Światowa produkcja mięsa (2006)
Ogółem 275 mln t (3,0%)
Wieprzowe 108 mln t (4.0%)
Drobiowe 84 mln t (3,0%)
Wołowe 66 mln t (3,0%)
Ludność świata ↑ 6,5 mld (1,14%)
Zielona rewolucja – określenie programów rozwoju rolnictwa prowadzonych w latach 60. XX w. przez agencję ONZ – Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ich celem było zlikwidowanie zjawiska głodu na Ziemi poprzez zwiększenie produktywności rolnictwa (zwłaszcza w krajach tropikalnych i subtropikalnych) dzięki zastosowaniu wydajniejszych odmian roślin uprawnych i rozwojowi agrotechniki.Ważnym czynnikiem było wyhodowanie nowych odmian pszenicy, ryżu (np. IR-8) i kukurydzy, charakteryzujących się dużą plennością i odpornością na choroby.
Produkcja wieprzowiny :
Polska 2,2 mln t
Chiny 52 mln t
Pozostałe 34 mln t
UE 22mln t
Wołowina produkcja –stan pogłowia :
Chiny 14%
Inni 11%
UE 8%
Indie 31%
Australia 3%
USA 9%
Ameryka Południowa (Brazylia, Argentyna , Urugwaj Paragwaj Chile ) 24%
Na wyprodukowanie 1kg :
- wołowina 13000 l.wody
-ryż 1400
-pszenicy 1000
-ziemniaków 100
Ogółem 20 mln t
Drobiowe 8 mln t
Wołowe 7 mln t
Wieprzowe 5 mln t
Eksport z Brazylii 6 mln ton
Spożycie mięsa a dochód
Wieprzowina :
*Polska produkcja większa niż spożycie w Polsce
*Dania -prawie całą ilość eksportuje
*Włochy i WB –niedobór wieprzowiny
Wołowina :
· Polska produkcja > konsumpcja
· Irlandia – b. duży eksport wołowiny
· Presja WTO liberalizacja handlu mięsem ( zniesienie ograniczeń dla transportu mięsa pomiędzy krajami )
· Różnice w kosztach produkcji mięsa ( 900 dolarów produkcja w Brazylii, 1300 w Polsce i 1400 w Danii)
· Zmniejszenie subsydiowania rolnictwa w UE w 2015.
· Najważniejsza jest jakość mięsa ( problem produkcji wczesnego zabijania tuczników , co powoduje w konsekwencji wady mięsa i pogorszenie jakość z powodu małego wieku tucznika )
· „From fork to farm „ –konsument dedyduje o jakosci mięsa ( przez to co kupuje )
Czynniki decydujące o rozwoju mięsa :
· genetyka
· środowisko
· paszowe
· rozwój tucznika
· dobrostan zwierząt ( humanitarna produkcja, ubój )
typ użytkowy, zootechn. termin używany w hodowli zwierząt na określenie zespołu cech pokrojowych i fizjol. zwierzęcia, warunkujących rodzaj jego użytkowości; może być jednostronny (np.: mleczny lub mięsny t.u. bydła, futerkowy t.u. królików, nieśny t.u. kur domowych) lub kombinowany (np. mleczno-mięsny t.u. bydła).
Rasa- pogłowie zwierząt o wspólnych, genetycznie utrwalonych cechach a więc dziedziczonych i
fenotypowo przejawiajacych sie w określonym środowisku cechach użytkowych, pokrojowych
i konstytucyjnych.
Kolejność zmian zachodzący przy wzroście :
· głowa
· klatka piersiowa
· kończyny przednie
· kończyny tylne
· lędźwie
Metody skrzyżowania bydła :
· uszlachetniająca - wprowadzenie lub spotęgowanie pożądanej cechy , bez zmian pozostałych cech
· twórcza – stworzenie nowej rasy z już istniejących
· wspierająca- Metoda oparta na wykorzystaniu istniej. rasy bydła w gospodarstwie np. bydła polskiego holsztyńsko fryzyjskiego (PHF), którą konsekwentne krzyżujemy wypierającą rasą mięsną np. hereford, limousin. W okresie kilku lat stopniowo zmniejszamy udział rasy głównej (w tym przypadku rasy mlecznej) na rzecz tej bardziej wartościowej
· towarowa – wykorzystanie 1 pokolenia mieszańców nie przeznaczonych do celów hodowlanych .
BYDŁO:
Typy użytkowe bydła:
· Mleczny – żywy temperament, budowa ciała kanciasta, z wystającymi zewnętrznymi guzami biodrowymi i kulszowymi. Klatka piersiowa jest wąska, długa, wymiona są duże. Skóra jest cienka, pokryta krótkim włosem – sierścią. Krowy różnych ras należące do tego typu dają w okresie 305-dniowej laktacji 10-20 razy więcej mleka niż wynosi ich masa ciała.
· Mięsny – łagodny temperament, z reguły wcześnie dojrzewa. Kościec jest lekki, małe głowy, krótkie nogi i szyje. Mają bardzo mocno umięśnione partie zadu i przodu tułowia. Masa ciała wynosi 450-1800 kg. Wydajność rzeźna (stosunek masy tuszy do masy ciała) wynosi 60-70%.
· Typ kombinowany (mleczno-mięsny) – dzieli się na dwie podgrupy bydła: pierwsza o kierunku użytkowania mięsno-mlecznym i druga o kierunku, mleczno-mięsnym. Pierwsza charakteryzuje się przewagą cech mlecznych, a druga - cech mięsnych.
wydajność rzeźna, wydajność poubojowa, stosunek procentowy wagi tuszy mięsnej z częściami wewn. do masy żywca; dla bydła wynosi 55–60%, trzody chlewnej — 78–84%.
*mleczne - YERSEY, ANGLER, AYRSHIRE, B. HOLSZTYŃSKA
*mięsne - SHORTHORN, HAREFORD, ABERDEN-ANGUS, CHAROLLAISE, LIMOUSINE, CHIANINA, PIEMONTESSE np. YERSEY- późno dojrzewające, delikatna budowa szkieletu, kanciaste kształty, słabo umięśnione .
Mleczne :
Jersey- wyhodowana została na wyspie Jersey pod koniec XVIII w. W latach 1963-1965 zakupiono do Polski 325 jałówek i 10 buhajów. Populacja tej rasy w Polsce wynosi teraz ok. 2 tys. sztuk. Obecnie największą populację rasy Jersey posiadają USA i Dania. Bydło rasy Jersey wcześnie dojrzewa; pierwsze wycielenia następują w 25 miesiącu. Umaszczenie jest jednolite jasnoczerwone, szare, lub łaciate. Należy do najmniejszych spośród głównych ras mlecznych. Krowy mają smukłą, zgrabną sylwetkę o słabym umięśnieniu
Rasa Angler pochodzi z półwyspu Angeln w Niemczech. Wzmianki o niej sięgają XVI w. Księgi rodowodowe tej rasy założono w 1885 r. Poza Niemcami hodowana jest na Łotwie, Ukrainie i w Estonii. Umaszczenie bydła tej rasy jest brunatne lub czerwone. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 138-153 cm, a krów – 122-139 cm.
Rasa Guernsey hodowana jest na wyspach: Guernsey, Alderney i Sark. Uznano ją za rasę w 1878 roku. Obecnie hodowana jest w Wielkiej Brytanii i w ograniczonej liczbie w USA. Umaszczenie bydła tej rasy jest żółtobrunatne lub czerwono-pstre. Należy do rasy wcześnie dojrzewającej; pierwsze wycielenia następują w 30 miesiącu życia. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 125-135 cm, a krów – 120-130 cm. Buhaje osiągają 700-800 kg masy ciał
Rekordowe wydajności mleka wynoszą 6500-10000 k
Rasa Ayrshire pochodzi z hrabstwa Ayr (południowo-wschodnia Szkocja), gdzie była już znana przed 1700 r. Nazwa rasy została ustalona w 1814 r. Rasa ta w Polsce nie występuje. Poza Wielką Brytanią hodowana jest w USA, Nowej Zelandii i w krajach skandynawskich. Umaszczenie tej rasy jest czerwono-białe lub brunatno-białe z dużą przewagą białego. Wydajność mleka krów wynosi około 6000 kg rocznie.
Rasa holsztyńska (holsztyńsko-fryzyjska) Obecnie ta rasa jest hodowana w: USA, Kanadzie, Izraelu, oraz na kontynencie afrykańskim. Około roku 1970 bydło tej rasy zostało zakupione do krajów środkowej i wschodniej Europy, również do Polski, gdzie jest hodowane w kilku stadach w czystości rasy. Jest to rasa wcześnie dojrzewająca, pierwsze wycielenia następują w 24 miesiącu życia. Bydło holsztyńsko-fryzyjskie ma rogi i umaszczenie czarno-białe lub czerwono-białe, odznacza się ostrością kształtów tułowia i słabym umięśnieniem. 5000-15000 kg
Szorthorn-ciężar buhaja 650kg - rasa mięsna, mięso drobno włókniste o dużej marmurkowatości (cecha niepożądana), wydajnośc rzeźna do 64 %
Hereford- krowy 600-650kg , buhaj 900kg, duże znaczenie w USA, dobre wykorzystanie paszy, tani opas, łatwo się aklimatyzuje, głowa mała, krótkie szeroko rozstawione kończyny, ciężki tułów
Aberden angus- bezrogie, bardzo szeroki i głęboki tułów b. krótkie kończyny, tkanka mięsna silnie przerośnięta tłuszczem, duża wydajność rzeźna, krowy- 500- 550 kg, rasa mięsna o najlepszej zdolności do opasu, wcześnie dojrzewające, wydajność rzeźna do 70%.
W. II
Transport zwierzą t rzeźnych
· Metody transportowe ( przepędzanie, samochody, pociągi, statki, samolotami )
· Techniczne warunki transportu ( wyposażenie normy załadunku i rozładunku)
· Organizacja warunków transportu (czas, postoje pojenie, karmienie )
· Transport w ramach UE
Ø Odpowiednio wyposażony samochód, właściwa powierzchnia przeznaczona na jedno zwierze , ograniczona możliwość ruchu zwierząt w samochodzie( tłok mniej szkodzi i zapobiega upadkom zwierząt i ewentualnemu stratowaniu ). Samochód powinien dać się łatwo przewietrzyć i umożliwić utrzymanie warunków klimatycznych
Ø Optymalna wartość czasu transportu bez przerwy i czasy postoju w zależność od danego gatunku zwierząt
Straty produkcji mięsa :
o Ubytki masy ( transportowe, konfiskaty )
o Ujemne zmiany jakościowe
*Ubytki masy wynoszą zwykle około 3-7% -odchody , zwierzęta przed transportem powinny *być wychłodzone . Padnięcia (0,1-0,4%) .
*przekrwawienia okaleczenia
Czas transportu :
o Bez przerwy 8-9 h , (przy dłuższych postój karmienie- młode osobniki; u dorosłych osobników 24h ,ale potem 24 h odpoczynek
o Mleczne, jagnięcia, koźlęta 9h i 1h postoju
TECHNOLOGIA UBOJOWA
o Przemysłowy –na cele spożywcze i technologiczne pozyskiwanie mięsa
o Domowy- niedozwolony ( w Polsce wynosi 300 000 ton)
o Sanitarny –w przypadku zwierząt chorych lub rannych
o Z konieczności – w przypadku zwierząt padłych, które się udusiły
o Upozorowany –wykonywanie ubojowych na martwych zwierzętach-niedopuszczone
o Uboje wykonywane przez gr. Religijne ( koszerny, muzułmański ) na zwierzętach nie oszałamianych ( przecięcie tętnicy szyjnej )
Etapy uboju :
(opróżnienie przewodu pokarmowego )
Czynności ubojowe
Czynności ubojowe przy powłoce zew.
Wytrzewianie
Podział tuszy
Zbiórka konserwacja
Ocena wereynaryjna oraz jakości surowca
Czas głodówki dla trzody chlewnej wynosi 6-9h
w celu oczyszczenia przewodu pokarmowego
nawet po 96h jest potem zalega w przewodzie
pokarmowym , wymagana głodówka 12-24 h
przed transportem
Magazyny w magazynie powinny być :
o Powinny być pozbawione rogów i uwiązane – w przypadku bydła
o Trzoda chlewna – nie wolno mieszać osobników różnych miotów to powoduje wzrost agresywności
Oszałamianie :
· Mechaniczne – uderzenie w czoło wywołanie wstrząsu mózgu ( tam gdzie kość czołowa jest najcieńsza ( na przecięciu linii oka i ucha –świnie ) , ( u owiec- na ciemieniu ). W warunkach przemysłowych stosowany pistolet Reidicka po wystrzeleniu wypada metalowy trzpień przebijający kość czołową –( problem BSE przy ciągłym używaniu i kontaktu z innymi osobnikami ) Obecnie wykorzystywany z grzybkiem na końcu w celu tylko uderzenia w kość bez jej przebicia
· elektryczne-...
milek8_89