OWOCOWE
· włoszczyzna 2 pęczki
· cytryna 1/2 szt
· masło 1 łyżeczka
· śmietanka pasteryzowana 3 łyżki
· sól 1 szczypta
· cukier 1 szczypta
· ryż ugotowany 6 łyżek
· koperek zielony 1/2 pęczka
· natka pietruszki 1/2 pęczka
Włoszczyznę umytą, opłukać, zalać, osolić, ugotować wywar. Gdy włoszczyzna miękka, odcedzić, doprawić surowym masłem, dodać śmietankę. Cytrynę umytą obrać ze skórki, wrzucić na chwilę do zupy dla dodania zapachu. Owoc pokroić w cienkie plasterki bez pestek, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Dodać ryż ugotowany.
· czarne porzeczki 30 dag
· jabłka 1/2 kg
· śmietanka 1 szklanka
· mąka ziemniaczana 1 łyżka
Jbłka umyte pokroić, zalać wrzącą wodą. Ugotować, mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnejwody, wlać do wrzących jabłek, mieszając zagotować. Wsypać umyte czarne porzeczki, zagotować, odstawić, przetrzeć przez sito. Do zupy dodać śmietanę i cukier. Zupę gotową podawać.
· rosół 1,5 litra
· seler 1 szt
· jabłka 3 szt
· śmietana 1/2 szklanki
· serek topiony 1 szt
· masło 5 dag
· gałka muszkatołowa 1 szczypta
· pieprz 1 szczypta
Masło roztopić, dodać utarte na grubej tarce jabłka i seler, dusić 10 minut. Wlać rosół, gotować 15 minut. Serek rozgnieść widelcem, wlać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać śmietanę. Serek ze śmietaną wlać do garnka z zupą, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
· maliny 25 dag
· porzeczki czarne 25 dag
· cukier 4 łyżki
· cukier waniliowy 1 paczka
· mleko 2 szklanki
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do wrzątku wlać mąkę mieszając. Gdy zawrze odstawić, ostudzić. Owoce przebrać, opłukać, wsypać do rondla, zmiażdżyć, rozgotować i przetrzeć. Przecier połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać cukier waniliowy, wymieszać.
· wiśnie 60 dag
· jabłko 1 szt
· gruszka 1 szt
· woda 1 litr
· cynamon 1 szczypta
· goździki 4 szt
· cukier 15 dag
· wino białe wytrawne 1/2 kieliszka
Gruszkę i jabłko podzielić na małe kawałki, wiśnie wydrylować. Zagotować wodę z cukrem, dodać przyprawy. Gotować wszystko 10 minut. Dodać śmietanę, podgrzać. Doprawić całość winem.
· rosół 4 szklanki
· ryż 5 dag
· żółtko 3 szt
· sok z cytryny 1 szt
Ryż umyty, osączyć, wsypać do wrzącego rosołu, ugotować do miękkości. Żółtka ubić dobrze, pod koniec ubijania wymieszać z sokiem z cytryny, wlać do wazy. Ubijać i wlewać gorący rosół z ryżem. Przyprawić do smaku i podawać.
· migdały 15 dag
· gorzkie migdały 2 szt
· mleko pasteryzowane 4 szklanki
· masło 2 łyżki
· grzanki 4 szt
Migdały słodkie i gorzkie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, utłuc i utrzeć na masę. W czasie ucierania dodawać po parę kropli wody. Do masy dodać parę łyżek gorącego mleka, przetrzeć przez sito, przelewając w miarę mlekiem. Przecier wlać do rondla o podwójnym dnie i gotować mieszając przez 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe mleko, przyprawić do smaku solą i cukrem, dodać masło. Zrobić gorące grzanki, wsypać do ogrzanej wazy, zalać gorącą zupą i natychmiast podawać.
· morele 75 dag
· skórka z cytryny 1 łyżeczka
· cukier 2 łyżki
· sucharki 4 szt
· śmietana bita 4 łyżki
Morele obrane pokroić w ćwiartki, bez pestek. Zalać szklanką wody i gotować do miękkości razem z cukrem i skórką z cytryny. Przetrzeć przez sito, dolać 2 szklanki wody, zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody. Podawać na gorąco, dodać na talerz pokruszone sucharki i łyżkę bitej śmietany.
· dynia 1 kg
· mleko 4 szklanki
· masło 4 łyżki
· mąka 4 łyżki
Dynię obrać, umyć, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości w małej ilości wody. Przetrzeć przez sito na puree. Wymieszać szklanką ilość puree. Odmierzyć mąki i masła tyle, ile jest szklanek dyni. Rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę zagotować, a gdy zacznie wrzeć dodać mąkę i puree z dyni. Zagotować, zdjąć z ognia, doprawić masłem, podawać.
· jabłka 60 dag
· goździki 3 szt
· mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
· konfitury z żurawin 4 łyżki
Jabłka opłukać, usunąć gniazda, zalać 1 litrem wody, dodać goździki i cukier. Gotować 30 minut i przetrzeć. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach wody, wymieszać z przetartymi jabłkami i mieszając zagotować. Dodać łyżkę konfitur do każdej porcji.
· porzeczki 10 dag
· jabłka 10 dag
· śliwki 10 dag
· mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
· śmietanka słodka 3 łyżki
· skórka z pomarańczy 1 szt
Jabłka umyte pokroić na ćwiartki, śliwki umyte wydrylować, porzeczki umyte usunąć szypułki. Owoce ugotować wrzucając na wrzącą wodę, po ugotowaniu przetrzeć przez sito i zagotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, wlewając je na wrzącą zupę, odstawić, doprawić cukrem i skórką z pomarańczy do smaku, dodać śmietanę.
aloj15