Piernik z marchwi
Składniki:
50 dag mąki
40 dag marchwi
4 jaja
pół kostki margaryny
3 płaskie łyżeczki cukru
opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i posypania blachy
Łyżeczkę cukru zrumień na karmel, potem rozpuść go w łyżce wody. Następnie zetrzyj na tarce z drobnymi otworami oczyszczoną marchew, a margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Teraz dodawaj do powstałej masy na przemian mąkę i marchew. Pod koniec dodaj karmel, przyprawy do pierników, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.
Całość lekko wymieszaj, wlej do posmarowanej tłuszczem formy i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika.
Ciasto przed wstawieniem do pieczenia możesz posypać drobno posiekanymi orzechami.
mrufczak