zad z biol.rtf

(32 KB) Pobierz

Zad.1

a)UKŁAD POKARMOWY

służy do pobierania pokarmu,jego trawienia

wchłanianie skladników odżywczych i usuwanie niestrawionych resztek

b)UKŁAD ODDECHOWY

praca układu oddechowego warunQje odpowiednie zaopatrzenie organizmu w tlen niezbędny do wydajnego utleniania wewnatrzkomórkowego

c)UKŁAD KRĄŻENIA KRWI

transport tlenu,substancji odżywczych i mocznika

d)UKŁAD ROZRODCZY

umozliwia rozród czyli utrzymywanie ciągłosci ratunkowej oraz ma wpływ na wazne cechy płuciowe

e)UKŁAD WYDALNICZY

słuzy do usuwania zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii z krwi oraz do utrzymywania równowagi wodno-mineralnej płynów ciała

 

Zad.2

Homeostaza  – zdolność utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych w systemie (zamkniętym lub otwartym). Pojęcie to zwykle odnosi się do samoregulacji procesów biologicznych. Zasadniczo sprowadza się to do utrzymania stanu stacjonarnego płynów wewnątrz- izewnątrzkomórkowych. Pojęcie homeostazy wprowadził Walter Cannon w 1939 roku na podstawie założeń Claude Bernarda z 1857 r. dotyczących stabilności środowiska wewnętrznego. Homeostaza jest podstawowym pojęciem w fizjologii. Pojęcie to jest także stosowane w psychologii zdrowia dla określenia mechanizmu

 

Zad.3

Podstawowe funkcje skóry to:

-izolacja środowiska wewnętrznego od zewnętrznego (czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych) – mechaniczna osłona i obrona organizmu głównie przed drobnoustrojami chorobotwórczymi

-udział w wymianie gazowej (tylko kręgowce niższe),

-termoregulacja ustroju,

-udział w gospodarce wodno-elektrolitowej (gruczoły potowe),

-percepcja (odbiór) bodźców ze środowiska zewnętrznego (dotyk, ból, ciepło, zimno) poprzez receptory w skórze i naskórku,

-melanogeneza (melanina chroni organizm przed mutagennym promieniowaniem ultrafioletowym),

-wchłanianie niektórych substancji,

-gospodarka tłuszczowa,

-gospodarka witaminowa (synteza witaminy D3 z 7-dehydrocholesterolu),

-wydzielanie dokrewne i reakcje odpornościowe (skóra zawiera komórki Langerhansa należące do APC).

 

Zad.4

Skóra składa się z trzech warstw (licząc od zewnątrz):

-naskórek – warstwa zewnętrzna pełniąca funkcję ochronną i rozrodczą, która posiada barwnik – melaninę, nadającą włosom i skórze barwę; naskórek dzieli się na 4 lub 5 warstw w zależności od grubości. Są to (od zewnątrz):

-warstwa rogowa która dzieli się na warstwę zbitą (łac. stratum compactum) i warstwę rogowaciejącą (łac. stratum disjunctum)

-warstwa jasna – tylko w miejscach gdzie skóra jest gruba – na podeszwach stóp, zwłaszcza na piętach i wewnętrznej stronie dłoni

-warstwa ziarnista

-warstwa kolczysta

-warstwa podstawna

-skóra właściwa – warstwa środkowa, zawiera receptory, naczynia krwionośne, nerwy oraz gruczoły, np. potowe, a także korzenie włosów, jest to warstwa --odżywcza i wspierająca (ma od 1 do 3 mm grubości)

-tkanka podskórna – warstwa najgłębsza, zbudowana z tkanki łącznej właściwej luźnej; zawiera komórki tłuszczowe, izoluje przed nagłymi zmianami temperatury

 

Zad.5

 

              Pokrzywka

              Świerzbiączka

              Wyprysk

              Łojotok

              Łupież

              Wyprysk łojotokowy

              Przyustne zapalenie skóry

              Trądzik

              Świerzb

              Wszawice

              Pęcherzyce

              Liszajec

              Wyprzenie bakteryjne

              Niesztowica

              Róża

              Ropne zapalenie mieszków włosowych

              Czyrak

              Zapalenie gruczołów potowych

              Opryszczka

              Półpasiec

              Mięczak zakaźny

              Brodawki (kurzajki)

-            Grzybica

 

Zad.6

wyróżnia 4 stopnie oparzeń:

-Stopień I-cechuje zaczerwienienie skóry z lekkim obrzękiem i bolesnym pieczeniem (występuje np.na skutek zbyt intensywnego opalania się)

-stopień II- oprócz obrzęku i zaczerwienienia pojawiają się pęcherze wypełnione płynem surowiczym

-stopień II i IV-zniszczenie tkanek leżąchych głębiej aż do kości towarzyszy temu bardzo sinly bul/Tego typu oparzenie powoduje zaburzenia w całym ustroju w postaci tzw. wstrząsu

 

Wyróżnia się 3 rodzaje odmrożeń

-odmrożenie I stopnia- charakteryzuje zaczerwienienie skóry z lekko sinawym odcieniem obrzęk pieczenie uczucie zdrętwienia

-odmrożenie II stopnia- towarzyszy większy obrzęk i zasinienie.tworzenie pęcherzy wypełnionych płynem surowiczym

-dmrożenie III stopnia-to takie,w którym występuje martwica skóry,a czasem również tkanek położonych głębiej

 

Zad.7

Budowa i funkcje szkieletu.

Aparat ruchu człowieka składa się z:

a)              Szkieletu – bierna część

b)              Mięśnie – czynna część

Funkcje szkieletu:

·              Stanowi rusztowanie ciała

·              Stanowi rusztowanie aparatu ruchu – umożliwia poruszanie

·              Chroni narządy wewnętrzne

·              Wytwarza krwinki – jest krwiotwórczy

Podział kości:

·              Długie (kość udowa, ramieniowa, obojczyk)

·              Płaskie (kości biodrowe, mózgoczaszki, łopatki)

·              Krótkie (nadgarstka, stępu)

·              Różnokształtne (żuchwa, rzepka, kręgi, kość piętowa, gnykowa)

Połączenia kości:

·              Ścisłe – połączenia nieruchome (np. szwy w czaszce, spojenie łonowe, żebra z mostkiem przy pomocy chrząstek)

·              Stawy: – połączenia ruchome

o              Kulowy (staw biodrowy, barkowy)

o              Zawiasowy (staw łokciowy, kolanowy)

o              Obrotowy (połączenie I kręgu z II kręgiem)

o              Siodełkowy umożliwia ruch w dwóch płaszczyznach (staw śródręczny kciuka)

Powierzchnie stawowe kości pokryte są chrząstkami szklistymi. Staw otoczony jest torebką stawową zbudowaną z wiązadeł. Do wnętrza stawu wydzielana jest maż stawowa.

Szkielet:

Osiowy:

·              Czaszka

·              Kręgosłup

·              Klatka piersiowa

Kończyn:

·              Szkielet obręczy kończyny

·              Szkielet kończyny wolnej

Kości czaszki:

1.              Mózgoczaszka – kość potyliczna – zawiera otwór wielki czaszki i dwa kłykcie potyliczne, dwie kości ciemieniowe, dwie kości skroniowe, kość czołową i kość klinową.

2.              Trzewioczaszka – zawiera dwie kości nosowe, dwie kości łzowe, dwie kości jarzmowe, dwie kości podniebienne, szczękę, żuchwę, kość sitową – tworzy ona wewnętrzną ścianę nosa i przegrodę nosową.

 

Zad.8

Czaszka – Jest zbudowana z płaskich spójnych kości, które chronią mózg przed uszkodzeniami.

 

Kręgosłup – Jest zbudowany z kręgów, podpiera ciało. Wewnątrz kręgów przebiega kanał, przez który do mózgu biegną wstążki nerwów tworzące rdzeń kręgowy.

 

Żebra – Są przytwierdzone do kręgów, wraz z mostkiem. Razem tworzą klatkę piersiową. Osłaniają narządy wewnętrzne : Serce i płuca.

 

Szkielet kończynowy stanowią:

- Kości kończyn dolnych i górnych,

-kości obręczy barkowej (obojczyk, łopatka)

-miednica

 

Zad.9

AD.1   

1)stawy- ruchome połączenie kości np. noga z tułowiem

2)chrząstkozrost- półruchome połączenie kości np. kręgi kręgosłupa

3)szwy- nieruchome połączenie kości np. kości czaszki

 

AD.2

 

 

 

 

 

 

 

 

AD.3

-Staw zawiasowy – Zgina się tylko w jednym kierunku. (np. staw kolanowy, łokciowy)

 

-Staw obrotowy – Łączy dwa płaskie końce kości, które nachodzą na siebie. (kości kręgosłupa)

 

-Staw panewkowy – Umożliwia nodze poruszanie się w różnych kierunkach (staw biodrowy)

 

Zad.10

AD.1    BUDOWA FIZYCZNA KOŚCI

a) Tkanka chrzęstna (chrząstka):

- tkanka podporowa,

- w okresie zarodkowym jest z niej zbudowany szkielet zarodka;

- w czasie rozwoju płodowego i po urodzeniu przekształca się w tkankę kostną;

- u dorosłego człowieka występuje w: uchu, nosie, krtani, w zakończeniach żeber, na powierzchniach stawowych;

- jest zbudowana z komórek chrzęstnych i substancji międzykomórkowej;

- jest wytrzymała, mocna i elastyczna dzięki włóknom białkowym zawartym w komórkach chrzęstnych.

b)Tkanka kostna:

- jest 6-7 razy bardziej wytrzymała od tkanki chrzęstnej;

- jest zbudowana z substancji międzykomórkowej, kanału oraz komórek kostnych w jamkach;

- subst. międzykomórkowa składa się z włókien białkowych, na powierzchni których okładają się kryształy związków wapnia i fosforu;

- w kanale przebiegają nerwy i naczynia krwionośne rozprowadzające pokarm i tlen.

8. BUDOWA CHEMICZNA KOŚC

a) Kość zbudowana jest z dwóch podstawowych składników|:

- Organicznego - osseina (nadaje kościom sprężystości)

- nieorganicznego (mineralnego) – soli wapnia i fosforu (nadają kościom twardości i wytrzymałości)

b) Proces kostnienia trwa do 25 roku życia.

c) Osteoporoza (rzeszotowienie kości)- choroba spowodowana przez wymywanie soli wapnia z kości (odwapnienie), co zmniejsza jej wytrzymałość. Atakuje ona częściej kobiety niż mężczyzn, powoduje bardzo częste złamania szyjki kości udowej i trzonów kręgowych u ludzi starszych.

 

AD.2

-szpik kostny czerwony jest miejscem powstawania elementów morfotycznych krwi, takich jak erytrocyty,leukocyty (głównie granulocyty), trombocyty.

 

 

-szpik kostny żółty składa się głównie z komórek tłuszczowych (stąd barwa), którego zawartość wraz z wiekiem każdego osobnika wzrasta. Ten rodzaj szpiku jest hematologicznie* nieczynny.

 

Zad.11

Funkcje mięśni szkieletowych:

 

^ głowy - poruszanie oczami, językiem, żuchwą,

^ szyi - obracanie, pochylanie głowy,

^ grzbietu - obracanie ramion, ruchy łopatek, żeber, pionowa postawa ciała,

^ klatki piersiowej - ruchy oddechowe, poruszanie rękami,

^ brzucha - pionowa postawa ciała, ruchy oddechowe,

^ kończyny górnej - zginanie i prostowanie kończyny, obracanie przedramienia, ruchy nadgarstka i ręki,

^ kończyny dolnej - zginanie i prostowanie kończyny, ruchy stopy.

 

Zad.12

KSZTAŁT WŁÓKIEN:

-gładka: wrzecionowate, zwężają się na obu końcach

-poprzecznie prążkowana szkieletu: wydłużone, tepo zakończone

-poprzecznie prążkowana serca: cylindryczne, rozgałęzione

 

PRĄŻKOWANIE:

-gładka: brak

-poprzecznie prążkowana szkieletu: występuje

-poprzecznie prążkowana serca: występuje

 

LICZBA JĄDER W KOMÓRCE:

-gładka: jedno

-poprzecznie prążkowana szkieletu: liczne

-poprzecznie prążkowana serca: jedno lub dwa

 

POŁOŻENIE JĄDER W KOMÓRCE:

-gładka: w środkowej części komórki

-poprzecznie prążkowana szkieletu: przy powierzchni komórki

-poprzecznie prążkowana serca: w środkowej części komórki

 

SZYBKOŚĆ SKURCZU:

-gładka: kurczy się powoli

-poprzecznie prążkowana szkieletu: kurczy się szybko

-poprzecznie prążkowana serca: kurczy się szybko

 

SZYBKOŚĆ MĘCZENIA SIĘ:

-gładka: męczy się powoli

-poprzecznie prążkowana szkieletu: męczy się szybko

-poprzecznie prążkowana serca: odporna na zmęczenie

 

ZALEŻNOŚĆ SKURCZÓW OD WOLI ORGANIZMU:

-gładka: nie zależą od woli organizmu

-poprzecznie prążkowana szkieletu: zależą od woli organizmu

-poprzecznie prążkowana serca: nie zależą od woli organizmu.

 

Zad.13

Wady postawy:

-kiedy kręgosłup jest nierównomiernie obciążany powstaje skolioza, jedno ramię jest wtedy wyżej od drugiego

-gdy siedząc pochylamy nasze ciało do przodu powstaje nadmierna lordoza, kręgosłup z trudem utrzymuje wtedy ciężar górnej części ciała

-stałe garbienie się powoduje nadmierną kifozę, podczas której głowa i ramiona pochylone są do przodu, mocno obciążając kręgosłup

 

Osteoporoza: powstaje na wskutek nie otrzymywania odpowiedniej ilości wapnia. Kości chorego są bardzo kruche i są bardziej narażone na złamania niż u osoby chorej.

 

Krzywica: Choroba najczęściej występująca u dzieci. Powoduje ją niedobór witaminy D₃ i soli mineralnych. Chorzy mają bardzo osłabione kości, a kończyny i żebra mają nieprawidłowy kształt, co powoduje problemy z oddychaniem.

 

Urazy mechaniczne:

-Gdy torebka stawowa lub wiązadła zostają naciągnięte lub rozerwane, występuje skręcenie.

-Zwichnięcie polega na nieprawidłowym ułożeniu się główki względem panewki.

- Złamanie powstaje na wskutek silnego uderzenia lub dużego nacisku. Jest ono najniebezpieczniejszym urazem mechanicznym

 

Zad.14

-budulcowa - wchodzą w skład wszystkich plazmatycznych struktur komórkowych

-katalityczne - wszystkie enzymy w komórkach są białkami katalizującymi przebieg reakcji biochemicznych

-transportowa - białka błonowe umożliwiają transport substancji do komórki i z komórki, hemoglobina umożliwia przenoszenie tlenu na duże odległości

-regulatorowa - koordynacja funckcji życiowych

-odpornościowa - rozpoznawanie i zwalczanie antygenów

-lokomotoryczna - kurczliwość białek w mięśniach

 

Zad.15

AD.1

Węglowodany spełniają w organizmach następujące funkcje:

-zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U roślin magazynem energii jest głównie skrobia i inulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen

-transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza

-budulcowa (celuloza, hemiceluloza, chityna (pochodna węglowodanów))

-wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek.

-hamują krzepnięcie krwi – heparyna

-są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).

 

AD.2

Funkcje tłuszczów:

ü              są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii;

ü              są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu;

ü              nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła;

ü              obfitują w witaminy A, D, E, K i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (wit. F);

ü              stanowią elementy budulcowe m.in. błon komórkowych oraz wielu hormonów;

ü              magazynują wodę.

 

Zad.16

-WITAMINA A: występuje w tranie, wątrobie, tłustym mleku, śmietanie, maśle, żółtku. Natomiast beta- karoten jest w ciemnozielonych liściach warzyw, w dyni, marchwi, porzeczkach, owocach jarzębiny i dzikiej róży.

-WITAMINA B1: jest w ziemniakach, drożdżach, ciemnym pieczywie, miesie, mleku, kiełkach i otrębach pszennych, a także w żółtku.

-WITAMINA B2: znajduje się w drożdżach, ziemniakach, serach, jajkach, zielonych warzywach, wątróbce, kiełkach żyta.

-WITAMINA B6: jest w mięsie, rybach, jabłkach, fasoli, pietruszce, ziemniakach, kukurydzy, drożdżach, kiełkach pszenicy.

- WITAMINA B12:jest w mięsie, wątróbce, mleku i jego przetworach, jajkach, chlebie razowym.

-WITAMINA C: występuje w owocach cytrusowych, czarnych porzeczkach, truskawkach, zielonej papryce, surowej kapuście, w warzywach zielonych, natce pietruszki, pomidorach, ziemniakach, rybach i podrobach.

-WITAMINA D: jest w wętróbce, masle, tłustych rybach morskich, tranie i kapuście.

- WITAMINA E: jest w orzechach, warzywach strączkowych, warzywach zielonolistnych np. w szczawiu, szpinaku, brokułach, jest też w kukurydzy, soi, tranie, mleku, jajkach, serze.

-WITAMINA F: znajduje sie w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, w awokado i tranie.

-WITAMINA H: znajduje się w drożdżach, kiełkach pszenicy, wątrobie, grochu i jajkach.

-WITAMINA K:występuje w warzywach, koperku, produktach zbożowych i mlecznych, oleju sojowym, mięsie, wątróbce, owocach.

-KWAS FOLIOWY: jest w wątróbce, warzywach zielonolistnych, drożdżach.

-WITAMINA PP: jest w mleku, orzechach, drożdżach, ziemniakach, wątróbce.

 

Zad.17

MAKROSKŁADNIKI ZNACZENIE

-AZOT występuje w białkach i kwasach nukleinowych, jego brak u roślin powoduje zatrzymanie wzrostu, kwitnienia oraz blednięcie liści

-WAPŃ zwierzęta bezkręgowe wykorzystują go do budowy szkieletu, jego niedobór powoduje kruchość kości, ptaki „gubią” jajka (brak skorupki), brak u roślin (korzenie, młode pąki i listki zniekształcone)

-FOSFOR wchodzi w skład kości, jest składnikiem kwasu nukleinowego, jego brak powoduje martwice u roślin

-SÓD i POTAS odgrywa ważną rolę w transporcie substancji przez błonę komórkową

-MAGNEZ składnik chlorofilu, jego brak ujawnia się w postaci chlorozy (odbarwienia liści), powoduje to zahamowanie fotosyntezy, jest składnikiem kości

-SIARKA wpływa na rozwój naskórka, jego brak powoduje kruchość i łamliwość paznokci, brak połysku włosów

-CHLOR w postaci kwasu solnego wchodzi w skład soku żołądkowego, umożliwia on działanie pepsyny, tworzy niekorzystne środowisko dla przebywających w organizmie organizmów chorobotwórczych

 

 

1) Ciało istot żywych zbudowane jest głównie z:

- węgla,

- wodoru,

- tlenu,

- azotu.

2) Makroskładniki – są niezbędne do rozwoju organizmów, są potrzebne w dużych ilościach, stanowią 99,9% składu istot żywych.

3) Węgiel, wodór i tlen to podstawowe składniki związków organicznych ( tłuszczy, cukrów, białka i kwasów nukleinowych).

4) Makroskładniki ( azot, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka i chlor):

 

 

MIKROSKŁADNIKI

1) Mikroskładniki – pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, występują w bardzo małych ilościach.

 

MIKROSKŁADNIKI ZNACZENIE

-ŻELAZO składnik hemoglobiny, niedobór powoduje anemię, potrzebny do produkcji chlorofilu

-MIEDŻ jest składnikiem enzymów niezbędnych do oddychania

-MANGAN niezbędny do rozmnażania się u ptaków, u innych kręgowców jego brak powoduje zatrzymanie wzrostu kości

-JOD odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie tętnicy, jego niedobór spowalnia tępo metabolizmu, u płazów powoduje neotenię aksolotla

-CYNK regeneracja naskórka

-FLUOR niezbędny w two...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin