Muffinki.doc

(91 KB) Pobierz
Muffiny czekoladowe z orzechami

 

Muffiny waniliowe ( przepis zupełnie podstawowy)

2 szklanki mąki
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
pół kostki masła
3/4 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
gruboziarnisty cukier do posypania

   Najpierw włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 200 stopni. W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko to mieszamy, robimy dołek i wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone, ale wciąż jeszcze płynne masło. Wszystko mieszamy krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie, bo ciasto ma być grudkowate. Ciastem wypełniamy foremki do ¾ ich wysokości. Posypujemy gruboziarnistym cukrem i pieczemy przez 20-25 minut (robimy test patyczka, który po wyjęciu powinien być suchy). Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i dopiero potem wyjmujemy je z formy.

   Do tego podstawowego ciasta możemy dorzucać jagody, maliny, czarne porzeczki, kawałki truskawek czy posiekaną czekoladę. Wierzch zaś można posypywać cukrem pudrem, słupkami lub płatkami migdałowymi, kruszonką...

 

 

 

Muffiny czekoladowe z orzechami

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 3 czubate łyżki cukru

- 10 suszonych fig

- 2 łyżki orzechów laskowych

- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

- 100 g masła

- 0,75 szklanki mleka

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- szczypta soli

- łyżka cukru do posypania

 

Czekoladę i orzechy posiekaj nożem na drobne kawałki. Masło rozpuść w małym garnku. Jajka roztrzep z mlekiem.

Do miski przesiej mąkę i dodaj inne sypkie składniki: cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy. Wymieszaj, zrób dołek i wlej do niego jakjka z mlekiem i przestudzone rozpuszczone masło. Szybko wymieszaj składniki. Ciasto ma się trzymać kupy, nie musi być gładkie, mogą być widoczne małe grudki.

Tak przygotowaną masą wypełnij foremkę na muffiny. Pamiętaj by wysmarować otwory masłem lub wyłożyć specjalnymi papierkami do muffinów. Nie wypełniaj bardziej niż do ¾ wysokości (muffiny wyrosną podczas pieczenia). Posyp gruboziarnistym cukrem.

Formę wstaw do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piecz 20 – 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika nie wyjmuj ich od razu z foremek, poczekaj aż chwilkę przestygną.

Prawdziwe muffiny cappuccino

łatwe

 

Składniki

Przepis

6 łyżek masła
2/3 filiżanki cukru
1 jajko
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego  lub 0,5 opakowania cukru waniliowego
1 3/4 filiżanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 filiżanki mleka
1 tabliczka czekolady białej drobno pokruszonej
 
Potrzebne przybory:
- Blaszka do muffinów (babeczek) - widziałam ją w kilku hipermarketach, na pewno jest w IKEI.
Z pojedynczych foremek muffiny mogą się wylać podczas pieczenia.
- specjalne foremki papierowe do wyściełania blaszki, na pewno dostępne w REAL-u.
- głęboka miska
- mikser

1. Rozpuszczamy kawę we wrzątku, żeby zdążyła ostygnać.
2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać się do 180 - 200 *C.
3. W dużej misce ubijamy mikserem na dużej prędkości miękkie, ale nie stopione masło z cukrem przez ok 5. minut.
4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę (musi być ostudzona). Miksujemy, aż składniki się polączą.
5. W osobnej misce mieszamy "suche" składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi "mokrymi" składnikami.
6. Miksujemy przez chwilę, aby składniki się połączyły dolewając po trochu mleka.
7. Gdy ciasto jest już gładkie (powinno być dosyć gęste, tzn "trzymać się łyżki"), dodajemy pokruszoną mleczną lub biala czekoladę (lub po pół tabliczki każdej) i mieszamy dokładnie.
8. Natłuszczamy formę do muffinów i wkładamy papierowe formy do otworów.
9. Łyżką nakładamy ciasto - wypełniamy otwory prawie po brzegi, ale nie "kopiaście."
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut
Czasem trwa to dłużej lub krócej, myślę że zależy to od piekarnika - żeby sprawdzić czy są gotowe otwieramy na chwilkę piekarnik i naciskamy muffina delikatnie łyżeczką. Jeśli wgniecienie zostaje, znaczy, że jeszcze nie gotowe, jeśli odkształca się z powrotem, to znaczy że już można wyciągać.


Najlepiej podawać jeszcze pierwszego dnia, ciepłe - pachną pieknie, skórke mają chrupiącą, a w środku są puszyste i miękkie. Potem też są dobre, ale bardziej "ubite."
Uwagi:
Ta "filizankowa miara" pochodzi z oryginalnego angielskiego przepisu.
Jeśli używamy takiej samej filizanki do odmierzania wszystkich sklładników wszystko bedzie ok, bo proporcje będą zachowane.
Trzeba uwazać jeśli wyciąga się z blachy jeszcze ciepłe muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Najpierw delikatne okręcamy i dopiero potem wyciągamy, żeby nie połamać.
"Cappuccino" to tylko jedna opcja.
Mogą być migdalowe (olejek migdałowy i siekane migdały), z jagodami lub porzeczkami (wanilia i owoce), rumowe z rodzynkami.
Czas przygotowania:

 

 

 

 

Jest ci źle? Boli cię brzuch, pies sika do butów, żona rzuciła dla innego, zdradza mąż, wywalili z pracy, córka się puszcza a politycy kłamią?


czoko1dh9.jpg
No cóż. Nie pomogę ci rozwiązać wszystkich problemów, ale mogę pokazać coś, dzięki czemu przez dłuższą chwilę poczujesz się o 2 kroki od nirwany.

Do szczęścia potrzebujesz:

1/3 kubka cukru pudru. Nie masz? To zrób. Jeśli masz mikser z nasadką z nożykami czy coś w tym duchu – poradzisz sobie. Nie musi być super miałki. Cukier, nie mikser.

1 kubek mąki.

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

2 czubate łyżki ciemnego kakao. 

Wszystko to przesiewasz przez sitko. Bierzesz pół tabliczki czekolady gorzkiej, siekasz i dorzucasz do przesianych składników do miski.

Bierzesz drugą miskę, do której wlewasz:

1 jajko,

2-3 łyżki oleju,

1 kubek mleka,

2-3 łyżki śmietany

2 krople aromatu waniliowego albo śmietankowego.

Mieszasz. 

Teraz włączasz piekarnik – niech się rozgrzewa do 200°C. Przyszykuj formy do muffinów.

Teraz możesz mokre składniki wlać do suchych (albo na odwrót), mieszasz szybko i niezbyt dokładnie i wlewasz brązową breję do foremek. Jeśli chcesz, możesz dorzucić po kawałku (1/2 kostki) czekolady do foremek. Taka czekolada zanim zatonie w cieście cudownie się roztopi, będzie miękka i wilgotna, kiedy wyjmiesz gotowe ciasteczka… Czujesz to? Gotów? Wstawiasz formy do nagrzanego piekarnika… po 20 minutach wyłączasz… czekasz jeszcze chwilę… Cudowny aromat rozchodzi się po świecie… 


czoko2ss0.jpg
Na tym etapie prawdopodobnie brzuch przestał Cię boleć, żona zwabiona zapachem puściła w trąbę listonosza i błaga, byś ją przyjął z powrotem, mąż przejrzał na oczy i zupełnie nie rozumie, co widział w tej rudej miotle z naprzeciwka, pies sam sobie zapiął smycz, założył kaganiec, zabrał worki na odpady organiczne i wyprowadził się na spacer, szef dzwoni z awansem i podwyżką, córce odrosło dziewictwo a politycy... no nie, nie wymagajmy niemożliwego, politycy nadal kłamią... Ale bierzesz go do ust, czujesz jak czekolada rozkosznie pieści twoje zmysły i wszystko inne przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie…

MUFFINS  Nr 1

(12 muffinów)

Blachę do muffins wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C/375°F.

250 ml mleka (1 szklanka), 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła, 3/4 szklanki otrębów zmieszać, odstawić na 10 minut, następnie dodać 3/4 szklanki rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów, białej mąki, 1/3 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki polskiego - 4 amerykańskiego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody

Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek  wyjdzie czysty.

Magdalena Bassett

 

MUFFINS  Nr 2 

(12 muffins)

Blachę do muffins wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami.

Rozgrzać piec do 200C/400F.

25 dkg mąki, 16 dkg  cukru, 2 łyżki maku, 1 łyżeczka polskiego - 2 amerykańskiego proszku do pieczenia;

Połączyć powyższe suche składniki w misce. Osobno połączyć :

220 ml mleka (1 szklanka),  50 ml (2 łyżki) oleju, 1 łyżka startej skórki cytrynowej, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 jajko  roztrzepane, wymieszać zaledwie tylko aż nie będzie suchych grudek

maki. Przełożyć do blachy, piec 20-25 minut aż patyczek wyjdzie czysty.

Magdalena Bassett

BOB'S HOCKEY MUFFINS

7½ decylitry (dl) czyli  ok. 40  dkg  mąki pszennej, 5 łyżeczek proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli,  2½ dl sera parmezanu, 20 dkg bekonu  pokrojonego na kawałki i usmażonego, 1 butelka piwa, 2,5 dkg (1 łyżka) roztopionego masła;

Wymieszać  wszystkie suche ingrediencje. Dodać bekon i ser. Wlać piwo i dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec 20-25 minut w 180 °C.

Baśka

Barbara Nalepa

 

MUFFINS á là MORZE  ŚRÓDZIEMNE

5 dl mąki (25 dkg), 2 łyżki stołowe poszatkowanej bazylii (ja używam suszonej),  ½ łyżeczki soli, 1 dl (5 dkg)  parmezanu, 1 jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2½ dl  (1 szklanka) mleka, 1 dl suszonych pomidorów (u nas, w Szwecji, można kupić suszone na słońcu), 1 dl poszatkowanych czarnych oliwek, 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia;

Wymieszać mąkę, proszek, bazylie, sól i ser w misce. Jajko ubić lekko, dodać oliwę i mleko. Wlać do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pomidory i oliwki. Wlać do foremek. Piec 20-25 minut w 190 °C.

 

 

 

 

MUFFINS BELLI  (Bella to moja koleżanka)

Ciasto: 2 jajka,  3 decylitry (dl)  czyli 15 dkg  cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki kakao,  szczypta soli,  1½ dl (7 i pół dkg) mąki, 10 dkg roztopionego tłuszczu,

Krem: 10 dkg masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki, 1 dl mleka, 1 dl śmietany kremówki, 2-4 łyżeczki kakao;

Ciasto:  ubić jajka z cukrem, bardzo dokładnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do foremek i piec w 160 °C 12-15 minut. Ciasto ma być "niedopieczone" w środku jak się je wyjmuje. Ostudzić.

Krem: Wymieszać wszystkie składniki w garnku i gotować aż krem zgęstnieje. Mieszać podczas gotowania, żeby się nie

przypalił. Zdjąć z płytki i podstudzić. Wlać krem do zagłębienia jakie się wytworzyło na muffins. Ostudzić. Zamrozić pojedynczo, jak się zamrożą to można przełożyć do woreczka plastykowego. Wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem.

Te muffins maja jedna wielka wadę - bardzo szybko znikają z zamrażalnika!

 

MUFFINS Z BORÓWKAMI  ( u mnie to czarne jagody)

100 g masła, 2 dl (10 dkg) cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ dl mleka, 3 dl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dkg borówek (2 dl), 2,5 dkg wiórek z migdałów;

Cukier i masło utrzeć bardzo dokładnie. Dodać po jednym jajku ucierając dalej. Dodać cukier waniliowy i mleko. Zmieszać z mąka i proszkiem do pieczenia. Wlać do foremek. Wcisnąć borówki przy pomocy łyżeczki. Posypać wiórkami. Piec 15 minut w 200 stopni.

 

CARROT - CREAM CHEESE MUFFINS  (zdrowe i naprawdę dobre)

3½ dl maki, 1 dl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dl utartej marchewki (około 250 g), 1 dl rodzynków, 50 g roztopionego masła, ½ pomarańczy, 2½ mleka kwaśnego, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g tłustego twarogu (philadelphia), 50 g orzechów włoskich;

Zmieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia  w misce. Dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. Dodać masło, sok z pomarańczy, mleko kwaśne, jajka i cynamon. Wymieszać dokładnie. Wlać do foremek, na koniec wcisnąć do ciasta  kawałki sera. Na wierzch położyć połówki orzecha włoskiego albo marcepanowe marcheweczki.

Piec około 30 minut w temp.175 °C.

Mam jeszcze masę innych przepisów na muffins. Jak chcesz więcej to napisz :

Baśka

Barbara Nalepa

 

MUFFINY Z JAGODAMI

450 g mąki, 115 g cukru (najlepiej brązowego), 250 ml mleka, 2 jajka, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu waniliowego, szczypta soli, 125 g masła (stopionego);

150 g jagód

Suche i mokre składniki wymieszać osobno. Później razem. Nie merdać zbyt dokładnie, ciasto ma być grudkowate. Przelać do muffinowych foremek wysmarowanych masłem. Piec 15 - 30 minut (w zależności od wielkości foremek; jak takie duże, ze ciasta będzie na tylko 6, to cale 30 minut), w temperaturze 210 stopni. Przed konsumpcja posypać cukrem pudrem.

Monika Mężyńska

 

MUFFINY Z JAGODAMI

1 i 1/2 filiżanki mąki,  3/4 filiżanki białego  cukru,  1/2 małej łyżeczki soli,  2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,  1/3 filiżanki oleju roślinnego,  1 jajko,  1/3 filiżanki mleka,  1 filiżanka czarnych jagód,   1/2 filiżanki cukru,  1/3 filiżanki mąki,  1/4 filiżanki masła w kostkach,  1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Podgrzej piekarnik do 200°C

Posmaruj tłuszczem foremki.

Wymieszaj 1 i 1/2 filiżanki maki z 3/4 filiżanki cukru,  solą i proszkiem do pieczenia. Wlej olej roślinny do filiżanki, dodaj jajko i wystarczająco dużo mleka, aby  wypełnić filiżankę. Wymieszaj to z mieszanką mąki. Dodaj jagody. Wypełnij foremki do pełna i posyp "mieszanka wierzchnia".

Aby zrobić "mieszankę wierzchnią" należy:  zmieszać 1/2 filiżanki cukru, 1/3 filiżanki maki, 1/4  filiżanki  masła i 1 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj widelcem i rozrzuć na muffinkach przed pieczeniem. Piec około 20-25 minut, albo do upieczenia :)

Pawel

 

 

 

 

BANANOWE

2 duże banany

1 jajko

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

5 dkg rodzynek

2 łyżki masła lub margaryny (rozpuszczone - letnie)

 

Banany zmiksować dodając cukier, jajko i resztę składników. Wymieszać i

włożyć do foremek papierowych lub na blachę do muffinek. Piec w temp,

180-200°. Porcja na jedną blachę czyli 12 muffinek.

Na końcu polewam czekoladą, ale robiłam też z lukrem cytrynowym, albo z

cukrem pudrem - wszystkie warianty dozwolone.

 

 

 

 

 

POMARAŃCZOWE NIGELLI, które wg mnie na ciepło smakują
niebiańsko. I ten aromat pomarańczy... Niedawno były wystawiane na forum,
ale niestety nie mogę ich znaleźć... Zatem:

75 g masła rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki: 250 g
mąki, 25 g mielonych migdałów, 1/2 łyzeczki sody, 2 łyzeczki proszku do
pieczenia, 75 g cukru, otarta skórke z 1 pomarańczy. W innym naczyniu mieszamy
mokre: 100 ml swieżo wyciśnietego soku z pomarańczy, 100 ml mleka, jajko oraz
ostudzone masło. Mieszamy ze soba płynne z suchymi, delikatnie mieszając
(krótko, ciasto ma być grudkowate- wtedy sie uda:). Pieczemy w 200 stopniach
przez ok. 20 minut



MUFFINKI Z SZYNKĄ I CEBULĄ

Przepis z forum. Podsmazamy na oliwie drobno pokrojona cebulę, pokrojone w
kosteczkę kilka plastrów szynki, ząbek czosnku (rozmiazdżony). Solimy wg
uznania, podobnie z pieprzem (ja dałam go dosyc duzo).W przepisie były jeszcze
suszone pomidorki, ale z powodu ich braku, zubozyłam mufiny. Nastepnie
dodajemy do tego 75 g masła- ma sie roztopić. W misce mieszamy 2 1/3 szklanki
maki z 2 łyzeczkami proszku do pieczenia. W naczyniu rozkłócamy 2 jajka razem
ze szklanka mleka.
Potem juz wszystko jak w przepisie wyżej.
Mufinki wyszły pycha, choć zastanawiałam się, czy nie nazbyt wilgotne.

A nastepnego dnia, nie mogłąm sie oprzeć, by nie zrobic kolejnych... TO uzaleznia!

 


CZEKOLADOWE MUFINY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI:

80 g masła i 100 g gorzkiej czekolady rozpuścic na parze. 150 g trzcinowego
bądź zwykłego cukru ubijac mikserem z 3 jajkami, az powstanie kremowa masa.
UWAGA! Dałam o 1/3 cuku mniej, a i tak były słodkie. Dodać czekoladę z masłem,
szczyptę soli. Dodać 30 g orzechów włoskich (pokrojonych). Wymieszać
delikatnie, piec w 190 st. przez 20 minut.

1,5 kubka mąki
0,5 kubka kakao (gorzkiego)
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kubka płatków czekoladowych (można zastąpić pokruszoną czekoladą, np. białą---lubię te białe łaty w mufinkach Very Happy)
1/3 kubka plus 2 łyżki cukru
1/4 kubka masła
2 jajka
3/4 kubka mleka
zapach
Moje eksperymenty: zamiast płatków/czekolady wkładam w środek łyżeczkę kajmaku z puszki (tzn. do foremki łyżka masy mufinkowej, łyżeczka kajmaku, łyzka masy). Małe nic, a cieszy

 

 

CZEKOLADOWE MUFFINY

 

50gr gorzkiej czekolady, posiekanej
75g posiekanego masla
375gr maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 lyzki kaka
3 lyzki mialkiego cukru
2 jajka
250 ml mleka
1 lyzka skorki pomaranczowej
Krem
200gr gorzkiej czekolady, posiekanej
60gr masla posiekanego
1 lyzka likieru cointreau
skorki pomaranczowe do dekoracji
210C piec
Czekolade i maslo rozpuscic w misce na parze mieszajac. Zdjac z ognia. Do
michy wsypac make, proszek, sol i kakao. Dodac cukier, zmieszac. Zrobic
wulkan. W dzbanie zmieszac jaja z mlekiem i skorka pomaranczowa. Wlac w
wulkan i stopniowo dodawac czekolade. Szybko wymieszac..znowu powinny byc
grudki
Piec okolo 20 minut albo do momentu az suche w srodku. Teraz krem. Znowu
rozpuścić czekoladę z maslem na parze, zdjac, wlac likier i odstawic az
ostygnie i pięknie da sie rozsmarować

 

 

 

Nieziemskie muffiny

·         1 2/3 szklanki mąki

·         1/4 szklanki cukru

·         1/4 szklanki brązowego cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         1 szklanka wiórków kokosowych

·         1/2 szklanki rodzynków

·         2 pokrojone w kostkę banany

·         1 duże jajko

·         1/2 szklanki mleka

·         3 lyżki roztopionego masła


Piekarnik 190 st.C Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki i pokrojonego banana. Jajko rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem, dodać do suchych składników i lekko wymieszac - tylko do połączenia się składników.
Piec około 25 minut, az będą ładnie rumiane.

Dla lubiacych chrupiące wierzchy - muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin