Sos Carbonara do makaronu(celowo nie podaje ilosci skladnikow. zazwyczaj robilem to na oko :-) bekonjajkoparmezanmakaron Makaron gotujemy coby byl "al dente" - twardawy.W tym czasie kroimy bekon w kostke i podsmazamy na oleju. Odstawiamy z ognia.Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie do podsmazonego bekonu i stawiamy na maly ogien. Jajko beltamy widelcem, wlewamy na makaron i mieszamy wszystko. zazwyczaj wystarcza jakies 20 sekuna zanim jajko sie zetnie. W zaleznosci od preferencji mozzemy sie postarac aby bylo bardziej lub mniej sciete. Wrzucamy na talerz posypujemy parmezanem i gotowe.wersja restauracyjna:do zabeltanego jajka wlewamy smietanki i po wlaniu na patelnie ledwie podgrzewamy nie doprowadzajac do sciecia sie jajka!Przepis pochodzi od mojego kolegi Wlocha i jest osobiscie wyprobowany.CARBONARA to wymarzone danie kawalerskie czas przygotowania ok. 10-15 min. a smakuje wysmienicie ;-). PozdrufkaFrom: Guess <guess@please.respond.to.the.group>Bekon smazy sie wraz z cieniutko pokrojonym czosnkiem. Pod koniec podsmazania bekonu mozna dodac troche (50-70ml) bialego wina, podgrzac az wino sie zaburzy i pozostawic na parenascie minut.Jajko mozna wlac do goracego, odcedzonego makaronu, do garnka w ktorym byl gotowany (makaronu nie "hartowac").Warto dodac bazylie (swieza lub suszona - w tym wypadku mozna ja dodac podkoniec przysmazania bekonu z czosnkiem).Smietane dodaja podobno na poludniu Wloch (Neapol). W Rzymie podaja bez smietany. ;-)G.From: Grzegorz Kowalczyk <Grzegorz.Kowalczyk@iitis.gliwice.pl>Usmazyc 4-6 plasterkow boczku. Pokruszyc skwarki.Zmieszac: dwa surowe, rozbite jajka, posiekana nac pietruszki, kilka lyzek sproszkowanego parmezanu, troche pieprzu, (niekoniecznie, zalezy od upodoban) pol szklaneczki bialego, wytrawnego wina.Ugotowac makaron - najlepiej cienki, tzn. spaghettini.Odcedzic. Na goracy makaron wylac mieszanke jajek i sera. To polac goracym tluszczem z boczku i posypac skwarkami z tegoz boczku.
Asia24_h