Zupa pieczarkowa
Składniki na 6 porcji:
50 dag pieczarek
3 cebule
2 szklanki Bulionu drobiowego WINIARY z kostki
2 szklanki Bulionu grzybowego WINIARY z kostki
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
2/3 szklanki śmietany
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
pieprz
sól
Umyte pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Posiekane cebule zeszklij w rondlu na maśle, dodaj pieczarki i poduś je razem przez 15-20 minut. Następnie oprósz mąką, wymieszaj, podlej zimną wodą, zagotuj i połącz z gorącym bulionem mięsno-grzybowym. Zupę zabiel śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanymi osobno lanymi kluskami i obficie posyp zieleniną.
mrufczak