Wykłady Żywność dla dzieci 2012.pdf

(314 KB) Pobierz
Wykłady napisane przez: Kasię Kubikowską, Magdę Strzelczak, Martę Ścibisz i Kasię Stós!!
ŻYWNOŚĆ DLA DZIECI
W-d 1
Niemowlęta - dzieci do dwunastego miesiąca życia włącznie
Małe dzieci- dzieci pomiędzy pierwszym, a trzecim rokiem życia włącznie.
Preparat do początkowego żywienia niemowląt - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego
stosowany w żywieniu niemowląt, pokrywający całkowite zapotrzebowanie żywieniowe przez pierwsze cztery do
sześciu miesięcy życia. Pokrywający całkowite zapotrzebowanie żywieniowe do czasu wprowadzenia odpowiedniego
żywienia uzupełniającego. !
Preparat do dalszego żywienia niemowląt - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego stanowiący
podstawowy płynny składnik stopniowo różnicującej się diety, stosowany w żywieniu niemowląt od momentu
wprowadzenia odpowiedniego żywienia uzupełniającego. !
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego ! – środek spożywczy, który ze względu na specjalny
skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z
informacją zamieszczona na opakowaniu jest wprowadzany do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych
potrzeb życiowych:
a. osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane lub osób, które ze względu na specjalny
stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych
substancji zawartych w żywności- taki środek spożywczy może być określany jako „dietetyczny”
b. zdrowych niemowląt i małych dzieci w wieku od roku do 3 lat.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego: !
-spełniają bardzo rygorystyczne normy żywieniowe
-opracowane są wyłącznie z myślą o niemowlętach i małych dzieciach
-nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i dodatkowych substancji
Grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego: !
1. preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe i preparaty do dalszego
żywienia niemowląt mleko natępcze
2. środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla
niemowląt i małych dzieci
3. środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy
ciała
4. dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
5. środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza
sportowców
6. środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca)
7. środki spożywcze niskosodowe, w tym sole dietetyczne o niskiej zawartości sodu lub bezsodowe
8. środki spożywcze bezglutenowe
Podstawy biologiczne i kulturowo-społeczne żywienia małego dziecka
Celem żywienia jest zaspokojenie potrzeb warunkujących: !
-zdrowie i prawidłowy rozwój psychosomatyczny
-zapobieganie niedoborom żywieniowym makro- i mikroskładników
-uzupełnienie zapotrzebowania rozwijającego się organizmu na Fe tiaminę /Wit. B1/ i inne składniki
-zapobieganie chorobom cywilizacyjnym- dieto zależnym: miażdżyca, cukrzyca typ II, otyłość, osteoporoza
1
! O prawidłowym odżywianiu decydują:
1. optymalne spożycie
2. prawidłowa czynność układu trawienia i wchłaniania
3. sprawny metabolizm ustrojowy
! Akceptacja nowych posiłków w okresie rozszerzenia diety jest uzależniona od urozmaicenia smaków pierwszych
posiłków niemlecznych!!!
Badania populacyjne wykazały, że nadmierny wzrost oraz nadwaga do 2 roku życia częściej prowadzą do otyłości w
wieku młodzieńczym oraz zmniejszenia ostatecznego wzrostu osobnika, są więc zjawiskiem niekorzystnym
W oparciu o badania naukowe, uwzględniające zapotrzebowanie rozwijającego się dziecka Amerykańska Akademia
Pediatryczna opracowała zalecenia żywieniowe dla niemowląt i małych dzieci (do 3 roku życia):
1. stopniowe wprowadzanie urozmaiconych posiłków
2. kierowanie się apetytem dziecka- aby unikać przekarmienia lub niedożywienia
3. dziecko potrzebuje tłuszczu
4. wprowadzanie owoców, jarzyn i zbóż w umiarkowanych ilościach- aby nie przedawkować błonnika
5. dziecko potrzebuje umiarkowanie cukru
6. dziecko potrzebuje umiarkowanie soli
7. zapewnienie w jadłospisie dziecka produktów bogatych w żelazo, cynk i wapń
Optymalne żywienie w okresie wprowadzania posiłków „stałych” wymaga wiedzy nt. dojrzałości biologicznej dziecka,
zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe, zachowań żywieniowych uwzględniających rodzime
wartości kulturowe oraz właściwej edukacji rodziców.
! Ilość przyjętego pokarmy w karmieniu piersią regulowana jest przez niemowlę, natomiast w żywieniu
sztucznym- narzucona jest przez osobę karmiącą.
! O gotowości dziecka do rozszerzenia diety i wprowadzania posiłków stałych decydują:
-indywidualne tempo wzrostu niemowlęcia
-potrzeby żywieniowe
-tempo dojrzewania czynnościowego i neurologicznego, a nie wiek kalendarzowy dziecka
Noworodek- zalecane pokarmy:
-pokarm matki
-mleko początkowe, gdy karmienie piersią nie jest możliwe
Pokarm kobiecy ma optymalne wartości odżywcze jeżeli chodzi o podaż białka, tłuszczów i węglowodanów. Jego
skład zmienia się zarówno w czasie pojedynczego karmienia (początkowo, aby zaspokoić pragnienie niemowlęcia
wydziela się mleko bardziej rozrzedzone i słodkie, w końcowej fazie karmienia zawiera więcej białek i tłuszczów), jak
! również w czasie całego okresu laktacji . Przeciwbakteryjne właściwości pokarmu zmniejszają częstość
występowania wielu dolegliwości i chorób biegunek zakaźnych, zapaleń dróg oddechowych i ucha środkowego
oraz dróg moczowych. U niemowląt karmionych piersią rzadziej występują: astma, alergia pokarmowa, cukrzyca,
choroba Leśniowskiego-Crohna. W tym mleku działają enzymy o właściwościach bakteriostatycznych, przeciwciała z
krwi matczynej, leukocyty, neutrofile i makrofagi, a także niepatogenne bakterie.
! Pokarm matki dostarcza składniki odżywcze, zapewniające niemowlęciu harmonijny rozwój, jak i przeciwciała- dziecko
mniej choruje, lepiej się rozwija i jest mniej zagrożone alergią.
Skład mleka kobiecego tak pod względem ilości, jak i proporcji poszczególnych składników, jest idealnie dostosowany
do potrzeb niemowlęcia.
Karmienie piersią zaspokaja także potrzebę poczucia bezpieczeństwa i bliskości między matką a dzieckiem. Spróbuj
utrzymać karmienie piersią tak długo, jak to jest możliwe, a przynajmniej przez pierwsze trzy miesiące życia dziecka.
Organizm niemowlęcia nie jest w pełni wykształcony na podanie nie odpowiedniego mleka, mogłoby mu zaszkodzić
np. mleko krowie w jego pierwotnym składzie . Mleko krowie zawiera za dużo białek i zbyt wiele niektórych
2
składników mineralnych . Natomiast za mało kwasów tłuszczowych i witamin w porównaniu z potrzebami małego
człowieka.
Karmienie piersią !
-wpływa pozytywnie na rozwój psychiczny niemowlęcia.
-zapewnia bliskość matki
-chroni przed biegunkami i infekcjami układu pokarmowego
-zmniejsza ryzyko wielu chorób także ostrych i przewlekłych
-idealnie dostosowane do potrzeb dziecka
-w okresie poporodowym zapobiega odwodnieniu (sole mineralne)
-zapewnia prawidłowy rozwój mięśni twarzy i aparatu mowy
-zapobiega wadą zgryzu
Korzyści dla matki: !
-pogłębia instynkt macierzyński
-zmniejsza ryzyko osteoporozy i niektórych schorzeń o podłożu kancerogennym i układu krążenia
-minimalizuje krwotoki poporodowe
-w czasie laktacji lepsze spalanie tłuszczu
ludzkie
krowie
woda
87,6
87,3
białko
1,2
3,3
kazeina
0,4
2,8
Białka serwatkowe
0,6
0,6
laktoalbumina
0,3
0,4
laktoglubulina
ślad
02
tłuszcz
3,8
3,7
Składniki mineralne
0,21
0,72
Na
7,0
2,5
K
14
35
Cl
12
29
FE
1,5
1,0
Zn
1,2
3,8
Cu
0,4
0,3
J
0,07
0,21
Mn
0,02
0,03
A
0,01
0,27
karoteny
0,25
0,37
tokoferole
2,4
0,6
tiaminy
0,142
0,43
Kw. nikotynowy
1,83
0,76
biotyna
2
22
Kw. pantotenowy
2,46
3,4
D
40,0
Slad
B2
0,373
1,56
B6
0,18
0,51
n-6 ALA
0,05
0,38
n-3
0,05
0,04
n-6
0
0,03
n-3 EPA
n-3 DHA
0
0,03
Mleko matki – co zawiera? !
 Ponad 100 aktywnych składników o działaniu odżywczym leczniczym
 -łatwo przyswajalne i lekkostrawne białka
 -laktoferynę, o właściwościach przeciw-bakteryjnych, -grzybiczych i –zapalnych, stanowi pierwszą linię obrony
organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi
3
835548588.032.png 835548588.033.png 835548588.034.png 835548588.035.png 835548588.001.png 835548588.002.png 835548588.003.png 835548588.004.png 835548588.005.png 835548588.006.png 835548588.007.png 835548588.008.png 835548588.009.png 835548588.010.png 835548588.011.png 835548588.012.png 835548588.013.png 835548588.014.png 835548588.015.png 835548588.016.png 835548588.017.png 835548588.018.png 835548588.019.png 835548588.020.png 835548588.021.png 835548588.022.png 835548588.023.png 835548588.024.png 835548588.025.png 835548588.026.png 835548588.027.png 835548588.028.png 835548588.029.png 835548588.030.png 835548588.031.png
 
 -immunoglobuliny, wzmacniają odporność organizmu
 -enzymy pomagające w trawieniu (układ trawienny i jelita nie w pełni dojrzale)
 -alfa-laktoglobuliny ( w środowisku kwasów żołądkowych niszczą komórki nowotworowe)
 -hormony regulujące pracę organizmu
 -tłuszcze ( w tym nienasycone kwasy tłuszczowe) ważne dla rozwoju układu nerwowego
 -glikoproteiny i oligosacharydy chroniące przed dbn chorobotwórczymi
 -związki mineralne w optymalnej ilości dla dziecka
 -komórki macierzyste przekształcane w odpowiednie potrzebne komórki
Mleko kobiece: !
 uznawane za najlepsze źródło substancji odżywczych
 -jest znakomitym źródłem tryptofanu
 -dostarcza składników odżywczych niedostępnych w innej formie
 -jest bardzo dobrze tolerowane
 -chroni dziecko dostarczając mu przeciwciał
 -stopniowo dostosowuje się do potrzeb niemowlęcia początkowo bogate w białko /szybki wzrost/, a potem ilość
białka maleje, a wzrasta ilość węglowodanów /potrzeba energii/
 -zawartość DHA w mleku kobiecym zależy od diety matki i waha się w granicach 0,05% do 0,7%, a nawet 1,9%-
u kobiet spożywających duże ilości ryb
 -pozwala na prawidłowe odżywianie organizmu dziecka przy mniejszej ilości soli mineralnych, które podawane
w nadmiarze z mlekiem krowim muszą być wydalane z większą ilością płynów
 -to źródło lepiej przyswajalnego wapnia niż w przypadku mieszanek mlecznych
 -laktoza zawarta w optymalnych ilościach w mleku matki, chroni niejako niemowlę przed przekarmieniem
Modyfikacje mleka krowiego w kierunku zbliżenia składu do mleka ludzkiego polegają na eliminacji składników nie
występujących w mleku ludzkim (np. beta-laktoglubuliny) oraz obniżaniu zawartości składników będących w nadmiarze
(np. niektórych soli mineralnych i kazeiny), czy dodatku składników niewystępujących w mleku kobiecym (np. białka
serwatkowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe).
Mleko adaptowane (humanizowanym), jako pokarm początkowy dla niemowląt w pierwszych dniach życia, powinno być
najbardziej zbliżone do mleka kobiecego.
Aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz zapobiec niedoborom, skład wszystkich produktów gotowych
z wyraźnym przeznaczeniem dla najmłodszych został tak ustalony, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników
odżywczych w formie najlepiej przyswajalnej oraz w ilościach wymaganych do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Decyzję o rozpoczęciu żywienia uzupełniającego niemowląt środkami spożywczymi uzupełniającymi obejmującymi
produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, w tym o
rozpoczęciu żywienia uzupełniającego niemowląt przed ukończeniem szóstego miesiąca życia, należy podjąć wyłącznie
po zasięgnięciu opinii niezależnych osób posiadających kwalifikacje z zakresu medycyny, żywienia lub farmacji, w tym
przede wszystkim lekarzy pediatrów, farmaceutów lub dietetyków albo innych osób profesjonalnie odpowiedzialnych za
opiekę nad matka i dzieckiem, uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie niemowlęcia w okresie wzrostu i rozwoju.
Mleko początkowe ! - mleko krowie upodobnione do mleka kobiecego w zakresie aktualnych możliwości
technologicznych. Mleko to jest przystosowane (adaptowane) do żywienia noworodków, a potem niemowląt w
pierwszym kwartale życia z założeniem pokrycia w tym wieku wszystkich potrzeb żywieniowych
Mleko następne przeznaczone ! jest dla niemowląt od 5 do 12 miesiąca. Może być stosowane u dzieci między 1 a 3
rokiem życia. Mleko następne różni się od mleka krowiego głównie zawartością białka i żelaza, w mniejszym zaś stopniu
zawartością tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin.
Mleko modyfikowane opracowane jest dla niemowląt, które nie mogą być karmione piersią. Mleko modyfikowane ma
skład możliwie najdokładniej zbliżony do kobiecego pokarmu, dostosowany do potrzeb niemowlęcia. Do jego produkcji,
używa się mleka krowiego, w którym dokonuje się wielu istotnych zmian. Dodaje się laktozę oraz inne węglowodany,
odpowiednie tłuszczu bogate w kwas linolowy, witaminy i deficytowe składniki mineralne. Natomiast zmniejsza się ilość
białka i zmienia się jego skład.
Mleka modyfikowane dzielą się na:
-mleko początkowe /przeznaczone dla niemowląt od pierwszych dni życia i oznaczone symbolem 1/
-mleko następne / z symbolem 2, które można podawać dzieciom po ukończeniu przez nich 4 miesiąca/
-mleko H.A (hipoalergiczne) /dla niemowląt zagrożonych alergią które także jest oznaczone odpowiednio liczbami 1 i 2/
4
Dobra mieszanka dla niemowląt ma zawierać wszystkie podstawowe składniki pokarmowe w potrzebnych ale nie
nadmiernych ilościach – dobrze zrównoważona pod względem udziału kalorii pochodzących z białek, węglowowadnów i
tłuszczów.
Mieszanki mogą być zmieniane ze względu na wymagania rynku, np. rosnące koszty lub nie przydatność określonych
składników.
W stanach chorobowych lub przy zaburzeniach komponuje się indywidualne mieszanki.
Cechy odróżniające mleko początkowe od niemodyfikowanego mleka krowiego: !
 -obniżona całkowita zawartośc białka
 -zmiana stosunku białek serwatkowych do kazeiny 60/40 (w mleku krowim 20/80)
 -modyfikacja składu tłuszczów, zapewniająca prawidłową podaż m.in. NNKT (kwasu linolowego i alfa-
linolenowego)
 -adaptacja składu i zawartości węglowodanów- wyłącznym ich źródłem, winna być laktoza (dopuszczalny jest
niewielki udział glukozy i/lub dekstromaltozy), a jej stężenie jak w pokarmie matki
 -obniżona zawartość sodu
 -stosunek wapnia do fosforu jak w mleku kobiecym około 2:1
 -wzbogacane w żelazo przez 12 m-cy może być dodatkiem do innych pokarmów
Wybrane czynniki warunkujące wprowadzenie pokarmów wytworzonych technologicznie
 *Galaktozemia-genetycznie uwarunkowane zaburzenie przemiany galaktozy glukozę prowadzące do
nieodwracalnego uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego lub żółtaczki.
 *Fenyloketonuria- schorzenie uwarunkowane genetycznie /zaburzeniu przemiany aminokwasu fenyloalaniny w
tyrozynę prowadzące do nieodwracalnego uszkodzenia centralnego układu nerwowego. Wszystkie noworodki w
Polsce SA badane w kierunku tej choroby!
 *Wrodzona nietolerancja laktozy choroba bardzo rzadka.
W-d 2
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r w sprawie środków spożywczych specjalnego
przeznaczenia żywieniowego !
Dz.U.2010 nr 16 poz.89 z późniejszymi zmianami
Dz.U.2008 nr 208 poz.1313
Dz.U.2007 nr 209 poz.1518
Wymagania dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt: :
&5. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt nie mogą zawierać
jakichkolwiek substancji w ilości mogącej szkodzić zdrowiu niemowląt i małych dzieci.
&6. 1. Podstawowy skład preparaty do początkowego żywienia niemowląt, przygotowywanych zgodnie z instrukcją
producenta, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2.Preparaty do początkowego żywienia niemowląt muszą spełniać wymagania dotyczące niezbędnych oraz względnie
niezbędnych aminokwasów, które zawarte są w mleku kobiecym.
3.Wymagania dotyczące niezbędnych oraz względnie niezbędnych aminokwasów w mleku kobiecym określa załącznik
nr 2 do rozporządzenia.
§7.1.Preparaty do początkowego żywienia niemowląt są wytwarzane, w zależności od przypadku, ze źródeł białka, o
których mowa w ust.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, oraz z innych składników żywności, w odniesieniu do których
udowodnione zostało na podstawie ogólnie przyjętych danych naukowych, że są odpowiednie do specjalnego odżywiania
niemowląt od chwili urodzin.
§11.1.Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w celu pokrycia
zapotrzebowania na:
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin