniowo). Ucierać, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej smietany.

 

Dobrze utarte ciasto odstawić można nawet na kilka dni w chłodne miejsce.

 

Piec w formie wysmarowanej tłuszczem (margaryna) i dnem wyłożonym natłuszczonym papierem w temp. 80-100°C około 1 godz. Początkowo 80°C, jak wyrośnie można zwiększyć temp. do 100°C.

 

Wyjmować z formy następnego dnia!

 

Masa orzechowa do piernika

 

20 dkg orzechów (może być mniej), 20 dkg cukru pudru, 15 dkg masła, 2 żółtka, łyżka rumu lub cukier waniliowy

 

Orzechy podsuszyć, zemleć na maszynce, masło utrzeć na pulchną masę, dodać cukier, orzechy, żółtka, rum lub cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć (ręcznie w makutrze). Gotową masę ochłodzić. Użyć do przekładania piernika.

 

SMACZNEGO!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin