Piernik na miodzie sztucznym
· 75 dkg mąki
· szklanka cukru
· szklanka miodu sztucznego
· 1 jajo
· 1/3 szklanki oleju
· 1/3 szklanki śmietany lub kwaśnego mleka
· łyżeczka sody oczyszczonej
· porcja przyprawy do piernika
· 1 łyżka kawy zbożowej (z fusami)
Z jednej szklanki wody i kawy zbożowej sporządzić mocny napar. Dodać miód (płynny), cukier, olej, śmietanę (mleko kawśne), jajo, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i mąkę (stopniowo). Ucierać, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej smietany.
Dobrze utarte ciasto odstawić można nawet na kilka dni w chłodne miejsce.
Piec w formie wysmarowanej tłuszczem (margaryna) i dnem wyłożonym natłuszczonym papierem w temp. 80-100°C około 1 godz. Początkowo 80°C, jak wyrośnie można zwiększyć temp. do 100°C.
Wyjmować z formy następnego dnia!
20 dkg orzechów (może być mniej), 20 dkg cukru pudru, 15 dkg masła, 2 żółtka, łyżka rumu lub cukier waniliowy
Orzechy podsuszyć, zemleć na maszynce, masło utrzeć na pulchną masę, dodać cukier, orzechy, żółtka, rum lub cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć (ręcznie w makutrze). Gotową masę ochłodzić. Użyć do przekładania piernika.
SMACZNEGO!
Ewcia52