Suflet z lososiaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.400 g miesa swiezego lososia lub lososia z puszki (lub pstrag),250 ml smietanki,4 jaja,bialko z 4 jaj,2 lyzki drobno posiekanej mieszaniny swiezych: zielonej pietruszki, szczypiorku, koperku, tymianku i szalwii,sol, pieprz,maslo do smarowania formy.1. Lososia obrac ze skory, nastepnie przy pomocy szczypiec usunac z niego osci.Zmiksowac lub przefasowac przez sito. Dodac jaja i smietane, po czym ucieracok. 15 min, az do uzyskania jednolitej masy. Ponownie przefasowac przez sitodoprawic sola, pieprzem i ziolami, wymieszac.2. Bialka, z dodatkiem odrobiny soli, ubic na sztywna piane. Stopniowo, dodajaclyzka po lyzce, polaczyc ja z masa z lososia i dokladnie wymieszac.3. Przelozyc do nasmarowanej maslem formy sufletowej i piec ok. 25 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.- Zamiast lososia uzyc mozna pstraga lososiowego lub rzecznego.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 60.
Asia24_h