Zupa-krem ze szparagowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.1 l bulionu z kury,30 szparagow,2 lyzki masla,2 lyzki maki,150 ml smietany,sol, pieprz,1 lyzeczka masla do smazenia.1. Szparagi umyc, obrac i pokroic na kawalki. Odlozyc 20 glowek szparagow, ktore nastepnie zblanzerowac i obsmazac 5 min na masle. Zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.2. Reszte szparagow zalac wrzacym bulionem i gotowac 25 min. Wyjac, osaczyc izmiksowac z 200 ml bulionu.3. Z maki, masla i reszty bulionu przyrzadzic beszamel. Osolic, doprawic pieprzem i, dodajac po 1 lyzce, stopniowo polaczyc z puree ze szparagow. Wstawic na maly ogien i ogrzewac 5 min, nie dopuszczajac do wrzenia.4. Zdjac z ognia, dodac smietane i wymieszac. Przybrac obsmazonymi glowkamiszparagow i podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 44.
Asia24_h