Składniki na 8 dużych bułeczek:
· 3/4 szklanki ciepłej wody
· 1/3 szklanki mleka w proszku
· 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
· 1,5 łyżki cukru
· 3/4 łyżeczki soli
· 1 łyżeczka drożdży instant
· 1 jajko
· 2,5 szklanki mąki
Ponadto:
· 1 żółtko
· 1 łyżka mleka
· sezam do posypania
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
OliverHardy