Placek szpinakowyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.Ciasto:200 g maki,150 g masla,3 lyzki zimnej wody,1/2 lyzeczki soli.Farsz:500 g swiezego szpinaku,2 jaja,1 cebula,2 zabki czosnku,50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,200 g sera ricotta lub swiezego, chudego twarogu,250 ml mleka,30 g maki,60 g masla,2 lyzki tartej bulki,sol, pieprz.1. Make przesiac na stolnice. Dodac zimne maslo i starannie poszatkowac ostrymnozem. Dodac 3 lyzki zimnej wody, sol, zagniesc szybko i odstawic na 30 min.w chlodne miejsce.2. Ricotte lub twarog przefasowac przez sito. Szpinak przebrac, umyc i ugotowac(5 min) w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic i odcisnac. Cebule i czosnekobrac i drobno posiekac. Zasmazac na zloto na 1/3 rozgrzanego masla. Bialkaz 2 jaj ubic na sztywna piane. W duzym rondlu rozgrzac reszte masla. Zasmazyc na nim make na jasnozloty kolor, po czym dodac gorace mleko. Gotowacciagle mieszajac az zgestnieje. Osolic, dodac pieprz, lekko ostudzic i polaczyc ze szpinakiem. Dodac zasmazona cebule z czosnkiem, 1 zoltko, parmezan,ricotte lub twarog oraz piane z bialek, po czym farsz starannie wymieszac.3. Gotowe ciasto podzielic na 2 czesci w stosunku 3:1. Wieksza czesc rozwalkowac i wylepic nia nasmarowana maslem tortownice. Z reszty ciasta przygotowaccienkie waleczki.4. Ciasto w tortownicy posypac tarta bulka, nalozyc farsz. Z waleczkow ciastazrobic kratke na wierzchu farszu. Posmarowac pozostalym zoltkiem.5. Piec w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku przez 45 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 58.
gobelin