Papryka z innymi warzywami faszerowana.rtf

(6 KB) Pobierz
Papryka z innymi warzywami faszerowana

Papryka z innymi warzywami faszerowana

 

Składniki na 6 porcji:

40 dag słodkiej papryki

nadzienie:

10 dag marchwi

8 dag cebuli

5 dag pora

5 dag korzenia selera

10 dag białej kapusty

3 dag oleju

marynata:

10 dag marchwi

1,5 dag selera

5 dag cebuli

10 dag keczupu

3 dag oleju

5 dag octu

20 dag Bulionu warzywnego WINIARY

 

Z umytych papryk starannie usuń gniazda nasienne. Włóż papryki do wrzącej wody, gotuj przez 5-7 minut, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

 

Obrane i umyte warzywa pokrój w drobnąomkę lub kostkę, lekko podsmaż na oleju, potem dodaj poszatkowaną kapustę i duś na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełnij owoce papryki i ułóż je obok siebie w naczyniu z niewysokimi brzegami.

 

Przygotuj marynatę: zetrzyj na drobnej tarce lub drobno posiekaj wszystkie warzywa, podsmaż na oleju, dodaj keczup, jeszcze raz podsmaż około 5-7 minut. Teraz wlej gorący bulion, zagotuj, dopraw octem, podgrzewaj jeszcze 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Zalej papryki marynatą i wstaw do niezbyt gorącego piekarnika na około 20-30 minut. Nadziewaną paprykę podawaj na zimno, posypaną świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

 

Tak przygotowana papryka najlepiej smakuje z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin